Alonsónak szüksége van az F1-en kívüli versenyekre

Fernando Alonso állítja, még mindig nem született meg a döntés a jövőjéről. Ismét F1-en kívüli céljait emlegeti.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A McLaren versenyzője legutóbb azt nyilatkozta, a szuzukai hétvége utáni szünetben születik meg a döntés, mihez kezd 2018-ban. A McLaren vezetősége puszta formaságnak nevezte a szerződéshosszabbításukat, ám Fernando Alonso most az Instagramon megejtett szurkolói kérdezz-felelek során ismét csak ködösített, amikor rövidtávú terveiről kérdezték.


„Még nincs döntés. Nagyjából már tudom, hogy mi lesz az, de még nincs minden tisztázva. Meglátjuk. Továbbra is minden lehetőséget nyitva hagyok” – felelte Alonso, majd inkább az F1-en kívüli céljaira terelte a szót. „Már sokszor elmondtam: az egyik célom, hogy a világ legjobb, a legteljesebb versenyzője legyek. Hiszem, hogy ehhez más kategóriákban is nyernem kell, és meg kell csinálnom a mesterhármast, ami eddig csak Graham Hillnek sikerült. Ez az egyik elérni kívánt célom. Mindig bízol benne, hogy jobbra fordulnak a dolgok, és a következő évi döntés előtt is biztosra akarsz menni, hogy az a lehetséges legjobb választás.”


A napokban fölvetődött, Alonso talán a Daytonai 24 órás versenyen is rajthoz állhat januárban, ha már az F1-es kötelezettsége miatt az Indy500-asról le kell mondania. Ezen kívül még Le Mans jöhetne szóba, ám a sűrű program miatt azt már nehezebb lesz megoldania. „A célom, hogy versenyképes legyek 2018-ban, azok után, hogy erre az elmúlt években nem volt esélyem. A célom, hogy a legjobb legyek, ehhez más sorozatokban is nyernem kell, győznöm kell a világ legnagyobb presztízzsel bíró versenyein. Van, hogy csak a Forma–1-re figyel az ember, mert ez jelenti a csúcsot a versengés és a technológia szem pontjából. De a kevésbé fejlett sorozatok más képességeket kívánnak, és nagy kihívás alkalmazkodni ehhez” – folytatta Alonso.


Elmondása szerint arra egyelőre nincs esély, hogy az IndyCarra váltson, és ez csak azt sugallja, az F1-ben képzeli el a jövőjét. „A naptár már elkészült, és rövidtávon az IndyCar nem szerepel a terveim között. De az idei után mindenképpen vonzó lehetőség, és remélem, hogy újra versenyezhetek ott.”


Alonsót az egyik rajongója arról is kérdezte, ugyanolyan motivált-e, mint az első éveiben. „Ez egy másfajta motiváció” – felelte. „Az elején még arról álmodsz, hogy megmutatod a tehetséged a világnak az F1-es sikerekkel. Most én azért vagyok motivált, mert sokat várnak tőlem, valahányszor autóba ülök. Felelősséggel tartozom a csapatnak, jó eredményt kell elérnem.”