Rosbergi alaposság és vetteli csapatszellem? Ez egy új Hamilton!

Alaposabb, összeszedettebb és szorgalmasabb az idei Lewis Hamilton, mint volt egy éve. A Mercedesnél úgy vélik, a tavalyi vereség után sikerült szintet lépnie.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Szuzukában 59 pontra hizlalt előnyével Lewis Hamilton karnyújtásnyira van a negyedik világbajnoki címe megszerzésétől. Ha összejön, több szempontból is elégtétel lesz számára a siker. Egyfelől mert egy, a szintjükre fölfejlődő Ferrari, valamint a jelenlegi mezőny még legsikeresebb versenyzője, Sebastian Vettel ellen aratja; másfelől mert a Nico Rosbergtől elszenvedett tavalyi vereség után újra bizonyíthatja, nincs nála jobb.


A háromszoros világbajnok mostanság többször is hangoztatta, év elején és a nyári szünetben is leült, hogy átgondolja gyenge pontjait, hogy mely területeken tudna még többet és jobbat nyújtani, és a szünet óta nyújtott teljesítménye azt mutatja, sikerült is továbbfejlődnie. De nemcsak ez, mintha a hozzáállása is változott volna 2016 óta. Miközben egy éve ilyenkor még csak azzal foglalkozott, hogy Nico Rosberg autója sokkal megbízhatóbb az övénél, ráadásul még a kedvenc szerelőit is elvették tőle, idén folyamatosan a csapatszellem és a közös munka fontosságát hangoztatja, arról beszél, mennyi időt tölt együtt mérnökeivel egy-egy probléma alapos kielemzéséért, és még olyan részletekre is figyelmet fordít, amilyenekkel korábban talán nem is foglalkozott.


E változást csapattársai is érzékelik nála. James Vowles, az istálló stratégája a BBC-nek beszélt erről. „Tavaly volt, hogy időnként ballábbal kezdte a pénteket, és időbe telt, mire újra felépítette az önbizalmát, a legextrémebb esetekben pedig Nico ezzel legyőzte őt az időmérőn. Azóta érettebben viszonyul a dolgokhoz. Ha tudod, hogy valami nem működött korábban, megoldod, fejlesztesz rajta. Az élsportolók így csinálják. Átgondolta, mi történt tavaly, és kis részleteken javított, melyekről azt gondolta, talán azok miatt nem tudott mindent kihozni a 2016-os évből. Én azt látom, hogy változtatott, hogy megoldott dolgokat és alkalmazkodott. És ez lenyűgöző.”


Hamilton úgy véli, sok múlik a mentális állapoton is. Bár sokan kritizálják őt életvitele miatt, szerinte éppen ez a kulcsa annak, hogy képes a maximumot kihozni magából a versenypályán. „Ez az egyensúly teszi lehetővé, hogy így teljesítsek. Pozitív hangulatban érkezek a versenyhétvégékre, nem cipelek magammal terhet. Tudom, hogy mire vagyok képes, hogy ki vagyok, hogy mi a célom. Azért vagyok itt, hogy megcsináljam, és meg is csinálom.”
Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)


Bár Hamiltonról az ösztönös versenyző képe él a köztudatban, és a Nico Rosberggel vívott csaták során is mindig az ésszerű, aprólékos és módszeresen építkező német ellenpólusaként tekintettünk rá, 2017 ilyen téren is változást hozott. Ez nemcsak abban mutatkozik meg, hogy idén még az eddig messze elkerült gumiteszten is hajlandó volt részt venni, a szavaiból is kivehető a szemléletváltás.


Amikor átgondolta, hogy miben és mivel múlhatta őt fölül egy éve Rosberg, vagy amikor ara próbált rájönni, miben jobb nála idén Vettel, talán éppen akkor jött rá, hogy bizonyos részletekre nagyobb hangsúlyt kell fektetnie, és a csapatmunka is fontosabb, mint korábban gondolta.


„Lewis keményen dolgozik, szorgalmas, és nagyon gyorsan fejlődik” – állapította meg róla Toto Wolff. „Ő sosem elégedett a saját teljesítményével, minden nap próbál javítani rajta. Sosem nyugszik, sem versenyzőként, sem emberként nem elégszik meg, mindig jobbat akar, fejlődni akar. A csapat vezérévé vált, és még a nehéz időkben is higgadt, motiválja a csapatot, miközben képes objektíven és természetesen gondolkodni a csapat teljesítményéről.”


Vowles szerint is előrelépést tett ebben a szezonban. „Ma már sokkal tudományosabban viszonyul a hétvégékhez, mint korábban. Többet dolgozik, többet gyakorol, szorosabban együttműködik a csapattal, mint azelőtt, mert tudja, hogy a bajnokságban minden részlet számít. Szó sincs arról, hogy korábban ne tette volna ezt, de 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban előnyben voltunk az autónkkal, és Lewis nem érezte annyira a szükségét a csapat összeszedésének. Idén mindent kihoz a csapatból, amit az nyújtani képes számára, hogy megszerezze a pole pozíciót. Nem egyetlen összetevőről van szó. Nem arról, hogy több videót tanulmányoz, hogy több adatot gyűjt, több időt tölt a mérnökökkel. Minden téren javult egy százalékot, és ez teszi lehetővé számára, hogy mindent kihozzon az autóból.”
Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)


És ami a legfontosabb, mindezt tudatosan teszi. „Egy csomó intelligens személy vesz körül, a cél, hogy mindegyiküktől száz százalékot kapj” – indokolt Hamilton. „És tudatosulnia kell bennük, hogy ezt meg kell adniuk neked. Ha nem adsz nekik elegendő információt arról, hogy mire van szükséged, nem találgathatnak. Ki kell építeni egy gyakorlatot, hogy pontosan tudják, mit kell tenniük ahhoz, hogy a megfelelő alapokat biztosítsák a jó teljesítményhez, hogy a megfelelő mentális állapotba kerülhessek.”


Vowles szerint ha valamivel, Hamilton azzal tudott szintet lépni idén, hogy a mindig meglévő képességeit mára megtanulta éretten, tudatosan és célszerűen használni. „Az elmúlt években egyre jobban rájött, hogyan egészítheti ki a legjobb módon a mérhetetlen tehetségét a technikai oldal ismeretével, hogy összhangba tudja hozni a gumikat, a karosszériát és a motort.”


Úgy tűnik, Lewis Hamilton mára vált azzá az érett és kiforrott versenyzővé, akinek Fernando Alonsót már évek óta tekintik. Jó eséllyel ennek a negyedik bajnoki cím lesz az eredménye. A kérdés csak az, van-e még ennél is feljebb.