Musorujsag
Élő Eredmények

NBA: a Cavs mellett az önelégültség lehet Curryék legnagyobb ellenfele

MTI
Akárcsak egy évvel ezelőtt, az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) magyar idő szerint szerda hajnalban elrajtoló 72. idényében is a Golden State Warriors a mezőny favoritja.
Stephen-Curry-Draymond-Green-Kevin-Durant-Klay-Thompson-Andre-Iguodala-Golden State Warriors (Fotó: clutchpoints.com) Idén is a Golden State bajnoki címére fizetnek a legkevesebbet a fogadóirodák (Fotó: clutchpoints.com)

A címvédő oaklandiek a 2015/2016-os alapszakaszban 73/9-es győzelmi mutatóval rekordot döntöttek, ám a döntőt elvesztették a Cleveland Cavaliers ellen. Tavaly nyáron aztán szerződtették az Oklahoma Cityből az olimpiai és világbajnok Kevin Durantet, s ő remek párost alkotott a triplagyáros Stephen Curryvel, aki kétszer is az idény legjobbja (MVP) lett. A Warriors a legutóbbi rájátszást elképesztő, 16/1-es győzelmi mérleggel zárta.

„A legnagyobb kihívás a számunkra az önelégültség. Ebben a ligában egy pillanatra sem szabad hátradőlni” – jelentette ki a sikerkovács tréner, Steve Kerr, aki javarészt az eddigi legénységével vág neki az évadnak.

Az ellenfelek mozgolódását mindennél jobban jelzi, hogy az idei All Star-gála résztvevőiből heten is klubot váltottak, amire még nem volt példa az NBA történetében. Az első számú kihívó változatlanul a Cavaliers, melynek szupersztárja, LeBron James a kilencedik fináléjára és a negyedik bajnoki címére készül. Ebben már nem lesz segítségére a Bostonba távozott Kyrie Irving, aki helyett a Celtics legjobb dobója, Isaiah Thomas érkezett Clevelandbe – igaz, ő csípősérülés miatt csak januárban csatlakozhat új társaihoz. Mellette a rutinos Dwyane Wade és Derrick Rose is komoly erősítésnek számít.

LeBron James (balról) és Dwayne Wade a Miami Heat játékosaiként ünneplik a 2012-es bajnoki címet (Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith) LeBron James (balról) és Dwayne Wade a Miami Heat játékosaiként ünneplik a 2012-es bajnoki címet (Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith)

„Semmi sem változott, továbbra is kész vagyok ezt a csapatot bajnoki címre vezetni” – szögezte le a 32 éves James, akinek a szerződése a szezon végén lejár, és várhatóan az aranygyűrű megszerzésétől függ a hosszabbítás. Ellenkező esetben a híresztelések szerint a Los Angeles Lakershez igazolhat.

A Cavs ásza lesz egyben – vélhetően az idény derekán – a hetedik és legfiatalabb játékos, aki átlépi a 30 ezer pontos határt.

epa05916165 Oklahoma City Thunder guard Russell Westbrook (L) collides against Houston Rockets center Nene (R) of Brazil while going to the basket in the first half of game two of the NBA Western Conference playoffs round one basketball game between the Oklahoma City Thunder and the Houston Rockets at the Toyota Center in Houston, Texas, USA, 19 April 2017.  EPA/LARRY W. SMITH Russell Westbrook kapott némi segítséget az új idényre (Fotó: EPA/LARRY W. SMITH)

A Houston a kilencszeres All Star-válogatott irányítót, Chris Pault hozta a „dobógép” James Harden mellé, míg az Oklahoma Cityben az előző idény MVP-jévé választott Russell Westbrook immár Paul George-ra és Carmelo Anthonyra is számíthat. Westbrook formájáról mindent elárul, hogy 55 év után elsőként csinálta meg a „tripla dupla idényt”, vagyis azt a bravúrt, hogy három statisztikai mutatóban (pontok, lepattanók, gólpasszok) is kétszámjegyű lett a szezonátlaga.

Az alapszakasz április 11-én fejeződik be, a finálé pedig május 31-től legfeljebb június 17-ig tart.

A bajnokok 2007-től:
2007: San Antonio Spurs
2008: Boston Celtics
2009: Los Angeles Lakers
2010: Los Angeles Lakers
2011: Dallas Mavericks
2012: Miami Heat
2013: Miami Heat
2014: San Antonio Spurs
2015: Golden State Warriors
2016: Cleveland Cavaliers
2017: Golden State Warriors

Az NBA 1946-os megalapítása óta a legtöbb bajnoki címet gyűjtött csapatok: 
1. Boston Celtics 17 (legutóbb 2008-ban)
2. Los Angeles Lakers 16 (legutóbb 2010-ben)
3. Chicago Bulls 6 (legutóbb 1998-ban)
4. San Antonio Spurs 5 (legutóbb 2014-ben)

További tartalmak