Musorujsag
Élő Eredmények

Ha a gyerekekről van szó, Räikkönen nem „Jégember”

Ha a gyerekekről van szó, Räikkönen nem „Jégember”

La Gazzetta dello Sport
A pályán nyújtott teljesítményéről sem szívesen beszél, hát még ha érzéseiről vagy magánéletéről kérdezik! Kimi Räikkönen a La Gazzetta dello Sportnak adott interjúban ezúttal kivételt tett, és elmondta, mi tartja még az F1-ben, min alapul Sebastian Vettellel ápolt barátságuk, miért csodálja a 70-es évek F1-ét, továbbá hogy milyen az élet kétgyermekes apukaként.

Malajziában nyerhettél volna, és ezzel pontokat lophattál volna Hamiltontól. Ehelyett nem is rajtolhattál el. Monaco és Magyarország is kihagyott lehetőség volt?

Kimi Räikkönen: Nem bánok semmit. A versenyzésben az apró részletek nagy különbséget eredményeznek, és ezek határozzák meg a végeredményt. Több esélyem is volt, de valami mindig félrement. Fontos, hogy tovább próbálkozz, és a legjobb formád hozd. Nagy a versengés, és nem könnyű futamot nyerni.

Mi sarkall arra, hogy folytasd az F1-et, miközben már 2015-ben is a visszavonulásodról találgattak?

Räikkönen: A versenyzés. A vezetés élvezete, a versengés – ezek a kizárólagos okai annak, hogy még a Forma–1-ben vagyok. Nem érdekel a körítés. Úgy érzem, még mindig elég gyors vagyok ahhoz, hogy futamokat nyerjek és a bajnoki címért küzdjek.

Október 17-én már harmincnyolc leszel. Pont annyi idős, mint Valentino Rossi. Van köztetek hasonlóság?

Räikkönen: Személyesen nem ismerem őt, de az biztos, hogy több világbajnoki címe van, mint nekem… Ő is azért versenyez még, mert élvezi a küzdelmet, a harcokat, a győzelmeket. Nálam minden versenyen vannak, akik azzal jönnek, hogy nem leszek itt a következő szezonban. Nem kellemes ezt hallani, de nem igazán figyelek rájuk. Azért folytatom, mert ezt akarom.

Milyen érzés a Ferrari utolsó világbajnokának lenni?

Räikkönen: Büszke vagyok. 2007-ben nyertem a Ferrarival, és talán nyerhettem még volna két-három címet más csapatokkal is. De a Ferrari különleges gárda, egy csapat, amely történelmet írt. Megtisztelő, hogy a része lehetek ennek.

Kimi Räikkönen és a győzelmi pezsgő 2007-ben Interlagosban (Fotó: xpbimages.com) Kimi Räikkönen és a győzelmi pezsgő 2007-ben Interlagosban (Fotó: xpbimages.com)

Miért van ilyen sok szurkolód, miközben nem vagy Hamilton-szerű rocksztár?

Räikkönen: Örülök ennek, de nem azért versenyzem, hogy megfeleljek az embereknek. A saját boldogságom miatt teszem. Talán az emberek tisztelik bennem, hogy mindig önmagam vagyok, és nem próbálok meg másmilyennek tűnni.

A múltban viseltél James Hunt színeire festett sisakot Monacóban. Miért egy ilyen kétes példaképet választottál?

Räikkönen: Ő nem igazán a példaképem, de fantasztikus versenyző volt. Lenyűgöz az a korszak, a hetvenes évek versenyzésének világa. Akkor még kevesebb volt a pénz, a csapatok emberibbek voltak, és nagyobb volt a szabadság, így több volt benne az élvezet is.

Lauda azt mondta, Regazzoni azért volt a barátja, amikor mindketten a Ferrarinál versenyeztek, mert egyenes volt, nem voltak titkai. Ugyanez igaz rád és Vettelre is?

Räikkönen: Igen, ugyanez a helyzet Sebbel. Ő nem politizál, és ez segít abban, hogy közösen nézzünk szembe a problémákkal, ami a csapat javára válik. Amikor bemutatkozott az F1-ben, már akkor egyből jól kijöttünk egymással. Az idő múlásával pedig barátok lettünk. De a pályán így is le akarjuk győzni egymást.

Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Talán a szingapúri rajtról is beszélgettetek vele. Újra megcsinálnád azt a manővert?

Räikkönen: Ha varázsló lennék, visszamehetnék, hogy újra megpróbáljam. Nem hibáztathatok senkit semmiért, de én is részese voltam az esetnek, hiszen Max nekem jött. Balszerencsés helyzet volt.

A nyáron megszületett a második gyermeked. Mennyiben változtatott ez az életeden?

Räikkönen: Rájöttem, hogy jó a családdal lenni, normális dolgokat csinálni, amit más is csinál. Felkelni reggel, eldönteni, hogyan töltsük a napot. Sajnos a világ minden pontján versenyzünk, így nincs elég időnk. A kislányom nagyon közel áll az anyjához, míg Robin már kezd nőni, és élvezet vele játszani. A fontos, hogy ott legyek nekik.

Hogyan választottátok ki a neveket?

Räikkönen: Nem igazán volt meghatározó számomra, egyszerűen jónak találtuk őket. Rianna esetében ennek semmi köze az énekeshez. De csak az számít, hogy jó egészségnek örvendjenek.

Mi lesz, ha Robin megkérdezi, lehet-e versenyző?

Räikkönen: Egyfelől tetszene, másfelől viszont azt jelentené, hogy még öregen is itt leszek! De bárhogy is választ, legyen akár versenyző, focista, táncos – és ez Riannára is igaz –, én támogatni fogom, ha ez teszi boldoggá.

Kimi és Robin Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi és Robin Räikkönen (Fotó: XPB)

Már gondoltál az F1 utáni életre?

Räikkönen: Még nem. Az a típus vagyok, aki még azt sem tervezi meg, hogy mi lesz a következő héten. Talán ralizni fogok egyet, csak úgy mókából.

Szerinted a Ferrari 2018-ban a bajnoki címért fog harcolni?

Räikkönen: A célunk, hogy nyerjünk, vagy hogy az élen maradjunk. A legjobb az lenne, ha minden vasárnap kettős győzelmet aratnánk. De nagyon sok tényezőtől függ, kezdve az ellenfelekkel. Idén jól irányt vettünk, és biztosra veszem, hogy jövőre még erősebbek leszünk.

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak