Musorujsag
Élő Eredmények

Vasárnap rajtol a budapesti asztalitenisz-világbajnokság

MTI
Vasárnap kezdődik a Hungexpón az asztalitenisz-világbajnokság, Budapest 1950 óta először, összességében negyedszer lesz házigazdája a sportág csúcsversenyének. A magyar színeket hét női és hat férfi játékos képviseli a nyolcnapos tornán, s mindkét szövetségi kapitány abban reménykedik, hogy tanítványaik bravúros győzelmeket is aratnak majd. A világbajnokság küzdelmeit élőben közvetíti az M4 Sport és az m4sport.hu.

Bátorfi Zoltán, a női együttes szakvezetője az MTI érdeklődésére elmondta, a múlt héten Mátraházán készültek, férfi játékosokkal is, ezen a héten pedig már a fővárosban edzenek az amerikai válogatottal.

„Nagyon elégedett vagyok a felkészüléssel, jól sikerült, mindenki jól bírta. Ezen a héten már könnyebb munkát végzünk, a finomhangolás zajlik” – tette hozzá.

Férfi és női egyesben 128-as lesz a főtábla, a 64 kiemelthez 64-en csatlakoznak a 246, illetve 180 fős selejtezőből, a három páros versenyszámban pedig egyformán 64 duó szerepelhet az elitmezőnyben, 32-32 kiemelt és kvalifikációból érkező.

A nőknél egyesben Póta Georgina, Pergel Szandra és Madarász Dóra is a főtáblán kezd.

Póta Georgina játszik a brit Tin-Tin Ho ellen az asztalitenisz Európa-bajnokság női versenyében a fővárosi Tüskecsarnokban 2016. október 20-án. MTI Fotó: Illyés Tibor Póta Georgina a 32 között lesz kiemelve (MTI Fotó: Illyés Tibor)

„Gina a 32 között lesz kiemelve, a másik két lány pedig a 64 között, tőlük egyértelműen azt várom, hogy a kiemelési számuknak megfelelően szerepeljenek, bár ez nem lesz egyszerű. A sorsolástól sok függ, a selejtezőből is jöhetnek erős ellenfelek. – fogalmazta meg a célokat a kapitány. – Ezzel együtt nagyon reménykedem egy hasonló bravúrban, mint két éve, amikor Pergel Szandi bejutott a legjobb 32 közé. Nagyon örülnék, ha valaki tovább eljutna, mint a kiemelési pozíciója.” 

A selejtezőben kezdő többiektől, Bálint Bernadettől, valamint a két 19 éves fiataltól, Hartbrich Leonie-tól – a volt válogatott Káhn Szilvia lányától – és Fehér Orsolyától tisztes helytállást vár a kapitány, mint mondta, az utóbbi két játékos számára elsősorban a tapasztalatszerzés a cél, de reméli, hogy aratnak majd győzelmeket a csoportjukban, és esetleg kellemes meglepetést okozva feljutnak a főtáblára.

„Bálint Bernadett kicsit más kategória, ő már előrébb jár, idősebb is, vele kapcsolatban kijelenthetem, hogy szeretném, ha kiharcolná a főtáblás szereplés jogát” – mondta a szakember.

Női párosban Póta és svéd játékostársa, Matilda Ekholm – a tavalyi kontinensviadal harmadik helyezettjei – a tizedik kiemeltek lesznek, őket Bátorfi Zoltán úgy jellemezte, hogy nagyon erős párost alkotnak, bárkivel szemben képesek a győzelemre, még az ázsiaiak ellen is okozhatnak meglepetést.

„Sok függ attól, hogy mennyire lesznek egymásra hangolva, milyen formában lesznek” – fogalmazott a szakvezető, hozzátéve, hogy a skandináv játékos jó néhány nappal a rajt előtt érkezik éppen azért, hogy Pótával tudjanak gyakorolni.

A 2016-ban, Budapesten Európa-bajnoki bronzérmes Pergel, Madarász kettőst a 13. helyre rangsorolták, két éve nyolcaddöntősök voltak a vb-n.

Budapest, 2018. március 4. Pergel Szandra (b) és Madarász Dóra a Bálint Bernadett, Imre Leila Erika páros ellen játszik az asztaliteniszezők országos bajnokságának női páros döntőjében a budapesti Ormai László Csarnokban 2018. március 4-én. MTI Fotó: Illyés Tibor Pergel Szandra és Madarász Dóra két éve nyolcaddöntősök voltak a vb-n (MTI Fotó: Illyés Tibor)

„Nagyon örülnék, ha most is eljutnának eddig a szakaszig, s akár valami kellemes meglepetést is tudnának okozni” – jegyezte meg a kapitány.

Vegyes párosban Pergel Szudi Ádámmal ugyancsak 13. kiemelt, velük kapcsolatban is a legjobb 16 közé jutást nevezte meg elvárásként Bátorfi Zoltán. Hozzátette: a vb-n világranglista-pontokat is lehet gyűjteni, ezek nagyon fontosak az olimpiai kvalifikáció szempontjából, erre is érdemes figyelni. A Pergel, Szudi kettősön kívül az Ecseki Nándor, Madarász duó is főtáblás lesz ebben a számban.

A férfiaknál egyesben minden magyar asztaliteniszező a selejtezőben kezdi a vb-t, Aranyosi Péter, a férfiválogatott szövetségi kapitánya azt mondta, a két, még ifjúsági korú játékossal, a 16 éves András Csabával és a 18 esztendős Juhász Patrikkal kapcsolatban nincsenek elvárások.

„A többiektől, Majoros Bencétől, Ecseki Nándortól, Lakatos Tamástól és Szudi Ádámtól viszont azt remélem, hogy feljutnak a főtáblára, és még ott is győzelmeket aratnak, mint két éve Lakatos, aki bravúrral két kört is ment” – mondta a szakember.

Ahogy fogalmazott, párosban már más a helyzet, ott az Ecseki, Szudi kettőst az ötödik helyen emelték ki.

„Óriási dolog lenne, ha bekerülnének a legjobb nyolc közé” – jelentette ki róluk.

A hazai éremszerzés a csoda kategóriába tartozna, magyar játékos a férfiaknál legutóbb 1983-ban, Tokióban, a nőknél pedig 1995-ben, Tiencsinben állhatott fel vb-dobogóra, előbbi tornán a csapat, utóbbin a jelenlegi női kapitány nővére, Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina párosa volt harmadik.

A mostani világbajnokságra 141 országból 579 versenyző és 1561 akkreditált résztvevő érkezik Budapestre. A bő egyhetes eseményt a helyszínen 50 ezren követhetik majd figyelemmel, a televíziós közvetítéseken keresztül pedig világszerte több mint 500 millió néző láthatja a mérkőzéseket.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek