Musorujsag
Élő Eredmények

Új motort kap és a boxból rajtol Hamilton

Új motort kap és a boxból rajtol Hamilton

Autosport, Sky Sports, Motorsport-Total
Szombati időmérős bukása után a Mercedes úgy döntött, Lewis Hamilton csak a boxutcából vág neki a vasárnapi versenynek, új motorral. A brit vállalta a felelősséget hibájáért.

A Mercedes négyszeres világbajnoka már a Q1-es első körében hibázott a 6-os kanyarban, autója kirepült a pályáról, és a gumifalban állt meg. Alaposan összetörte versenygépét, mért kör nélkül pár perc után fejezte be a kvalifikációt. Csapata a nap végén megerősítette, versenyzőjük nem fog felsorakozni a rajtrácsra, a boxutca végéről vág neki a 71 körös versenynek.

„Lewis a boxból fog rajtolni, mivel megsértjük a parc fermé-szabályt, és új, az időmérőn használttól eltérő elemeket szerelünk az autójára. Emellett új erőforrást is fog kapni, mivel jelen helyzetben ezért nem kell bűnhődnie” – közölték a németek. A csapat az idei 5. V6-os motort, MGU-H-t és turbófeltöltőt építi a 44-es rajtszámú autóba, ám az ezért járó 20 rajthelyes büntetésnek nincs jelentősége.

Hamilton vállalta a felelősséget a balesetéért, ám elmondta, nem véletlenül szikrázott annyit autója a kérdéses kanyarban: azok után vesztette el az irányítást, hogy padlólemeze leért az aszfaltra. „Meglepetésként ért. Az autó pattogott egy kicsit. A felvételeken látható, hogy a kanyarban is pattog. Ilyenkor gyakran leér a padlólemez, és hideg gumikon, be nem melegedett autóval ez gyakran megtörténhet. Nem mentem gyorsabban, mint előtte, de ettől még az én hibám, és vállalom is érte a felelősséget” – nyilatkozta a négyszeres bajnok.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Elmondása szerint hiába nincs jelentősége a hibájának, mégis bosszantja. „Ugyanolyan érzés, mint ha a szezon más szakaszában történt volna. A bajnokság szempontjából nem fájó, mert annak már vége, de attól még ugyanolyan rossz érzés. De emelt fővel viselem. Nem követtem el sok hibát idén, és elég régen volt, hogy legutóbb a falban kötöttem ki. Megesik.”

„Ha már megtörtént, nincs értelme ezen rágódni. Csak annyit tehetek, hogy emelt fővel továbblépek. Jó hétvégém volt eddig, nem fogom elvenni a gázról a lábam, meg fogom próbálni. De én is ember vagyok. A boxutcából rajtolok, ami nem túl izgalmas, de innen csak előre vezet az út. Mindent beleadok, amit csak tudok” – ígérte.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Főnöke, Toto Wolff elismerte, meglepte őket Hamilton hibája, ám nem kárhoztatják érte. „Lewisnak nehéz edzése volt, és természetesen nagyon szokatlan azt látni, hogy nem is áll köridő a neve mellett egy időmérőn. De ahelyett, hogy a balesetével foglalkozott volna, ő egyből a parc fermébe ment, és elsőként gratulált Valtterinek a pole pozícióhoz. Ez figyelemreméltó volt” – dicsérte az angolt.

„Ez csak példázza, milyen csapatszellem jellemez minket. Most minden figyelmünket a versenyre összpontosítjuk. Lewisra nehéz feladat vár, de ha valaki, akkor ő képes megoldani. Valtterinek eközben egyetlen célja lehet. Izgalmas és szoros versenyre számítok, amit megpróbálunk megnyerni.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak