Musorujsag
Élő Eredmények

„Űrutazáson” járt Hamilton és a két Red Bull-os!

„Űrutazáson” járt Hamilton és a két Red Bull-os!

Red Bull, Mercedes
Forma–1 és űrhajózás – sokak álma egyik, másik vagy mindkettő, és az Amerikai Nagydíj előtti csütörtökön a két világ találkozott!

Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo és Max Verstappen bizonyára azt kívánta, bárcsak minden F1-es versenyt fölvezető kötelező esemény hasonló lenne! A Red Bull két versenyzője és a bajnoki éllovas ezúttal ugyanazon úti cél felé vette az irányt az Amerikai Nagydíj előtt: csütörtök délelőtt előbb Ricciardóék, aztán Hamilton látogatott el a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában, mely háromórás autóútra található az austini versenypályától. A központ már jó ötven éve az űrhajósok kiképzőhelye, emellett innen irányították az Apollo-, a Skylab- és a Space Shuttle-programok expedícióit is.

A Forma–1-et technológiája fejlettsége, módszerei, a csapatok működése alapján is gyakran állítják párhuzamba az úrhajózással, a versenyzőket pedig az űrhajósokkal. Ricciardo, Verstappen és Hamilton számára kiderült, ez az összevetés nem is alaptalan.

Fotó: Mercedes Fotó: Mercedes

A versenyzőket az egész létesítményben körbevezették. Ricciardóék mindenekelőtt kipróbálhatták a súlytalanságot szimuláló rendszert, az ARGOS-t. „Nagyon élveztem, hogy olyan volt, mintha az űrben lennék. Alig volt gravitáció, és csak próbálod irányítani a mozdulataidat, hogy ne repülj ki a világűrbe, ahonnan már sosem térhetsz vissza. Izgalmas volt” – nyilatkozta az ausztrál versenyző.

Emellett megismerkedhettek az űrjárművekkel is. Verstappenék számára talán lassú, de ettől még lenyűgöző volt a 10 km/órás tempóra képes, egy teherautónak megfelelő méretű masina, melynek kerekei 360 fokban forgathatók, s amely akár két héten át is menedékül szolgálhat két űrhajós számára. A gépet ráadásul egy valódi versenycsapat közreműködésével fejlesztették, és a tesztek során még a forró láván is áthaladtak vele. „Nagyon klassz volt vezetni ezt a dolgot” – mondta Verstappen. „A felfüggesztése nagyon kilengett, így nagyon élvezetes volt. Egy csomó sziklának nekimehettél.”

Fotó: Red Bull Fotó: Red Bull

A versenyzők az földi irányító központot is megtekinthették, amely viszont nem is volt annyira ismeretlen terep a számukra. „Valóban sok a hasonlóság eközött és az F1 között, már csak a technológiát tekintve is. Tavaly egy vendéget hívtam meg az egyik versenyre, és azt mondta, ez olyan, mint egy űrállomás. Most megnéztük az itteni irányító központot, és valóban olyan, mint a műveleti szobánk Milton Keynesben. Még a biztonsági technika is hasonló. Az űrhajósokat is hasonlóképpen mérik, hasonló HANS-eszközük is van. Ez nagyon klassz” – vont párhuzamot Ricciardo a két világ között.

Fotó: Red Bull Fotó: Red Bull

A látottak Hamiltont is elkápráztatták. Elmondása szerint egy űrkalandért akár még az F1-es visszavonuláson is elgondolkodna, ám arra azért nem vennénk mérget, hogy negyedik bajnoki címe küszöbén valóban felszerelést cserél. Az űrhajósok kiképző medencéje mindazonáltal így is felkeltette az érdeklődését, csakúgy, mint az űrruhák. „Kib****** boldog vagyok ma! Komolyan eldobom az agyam ettől a túrától” – írta a közösségi oldalán.

KÉPGALÉRIA:

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Fotó: Mercedes
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2017/10/04l1004312-1280x720-1024x576.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További tartalmak