Musorujsag
Élő Eredmények

Keszthelyi Vivien egyik legjobb versenyével zárta TT Cup szezonját

Keszthelyi Vivien egyik legjobb versenyével zárta TT Cup szezonját

teamvrs
Dupla pontszerzéssel, egy világmozgalom tagjaként, "legendák" társaságában zárta Keszthelyi Vivien az Audi TT Cup szezonját, amely egyben a sorozat búcsúja is volt, ugyanakkor a 16 éves magyar pilóta számára egy rendkívül eseménydús, szerencsétlenségektől sem mentes idény szép lezárását jelentette.

A motorok ugyan csak pénteken bőgtek fel a Hockenheimringen, azonban Keszthelyi Viviennek már csütörtökön nagy feladata volt, ugyanis a Forma-1-es Mercedes istálló csapatfőnökének, Toto Wolffnak a felesége, Susie Wolff által elindított Dare to be different (#D2BD, Merj különbözni) elnevezésű mozgalom új tagjaként kellett előadást tartania. A debreceni születésű versenyző fiatal gyerekeknek adta át tapasztalatait, valamint vezette be őket az autósport rejtelmeibe, s természetesen versenyautóját is részletesen bemutatta ifjú vendégeinek.

Másnap a TT Cup záróhétvégéjének nyitónapja nem a várakozásoknak megfelelően alakult Keszthelyi Vivien számára, így 14. lett az időmérőn, azonban a szombati futamra nagyot fordult vele a világ. Az első, kora reggeli versenyen az időmérőhöz képest jobb köröket autózva a 14. helyről rajtolva végül a 8. pozícióban intette le a kockás zászló, ezzel pedig beállította idei legjobb eredményét.

A szokásokkal ellentétben a második futamot ezúttal még aznap bonyolították le, Keszthelyi Vivien remekül rajtolt, azonnal előrébb került, majd a következő előzésnél összeértek riválisával, jobb hátsó kereke pedig egy úgynevezett „lassú defektet” kapott. A magyar pilóta így még kőrözött, de a legrosszabbkor, a biztonsági autó kiintése közben mondta fel végleg a szolgálatot abroncsa. Természetesen így ki kellett állnia egy kerékcserére, de még így is a 12. helyet sikerült megszereznie, ami újabb nyolc pontot ért neki. Érdekesség, hogy mindkét futamot a helyszínen szurkolta végig a négyszeres Forma-1-es világbajnok Sebastian Vettel, akinek öccse, Fabian szerepelt a sorozatban.

Keszthelyi Vivien és Marcel Fässler svájci autóversenyző (Fotó: teamvrs) Keszthelyi Vivien és Marcel Fässler svájci autóversenyző (Fotó: teamvrs)

„A szezon előtt az volt a célom, s most, az utolsó versenyeket megelőzően is úgy álltam rajthoz, hogy szeretnék a legjobb öt között végezni. Sajnos ebben az idényben ez nem sikerült, de ilyen az autósport, itt bármi megtörténhet. Egy igazi sportolónak gyorsan túl kell lendülnie az ilyeneken” – nyilatkozta Keszthelyi Vivien, aki első sorban az idény eleji sorozatos technikai hibák miatt 14-ből csak 7 versenyt tudott befejezni, azonban ez is elegendő volt számára ahhoz, minden idők legfiatalabb magyar pontszerzője legyen egy rangos nemzetközi sorozatban. A TT Cupot Keszthelyi Vivien 65 ponttal a 13. helyen fejezte be, magyar autóversenyző ilyen fiatalon ennyi pontot még nem szerzett.

A TT Cup zárásaként a szervezők egy úgynevezett legenda futamot rendeztek, amelyen a sorozat korábbi nagy versenyzői – mint például az ex Forma-1-es Lucas di Grassi, a Formula-E regnáló bajnoka, vagy a 9-szeres Le Mans-i győztes Tom Kristensen – álltak rajthoz, a mostaniak autóival. Keszthelyi Vivien 7-esével az a Marcel Fässsler indult, aki nemrég Budapesten a Blancpain sorozat tagjaként győzött egy Audi R8-assal. A svájci autóversenyző szintén csak a 11. helyről rajtolhatott, végül az alaposan megfogyatkozott mezőnyben a dobogó alsó fokára hozta be a piros-fehér-zöld autót. Érdekesség, hogy a legendák számára az időmérőn engedélyezett volt az úgynevezett push to pass használata, amely 15 másodpercig 30 extra lóerőt biztosít a pilótának, ezzel együtt a TT Cup mezőnye – köztük Vivien is – jobb időket autózott náluk.

További tartalmak