Kettő magyar jutott tovább a budapesti asztalitenisz World Tour-versenyen

A magyarok közül négy férfi és két női játékos vette sikerrel a selejtező első fordulóját egyesben a BOK Csarnokban kedden megkezdődött asztalitenisz World Tour-versenyen.

Budapest, 2019. január 15. A budapesti asztalitenisz World Tour-verseny férfi selejtezője a BOK Csarnokban 2019. január 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd A budapesti asztalitenisz World Tour-verseny férfi selejtezője a BOK Csarnokban 2019. január 15-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)A férfiaknál tízen próbálkoztak, de csak a válogatott húzóemberei, Ecseki Nándor, Lakatos Tamás és Szudi Ádám, valamint - kellemes meglepetésre - a mindössze 16 éves András Csaba nyerte meg első mérkőzését. A fiatal magyar sportoló, aki 1002. a nemzetközi szövetség (ITTF) világranglistáján, nagy bravúrral, szettvesztés nélkül búcsúztatta a 274. szlovák Alexander Valuchot.

„Nagyon jól felkészültem a Valuch elleni meccsre. Tanulmányoztam a korábbi találkozóit, megvoltak a főbb taktikai pontok, és minden tökéletesen sikerült” – nyilatkozta András Csaba.

A nőknél nyolc magyar indult az egyes selejtezőjének első fordulójában, de szerdán már csak Pergel Szandra és a játék nélkül továbbjutó Nagyváradi Mercédesz állhat asztalhoz, a többiek kiestek. Itt három győzelem szükséges a főtáblához.

Képgaléria a budapesti asztalitenisz World Tour-verseny keddi napjáról


A délutáni második körben az összes továbbjutóra erősebb ellenfél várt, a világranglistán 118. Ecseki Nándorra a francia Alexandre Robinot (95.), Lakatos Tamásra (130.) a román Ovidiu Ionescu (44.), Szudi Ádámra (158.) a kínai Csou Jü (61.), a korábban bravúrral továbbjutott, mindössze 16 éves András Csabára (1002.) pedig a kazah Kirill Gerasszimenko (43.).

Ezúttal egyiküknek sem sikerült borítani a papírformát, csak Lakatos tudott egy szettet nyerni, így mind a négyen búcsúztak, azaz ennek a számnak a selejtezőjében már nincs hazai játékos. A 32-es főtáblára jutáshoz négy sikerre lett volna szükség.

A nőknél Pergel Szandra és Nagyváradi Mercédesz szerdán folytatja szereplését az egyes selejtezőjében.

A korábbi gyakorlattal ellentétben most már a selejtező is egyenes kieséses rendszerben zajlik.

A többi versenyszámban szerdán kezdődik a kvalifikáció, a főtábla küzdelmei pedig csütörtökön rajtolnak.

A vasárnapig tartó budapesti viadalon négy kontinens 51 országának csaknem 400 versenyzője lép asztalhoz, az összdíjazás 170 ezer dollár. A férfiaknál a világelső kínai Fan Csen-tung az első kiemelt, a nőknél pedig a világranglistát vezető, ugyancsak kínai Ting Ning visszalépése után honfitársa, az ITTF rangsorában második Csu Jü-ling.

Egyesben Majoros Bence, valamint Póta Georgina és Madarász Dóra, párosban pedig az Ecseki Nándor, Szudi Ádám, a Póta, Matilda Ekholm és a Szudi, Pergel kettős alanyi jogon főtáblás.

A döntőket szombaton és vasárnap rendezik.

Eredmények:
férfi egyes, selejtező, 1. forduló:

Ecseki Nándor-David Serdaroglu (osztrák) 4-3
Lakatos Tamás-Christian Friedrich (osztrák) 4-1
Szudi Ádám-David McBeath (angol) 4-3
András Csaba-Alexander Valuch (szlovák) 4-0
Li Csia-seng (tajvani)-Nagy Krisztián 4-2
Aleksandar Karakasevic (szerb)-Juhász Patrik 4-0
David Reitspies (cseh)-Kovács Sebestyén 4-0
Tomás Polansky (cseh)-Both Olivér 4-0
Vildan Gagyijev (orosz)-Timafalvi Gergő 4-0
Paul Drinkhall (angol)-Do Phuong Nam 4-0

női egyes, selejtező, 1. forduló:
Pergel Szandra-Aikaterini Toliu (görög) 4-1
Nagyváradi Mercédesz-Rachel Moret (svájci) - játék nélkül
Zhang Xuan (spanyol)-Fehér Orsolya 4-0
Nina Mittelham (német)-Bálint Bernadett 4-0
Madhurika Patkar (indiai)-Hartbrich Leonie 4-2
Barbora Balázová (szlovák)-Harasztovich Fanni 4-0
Zhang Lily (amerikai)-Imre Leila 4-1
Csang Zsuj (kínai)-Ambrus Krisztina 4-0