Musorujsag
Élő Eredmények

A McLaren csak feltételekkel engedi Alonsót az F1-en kívül

A McLaren csak feltételekkel engedi Alonsót az F1-en kívül

NBC Sports
A McLaren ügyvezető igazgatója ígéri, már nem kell sokat várni Fernando Alonso új szerződésének bejelentésére. Indy500-as és Le Mans-i terveikről is beszélt.

Csütörtökön Austinban többek között Fernando Alonso is résztvevője lesz az FIA hivatalos, magyar idő szerint 18 órakor kezdődő sajtótájékoztatójának. Kérdés, addigra kiderül-e, hogy valóban a McLarennél folytatja-e 2018-ban. A spanyol korábban azt nyilatkozta a Japán Nagydíj utáni szünetben kerítenek sort új szerződése részleteinek tisztázására, és bejelentésre az Amerikai Nagydíj előtt/alatt számíthatunk.

Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója szerint már nem kell sokat várni a kérdések megválaszolására. „Egy ideje már nagyon közel vagyunk” – nyilatkozta egy telefonos konferencia keretében. „Szerettük volna letudni az ázsiai körutat, valamint tisztázni, ki lesz az új motorpartnerünk. Ezek után pozitív végkifejletre számítok a Fernandóval kapcsolatos terveink ügyében, mégpedig nem túl sokára. Ott lesz az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján. Előbb meg kell állapodnunk vele, csak aztán teszünk bejelentést” – fogalmazott.

Az amerikai azt is előrebocsátotta, Alonso az új szerződése értelmében ismét lehetőséget kaphat egy-egy Forma–1-en kívüli verseny teljesítésére. Idén az Indy500-as futamon állt így rajthoz, köszönhetően az Andretti Autosporttal való összefogásuknak. „Még nem írtunk alá szerződést, így egyelőre nem is tudhatom, hogy mi lesz benne. Fernando célja a mesterhármas, ezt mind tudjuk. Ő egy vérbeli versenyző, aki minden hétvégén szeretne versenyezni különböző futamokon. Mindenképpen nyitottak vagyunk arra, hogy együtt csináljuk ezt, ha alkalom nyílik rá.”

„Emellett arra is nyitottak vagyunk, hogy engedjük őt rajthoz állni más versenyeken, de csak korlátozott mértékben, ha az kiegészíti a Forma–1-es tevékenységét, és nem ütközik az F1-es programjával. Azt viszont nem engedjük neki, hogy több sorozatban versenyezzen egyszerre. Ahogy az Indy500 esetében, egy-egy alkalmi verseny beleférhet.”

Fernando Alonso (Fotó: McLaren-Honda-Andretti) Fernando Alonso (Fotó: McLaren-Honda-Andretti)

2018-ban ilyen megmérettetés lehet akár a Le Mans-i 24 órás is, amelyet a Kanadai és a Francia Nagydíj közötti üres hétvégén rendeznek. A francia viadal a McLarent is érdekli, Brown már többször beszélt arról, hogy szívesen visszatérnének oda. „A Le Mans-i lehetőséget vizsgáljuk. Az ACO és a Le Mans-i szervezők dolgoznak a jövő szabályzatán, és gyártóként mi is részt veszünk az egyeztetéseken. Le Mans érdekes számunkra, de bármilyen szabályoknál is kötünk ki, fontos, hogy jók legyenek az alapok. Érdeklődve figyeljük az erről folyó vitát, de még korai lenne végső döntést hozni.”

Michael Andretti, az Andretti Autosport csapatfőnöke nemrég azt nyilatkozna, ők szeretnének a jövőbeni s együttműködni a McLarennel az IndyCarban – Brown erre pillanatnyilag kevesebb esélyt lát. „Soha ne mondd, hogy soha, de most úgy fogalmaznék, jelenleg inkább kevésbé valószínű, mintsem valószínű, hogy részt vegyünk az Indyn 2018-ban. Ha visszatérünk Indybe, azt ugyanolyan versenyképesen, ugyanolyan hangosan kell megtennünk, mint idén. Magasra tettük a mércét. Nem fogunk csak azért Indybe menni, hogy ott legyünk, nyerni akarunk. Jelenleg viszont a Forma–1-re összpontosítunk, és abból indulunk ki, hogy Monacóban egy nagyon versenyképes autónk lesz” – utalt arra, hogy az Indy500-as verseny 2018-ban ismét a hercegségbeli futammal ütközik.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: McLaren)

További tartalmak