Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen nyíltan bocsánatot kért az FIA-tól

Verstappen nyíltan bocsánatot kért az FIA-tól

Instagram, Auto Motor und Sport, Sky Sports
Charlie Whiting megjegyzése után Max Verstappen nyíltan is bocsánatot kért az FIA-tól austini megjegyzéseiért.

„Kedves lett volna tőle, ha bocsánatot kér a nem megfelelő szóhasználatért” – jegyezte meg az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting azon a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón, melyen részletesen elmagyarázta, miért büntették meg Max Verstappent Austinban. Arra utalt, hogy a holland a leintés után idiótának nevezte az egyik bírót, aki már több büntetésében is szerepet vállalt. Bár az FIA a kritika után ezúttal nem avatkozott úgy közbe, mint tette egy éve Mexikóban az éppen Whitingot szidalmazó Sebastian Vettel esetében, fölvetődött, hogy a szövetség legalább a Red Bulltól várna egy bocsánatkérést a nyílt bírálatért.

Ezek után Max Verstappen ragadta magához a kezdeményezést: az Instagramon kért bocsánatot megjegyzéseiért. „Azon túl, amit az FIA sajtótájékoztatóján mondtam korábban, szeretnék még egyszer bocsánatot kérni a szóhasználatomért. A megjegyzéseim a pillanat hevében jöttek. Tisztában vagyok vele, hogy a szavaim nem voltak odaillőek, nem egy konkrét személyre irányultak. Semmiképpen sem akartam megsérteni senkit, és remélem, hogy tovább tudunk lépni, hogy élvezzük ezt a hétvégét” – írta közösségi oldalán a Red Bull versenyzője, aki az említett sajtótájékoztatón már elismerte, talán megválogathatta volna szavait, ám a dühét jogosnak tartja a rossz ítélet miatt.

Charlie Whiting (Fotó: XPB) Charlie Whiting (Fotó: XPB)

Whiting a saját sajtótájékoztatóján részletesen elmagyarázta az ítélet hátterét. Kiemelte, a bírák nemcsak az összes felvételhez, de a pálya 20 miniszektorának részidőihez is hozzáférnek, s ezek alapján állapították meg, hogy a holland jelentős előnyt szerzett a pályalevágással, míg más esetekben ez nem volt elmondható. A szakember szerint az ítéletük következetes volt, hangsúlyozta, mind a négy bíró számára egyértelmű volt a szabálytalanság ténye, és nem tartja elfogadható érvnek, hogy Verstappen Kimi Räikkönen jobbra húzása miatt kényszerült le a pályáról.

Az idiótának nevezett Garry Conelly személye is téma volt. Fölvetődött, az ausztrál már 5 esetben volt tagja olyan bírói testületnek, amely büntette Verstappent. Whiting szerint ez csak puszta véletlen, hiszen az ő véleménye csak negyedét adja hozzá a bíróság döntéséhez.

„Jobb lett volna, ha utólag változik a sorrend?”

A szakember emellett azt is elmondta, nem azért nem került sor a csapat és a versenyző személyes meghallgatására, mert mindenképpen a megfelelő harmadik helyezettet akarták a dobogón látni. „Ha a bírák nem lettek volna biztosak a dolgukban, akkor nem hoztak volna gyors döntést, hanem meghallgatták volna az érintetteket” – hívta föl a figyelmet.

A történtek kapcsán Ross Brawn is megszólalt, aki az Auto Motor und Sportnak nyilatkozva rámutatott, sem a gyors, sem a lassabb döntés nem lett volna jobb. „Nem vette ki jól magát, hogy a futam végén döntöttek, ezt ki kell elemeznünk, és le kell vonnunk a megfelelő következtetést. Tavaly Mexikóban már átéltünk egy fiaskót a dobogóval. A bíráknak talán benne volt a tudatalattijukban, hogy ez ne történjen meg újra. De valóban jobb lett volna,  ha várunk a döntéssel, amíg minden információt kiértékelünk? Akkor is,  ha ez azt jelentette volna, hogy az eredményhirdetés után változik a sorrend?” – tette föl a kérdést, felidézve, hogy egy éve bizony még azért bírálták az FIA-t, hogy nem volt elég gyors a döntéssel.

A Force India csapatmenedzsere, Andy Stevenson eközben a lényegre tapintott azzal, hogy megjegyezte, a legnagyobb hibát nem a döntéshozás, sokkal inkább a futam utáni eljárásmód jelentette, mely színpadiasabbá tette a történetet, s csak tovább korbácsolta az indulatokat. „Verstappen a pálya mellett előzött, a döntés helyes volt. Mit mondana a Red Bull, ha Kimi tette volna ugyanezt Maxszal? Én azt találom rossznak, hogy egy ilyen nyílt helyzetben Maxot a győztesek szobájába engedték, majd élő adásban szóltak neki, hogy távozzon. Ez megalázó volt számára, nem ezt érdemelte” – vélekedett.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak