Musorujsag
Élő Eredmények

Verrasztó Dávid: Ha tudnám kezelni az érzelmeimet, előrébb tartanék

Kossuth Rádió/Bera Emese
Verrasztó Dávid szerint láthatjuk őt úszni a tokiói olimpián, de már készül a civil életre. Az Európa-bajnok és vb-ezüstérmes sportoló a Kossuth Rádiónak adott interjúban a klubváltás mellett beszélt még érzelmekről, gyerekvállalásról, hobbijairól és a hamarosan nyitó kávézójáról is.

Mint arról korábban beszámoltunk, Verrasztó Dávid – Biczó Bencével és edzőjükkel, Molnár Ákossal együtt – a BVSC-től a Ferencvároshoz igazolt. Az Európa-bajnok és vb-ezüstérmes úszó a Kossuth Rádiónak nyilatkozva elmondta, jól érezte magát korábbi klubjánál, minden rendben volt, mégis úgy érezték, eljött az ideje a váltásnak.

Az új érkezőknek a Fradinál a felkészülés mellett plusz feladatuk is lesz, próbálnak majd segíteni a szakosztály fiataljainak, hogy újra jó úszócsapatuk legyen a zöld-fehéreknek. „A jelenlétemmel is, illetve ha valakinek szüksége van arra, amit én tudok az úszásról, akkor szívesen segítek. Nem szeretnék beleokoskodni senki munkájába, de ha kíváncsi a véleményemre, azt el fogom mondani” – fogalmazott Verrasztó, aki arra ugyan képtelennek érzi magát, hogy egyedül foglalkozzon gyerekekkel, azt viszont jó ötletnek tartja, hogy segítőként működjön közre az utánpótlás-nevelésben.

A második helyezett Verrasztó Dávid a férfi 400 méteres vegyesúszás döntője után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 30-án. (MTI Fotó: Kovács Tamás) Verrasztó Dávid sok magyar szurkolónak okozott örömet a 2017-es világbajnokságon (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A nyári, budapesti világbajnokság zárónapján 400 méter vegyesen ezüstérmes úszó elárulta, meglepődött, hogy ennyien szurkoltak neki és ünnepelték meg vele a második helyet. A vb után elgondolkodott a folytatáson, nem volt teljesen biztos magában, de a jól sikerült idei év miatt úgy döntött, a 2020-as tokiói olimpiáig mindenképpen folytatja pályafutását.

„Lassan harmincéves vagyok, nekem is el kellett gondolkodni, hogy mi a következő lépés. Úgy gondoltam, hogy az úszást nem lenne jó ötlet feladni, úgyhogy csinálom tovább. Van egy-két ötletem, hogy miben tudok javulni, de pontosan még nem tudom, hogyan leszek még két-három másodperccel jobb. Az olimpiáig nagyon valószínű, hogy el fogok jutni, és addig szeretném is csinálni. Az még három év, de szerintem sikerülni fog.

Verrasztó Dávid a vizes-vb után két hónapig pihent, másfél hete úszik újra. Önmagát is meglepte, hogy mennyire zökkenőmentes volt a munkába állás, viszont a jövőben kevesebb versenyen fog indulni. „Nem tudok már annyit utazni, mint régen, nem tudok már minden hétvégén jönni-menni. Másrészt míg a reggeli edzéseken még nagyon lelkes vagyok, addig délután már néha morgok.”

Verrasztó Evelyn és Verrasztó Dávid (MTI Fotó: Kovács Tamás) Verrasztó Evelyn és Verrasztó Dávid (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A sportoló ugyanakkor már készül a visszavonulás utáni évekre: egy-két héten belül testvérével, Evelynnel és egy üzlettársukkal közösen kávézót nyitnak a budapesti Kálvin téren.

Eddig is dolgozott időnként egy kávézóban, aztán a tulajdonossal úgy döntöttek, együtt is belevágnak. „Mindig is érdekelt ez a szakma, így ki is próbáltam magam. A végén odáig jutottunk, hogy közösen nyitunk egyet. Semmit nem veszek félvállról, soha nem adok fel semmit, úgyhogy ezt is komolyan fogom venni, ahogyan az úszást is. Ha a pultban kell állnom, akkor ott fogok, ha éppen más feladatom lesz, akkor azt fogom megcsinálni. Voltak nehezebb dolgok is az életemben, és ha a tavalyi évet sikerült túlélnem, akkor szerintem ez nem lesz akkora kihívás, mint más dolgok, amik nehezebben érintettek” – utalt arra, hogy a riói olimpia éve csalódást keltően sikerült.

A 2016-os játékok utáni talpra állásról Verrasztó Dávid elmondta, jólesett neki, hogy sokan álltak mellette, és a szurkolók véleményére is odafigyel. „Mindig érdekelt, hogy mi a véleményük rólam, hátha tudok belőle tanulni. Nem veszek fel mindent, de sok embert meghallgatok, kicsit próbálok mindenkinek megfelelni. Lehet, hogy ez rossz dolog, de ez mindig jellemző volt rám.”

A későbbi második helyezett Verrasztó Dávid a férfi 400 méteres vegyesúszás döntőjében a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 30-án. (MTI Fotó: Illyés Tibor) A későbbi második helyezett Verrasztó Dávid a férfi 400 méteres vegyesúszás döntőjében a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 30-án. (MTI Fotó: Illyés Tibor)

A 29 éves úszó nem szokta kimutatni az érzelmeit, de úgy véli, közeli ismerősei tudják, hogy mikor boldog és mikor nem. „Nem ül ki az arcomra az öröm, azt hiszik, hogy mindig szomorú vagyok, azért ez nem teljesen igaz. Abban nem vagyok biztos, hogy a kívülállók is tudják ezt. Nehezen tudom visszafogni és kontrollálni az érzelmeimet, ha tudnám kezelni, akkor előrébb tartanék.”

Az interjúban Verrasztó arról is beszélt, mennyire érinti meg, hogy edzője, Molnár Ákos hamarosan apai örömök elé néz. „Tudom, hogy nehéz feladat előtt áll, látom is rajta, hogy már izgul. Mindannyian várjuk a picit, ez neki is és nekünk is nagyon szép dolog, hiszen lassan húsz éve ismerjük egymást. Én jelenleg nagyon messze állok attól, hogy legyen gyerekem, nem tudom, hogy ez velem mikor fog megtörténni.”

A beszélgetésből az is kiderült, hogy a szakácsként végzett úszónak a versenysport mellett nincs ideje hódolni főzési szenvedélyének, de hamarosan ez megváltozhat. „Ez egy olyan munka, ami legalább olyan nehéz, mint az úszás, ugyanannyit kell gyakorolni, úgyhogy ez a kettő biztosan nem fér meg egymás mellett. Ahhoz képest, hogy szakácsként végeztem, már majdnem mindent elfelejtettem. De egy barátommal egy-két éve kitaláltunk valamit, nem lövöm le a poént, nem árulom el, hogy mit, de remélem, a közeljövőben meg tudjuk valósítani, és annak lesz köze a főzéshez” – fogalmazott Verrasztó, aki azt is elárulta, hogy leginkább az autóvezetés tudja kikapcsolni.

A Kossuth Rádió csütörtöki Sportvilág című műsorában elhangzott beszélgetést a linkre kattintva teljes egészében meghallgathatja.

További tartalmak