Pótáék és Pergelék a nyolc között a budapesti World Tour-versenyen

Póta Georgina és svéd játékostársa, Matilda Ekholm bejutott a legjobb nyolc közé női párosban a budapesti BOK Csarnokban zajló asztalitenisz World Tour-versenyen.

A hatodik helyen kiemelt, Európa-bajnoki bronzérmes Póta, Ekholm duóra a selejtezőből érkezett Irina Ciobanu, Adina Diaconu román kettős várt a nyitófordulóban. Nehezen indult a meccs Pótáék szempontjából, 6-10-nél a riválisnak négy szettlabdája is volt, de aztán sikerült fordítani. A folytatásban is nagy küzdelem folyt az asztalnál, de végül Póta és Ekholm négy szettben felülkerekedett.

Póta Georgina és svéd játékostársa, Matilda Ekholm (Fotó: Facebook/AsztaliteniszSzövetség) Póta Georgina és svéd játékostársa, Matilda Ekholm (Fotó: Facebook/AsztaliteniszSzövetség)„Az első meccs mindig nehéz, bár Matilda már játszott, nekem ez volt az első mérkőzésem ezen a tornán – mondta Póta Georgina. – Szerintem az első szettet leszámítva jó poénokat játszottunk. Tehetséges, fiatal páros volt az ellenfelünk, fel voltunk készülve arra, hogy nem lesz könnyű dolgunk ellenük, de végül a rutin diadalmaskodott.”

A főtábla első köre jelentette a végállomást Bálint Bernadett és Nagyváradi Mercédesz számára. A selejtezőből bravúrral főtáblára került kettős nagyon nehéz ellenféllel találta magát szembe az első fordulóban, s nem is volt esélye a második helyen kiemelt Tu Hoj-kem, Li Ho-csing duó ellen. A magyar párosnak mindössze 11 pontot sikerült gyűjtenie a 20 perces találkozón, amelyet magabiztosan nyertek meg a hongkongiak.

Nagyváradi Mercedes (MTI Fotó: Illyés Tibor) Nagyváradi Mercedes (MTI Fotó: Illyés Tibor)„Nem kérdés, hogy sokkal jobbak voltak nálunk, de tegnap nekünk is jobban ment a játék, mint most. Főleg a második és harmadik szettben, bármit ütöttünk, az nem volt jó, nagyon agresszíven játszottak” – mondta Nagyváradi Mercédesz. Póta és Ekholm éppen Tuval és Livel csap majd össze a pénteki negyeddöntőben.

Vegyes párosban Szudi Ádám és Pergel Szandra kettőse megnyerte első mérkőzését a főtáblán, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé. A magyar duó csütörtökön délelőtt egy hongkongi riválissal csapott össze, s papíron az ellenfél számított esélyesebbnek, ez azonban a találkozó közben egyáltalán nem látszott. Az első szett szoros volt, majd a másodikat már könnyebben nyerték Szudiék, és bár a harmadikban semmi sem sikerült nekik – néha még a szerva sem –, a negyedikben már ismét ők irányítottak, így sima, négyjátszmás győzelemmel léptek tovább.

Pergel Szandra és Szudi Ádám (MTI Fotó: Illyés Tibor) Pergel Szandra és Szudi Ádám (MTI Fotó: Illyés Tibor)„Nagyon örülök, hogy sikerült nyernünk, különösen a tegnapi nap után, amikor számomra sem egyesben, sem párosban nem jött össze a siker” – mondta Pergel Szandra.

„Nehéz meccsre számítottunk, hiszen a selejtezőből egy ázsiai páros jött, és mi éppen őket kaptuk. Ennek ellenére viszonylag simán sikerült győznünk. Végig pontosan játszottunk, kihasználtuk a gyenge pontjaikat, és mi voltunk az aktívabbak, tehát szerintem megérdemelten nyertünk” – értékelt Szudi.

A magyar páros a pénteki negyeddöntőben várhatóan az első helyen kiemelt hongkongi Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem kettőssel találkozik majd.

Férfi párosban már a főtábla nyitófordulójában kiesett a Szudi Ádám, Ecseki Nándor duó. Ellenfelük két kínai származású játékos, az ukrán színekben versenyző Lei Kou, illetve a horváttá lett Shiao Wei volt a csütörtök kora délutáni mérkőzésen, és szakértők szerint nyerhető meccs előtt álltak. Ehhez képest a mérkőzés a rivális elképzelései szerint alakult, a hetedik helyen kiemelt magyarok rengeteg hibával játszottak, s végül még szettet sem tudtak nyerni.

Ecseki Nánádor (Forrás: moatsz.hu) Ecseki Nánádor (Forrás: moatsz.hu)„Ebben a meccsben sokkal több volt, sajnos nagyon gyengén játszottam. Megpróbálunk tanulni ebből a vereségből, visszanézzük majd és kielemezzük a hibákat” – értékelt önkritikusan Ecseki, aki Szudival párban két éve elődöntős volt a magyarországi WT-viadalon.

A csütörtöki esti programban az egyes főtábláján is bemutatkoznak a hazai játékosok.

A vasárnapig tartó budapesti viadalon négy kontinens 51 országának csaknem 400 versenyzője lép asztalhoz, az összdíjazás 170 ezer dollár (47,6 millió forint). A döntőket szombaton és vasárnap rendezik.

férfi páros, 1. forduló (a 8 közé jutásért):
Lei Kou, Shiao Wei (ukrán, horvát)-Szudi Ádám, Ecseki Nándor (7.) 3-0 (8, 7, 9) korábban:

női páros, 1. forduló (a 8 közé jutásért):
Póta Georgina, Matilda Ekholm (magyar, svéd, 6.)-Irina Ciobanu, Adina Diaconu (román) 3-1 (11, -8, 10, 6)
Tu Hoj-kem, Li Ho-csing (hongkongi, 2.)-Bálint Bernadett, Nagyváradi Mercédesz 3-0 (6, 3, 2)

vegyes páros, 1. forduló (a 8 közé jutásért):
Szudi Ádám, Pergel Szandra - Ho Kvan-kit, Li Ho-csing (hongkongi) 3-1 (11, 6, -1, 5)

később:
női egyes, 1. forduló (a 16 közé jutásért):
Madarász Dóra (16.)-Fu Yu (portugál) 18.00
Póta Georgina (15.)-Manika Batra (indiai) 18.50

férfi egyes, 1. forduló (a 16 közé jutásért)
Majoros Bence (16.)-Alekszandr Sibajev (orosz) 19.40