Musorujsag
Élő Eredmények

Nyilasi Tibor: „A derbi több mint élet-halál kérdése”

m4sport.hu
Szombaton 15:30-tól a Groupama Arénában rendezik a 222. bajnoki derbit, a Fradi TV-ben korábbi zöld-fehér játékosok elevenítették fel élményeiket az Újpest elleni meccsekről.

„Egészen elképesztő érzés volt, hiszen a Népstadionban akkoriban 50-60 ezer néző előtt rendezték a derbiket” – emlékezett vissza Nyilasi Tibor a játékosként megélt meccsekre. A legendás „Nyíl” az első góljáról és az 1979-es 7–1-ről is mesélt.

Nyilasi Tibor (Fotó: m4sport.hu) Nyilasi Tibor (Fotó: m4sport.hu)

„Edzőként ugyanezt éltem át, ha az ember visszagondol ezekre a meccsekre, akkor libabőrös lesz. A derbi több mint élet-halál kérdése” – tette hozzá, majd felelevenített egy 1992 májusi, Üllői úti meccset, amelyen negyedórával a vége előtt, 2–2-nél az újpesti Milisits Imre öngólt szerzett. „A bosszankodó és a földet csapkodó játékoshoz odahajolt Wukovics László, és megkérdezte tőle, hogy miért nem örül, hiszen győztes gólt rúgott az Üllői úton. Erre felpattant és Váczi Zolival elkezdték kergetni Wukót, aki a 195 centis csatárunkhoz, Balogh „Torony” Gáborhoz futott védelemért. Aztán lenyugodtak a kedélyek, megnyertük a meccset és egy hatalmas harmadik félidőt csaptunk…”

Rákosi Gyula azt a derbit elevenítette fel, amelyen az volt a feladata, hogy Szusza Ferencet kövesse árnyékként mindenhova. Amikor megkérdezte az edzőt, hogy ez pontosan mit jelent, akkor azt a választ kapta, hogy ha Szusza kimegy a WC-re, akkor vigye utána a papírt. „1–0-ra kikaptunk, ő rúgta a gólt szabadrúgásból” – tette hozzá.

Lipcsei Péter összesen harminchat derbin vett részt, számára az az Újpesten rendezett meccs volt a legemlékezetesebb, amely egyben bemutatkozó mérkőzése is volt a Ferencváros színeiben, és amely 5–0-s zöld-fehér győzelemmel ért véget.

Szokolai László arra az 5–0-ra megnyert derbire emlékszik vissza legszívesebben, amelyen három gólt szerzett, Dragóner Attila azt a mérkőzést említette meg, amelyet a fejesgóljával nyertek, és abban az idényben bajnoki címet is ünnepelhettek. Vladan Cukic pedig karrierje legnagyobb pillanatának tartja a 2013-as derbin szerzett utolsó perces gólját.

A szombati derbit az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

További tartalmak