Ígéretes tinire cserélheti Buttont a McLaren

Egy 17 éves szupertehetségre cserélheti jövőre a McLaren Jenson Buttont: Lando Norris lehet a hivatalos beugrójuk a következő szezonban.

Lando Norris (Fotó: XPB)

Bár Jenson Button már lezárta életének Forma–1-es fejezetét, hivatalosan továbbra is a McLaren-istálló harmadik számú versenyzője. Tartalékként idén az ő kötelessége beugrani Fernando Alonso vagy Stoffel Vandoorne helyére, és ezt meg is tette Monacóban, ahová előbbi versenyző az Indy500-as szereplése miatt nem utazott el.


Buttonnek a közelmúltban tett nyilatkozatai alapján nincsenek a visszatérésről szövögetett tervei, és minden valószínűség szerint a következő szezonban tartalékversenyzői pozíciójáról is lemond. Woking már azt is tudja, ki lehet az utódja: a sokak által máris Max Verstappenhez vagy Lewis Hamiltonhoz hasonlított tehetségük, Lando Norris.


A még mindig csak 17 esztendős brit beugróvá válásához még be kell fejeznie a Forma–3-as Európa-bajnoki feladatát: 72 pontos előnyét bajnoki címre kell váltania.


„Úgy gondolom, Jenson egy állandó versenyzői ülést keres, nekünk pedig az nincs. Ő a nagykövetünk, és szívesen folytatjuk vele a munkát egy olyan szerepben, amely mindkettőnk számára megfelelő. Ha Jenson nem akar ilyet, akkor természetesen szükségünk lesz egy új tartalékversenyzőre, erre fel kell készülnünk. Lehetséges, hogy Lando lesz az. Ha megnyeri a Forma–3-at, ami nagyon valószínű, akkor elegendő szuperlicencpontja lesz” – erősítette meg Éric Boullier.
Jenson Button az idei monacói rajtrácson (Fotó: XPB) Jenson Button az idei monacói rajtrácson (Fotó: XPB)


Norris augusztusban a Magyar Nagydíjat követő teszten vezette már a McLaren idei autóját, és köridőivel lenyűgözte csapatát. A versenyigazgató már csak ezért sem aggódik amiatt, hogy beugróként nem lenne alkalmas versenyzőik helyettesítésére. „Igen, meggyőzött. Jó volt látni, ahogyan előrelépett egyet az F1-es tesztje után. Önbizalmat merített az F1-es tapasztalatából, és most már csak használnia kell ezt. Új szintre lépett, ami szükséges a bajnoki nyomás kezeléséhez. Nem hibázik, jobban kezeli a médiát is, ezeket meg kell tanulnia.”


Boullier minden segítséget megad a csiszolatlan gyémántjuknak. „Mindig igyekszem csökkenteni a nyomást, mert tudom, milyen veszélyes lehet ez a paddock, és minél inkább a figyelem középpontjába kerül az F1-ben, egy fiatal kölyköt – mert ő még csak tizenhét – ez annál jobban visszavethet. Már sokszor láttam, milyen veszélyes tud ez lenni, és nem szeretném, ha ez újra megtörténne. A közösségi média miatt még inkább ki van téve ennek” – vélekedett Boullier.


Norris várhatóan az F2-ben teljesíti a következő szezonját, így a nagydíjhétvégék többségére eleve elkísérné a McLarent.