Megbüntették a Sepsi OSK-t a magyarokat gyalázó román szurkolók miatt

A bukaresti FCSB-re és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-ra is 5000 lejes (350 ezer forintos) bírságot rótt ki szerdán a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága a két csapat október elsejei mérkőzésén történt incidensek miatt.

A fegyelmi bizottság a FCSB-t (a korábbi Steaua Bucuresti) a szurkolói xenofób megnyilvánulásai miatt, a Sepsi OSK-t pedig szervezési hiányosságok miatt bírságolta meg.

A bukaresti csapat által idegenben 4-0-ra megnyert mérkőzésen a vendégszurkolók egy csoportja óriás molinót feszített ki azzal a felirattal, hogy „Nektek Románia nem az otthonotok! Menjetek innen!”.

A felirat, amiért a Sepsiszentgyörgy is fizetett (fotó: gsp.ro) A felirat, amiért az FCSB és a Sepsiszentgyörgy is fizetett (fotó: gsp.ro)A provokációra a sepsiszentgyörgyi csapat szurkolói „Ria-Ria-Hungária!” skandálással válaszoltak.  A fegyelmi bizottság a legenyhébb bírságot rótta ki mindkét csapatra.

A sepsiszentgyörgyi klub vezetői múlt pénteken bejelentették, hogy ezután szigorúan fel fognak lépni az együttes mérkőzésein tapasztalt rasszista vagy xenofób megnyilvánulások ellen. A klub elnöksége megengedhetetlennek minősítette, hogy a Sepsi mérkőzésein megszokottá vált azt skandálni, hogy „kifelé a magyarokkal az országból!”.

Az FRF szintén múlt pénteken jelentette be, hogy az év végéig olyan viselkedési kódexet dolgoz ki, amely alapján büntethetővé válnak a labdarúgás azon szereplői, akik rasszista vagy xenofób jellegű diszkriminatív kijelentéseket tesznek.

A Sepsi OSK révén idén először jutott a román Liga 1-be olyan székelyföldi labdarúgócsapat, amelynek a játékosai többsége ugyan román nemzetiségű, de szurkolótábora többnyire magyarokból áll, akik magyarul biztatják a csapatot.

A klub 13 forduló után a 12. helyen áll a 14 csapatos román bajnokságban, vasárnap a negyedik Astra csapatát fogadja hazai pályán, Brassóban. A mérkőzést 17 órától az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.