Vidal alkoholista, Alexis Sánchez meg antiszociális

Chile a vb-selejtezők egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva nem jutott ki a 2018-as világbajnokságra, miután a dél-amerikai kvalifikációs csoportban a hatodik helyen végzett. Az eredmény azért is meglepő, mert a két legutóbbi Copa América győzteséről van szó. De mint kiderült, már két éve lehetett tudni, hogy komoly problémák vannak.

A vb-kijutás az argentinoknak is meleg volt, de Messi vezérletével az utolsó körben biztosították helyüket az oroszországi tornán. A válogatott júniusban kinevezett szövetségi kapitánya, Jorge Sampaoli 2015-ben még Chilét vezette Copa América-győzelemre – a döntőben pont Argentína ellen.

Jorge Sampaoli az argentinokat vezette ki a vb-re (fotó: EPA/DAVID FERNANDEZ)Egy most előkerült – eredetileg nem közlésre szánt – nyilatkozat szerint a szakember már akkor, a 2015 októberében induló vb-selejtezős sorozat előtt jelezte a válogatott húzóembereivel kapcsolatos aggályait, szavai azonban csak most kerültek nyilvánosságra. Sampaoli akkor arról beszélt, hogy probléma van a játékosok hozzáállásával, nincsenek megfelelő állapotban a világbajnoki szereplés kiharcolásához. 2016 januárjában lemondott, 2017 októberében pedig kiderült, igaza volt.

A Las Ultimas Noticias cikke Sampaoli egyes futballistákkal kapcsolatos problémáit fedte fel, ezekből idézett a spanyol AS.

Arturo Vidal (Bayern München): „Speciális orvosi segítségre van szüksége. Túlzottan szereti az alkoholt és nem tud parancsolni magának. Amikor Limából utaztunk haza, a repülőgépen megkérdezte, hogy megbonthat-e egy sört. Megtiltottam, erre nem sokkal később azt vettem észre, hogy néhány másik játékossal egy üveg whiskeyt isznak.”

Gary Medel (Besiktas): „Szeret szórakozni, bulizni, de szerencsére az alkoholról már leszokott.”

Alexis Sánchez (Arsenal): „Fülhallgatóval a fülében alszik és ébred, reggeli közben egyedül ül, egy szót sem szól senkihez.”

Mauricio Pinilla (Club Universidad de Chile): „A válogatott összetartásain is csak a partizáson jár az esze.”

Eduardo Vargas (Tigres UANL): „Minden egyes alkalommal, amikor meglátom, rosszabbul néz ki.”

Claudio Bravo (Manchester City): „Próbál a csapat vezéreként viselkedni, de valójában nem ő az.”

Matías Fernández (Necaxca): „Már nincs azon a szinten, hogy a válogatott hasznára legyen.”

Az említett hét játékos közül négyen (Bravo, A. Sánchez, Medel, Vargas) voltak a kezdőcsapatban a Brazília otthonában 3–0-ra elvesztett utolsó, sorsdöntő vb-selejtezőn. Vidal sárga lapos eltiltás, Fernández sérülés, Pinilla pedig szakmai döntés miatt nem lépett pályára.

Chile utolsó öt selejtezőjéből négyet is elveszített, így hiába futott neki kedvező helyzetből a kvalifikációs sorozat hajrájának, nem lesz ott az oroszországi világbajnokságon. A kiesést követően nem sokkal lemondott Juan Antonio Pizzi szövetségi kapitány. Vidal visszavonulásáról is szó volt, de a Bayern München középpályása nem sokkal később ezt cáfolta.