Musorujsag
Élő Eredmények

Kínai vb-arany férfi párosban és női egyéniben az asztalitenisz vb-n

mti
A negyedik helyen kiemelt Liu Si-ven nyerte a női egyes küzdelmeit a budapesti asztalitenisz-világbajnokságon, miután a szombati döntőben hat szettben legyőzte a másodikként rangsorolt, ugyancsak kínai Csen Menget.

A legjobb négy között a címvédő, világelső Ting Ninget búcsúztató, 28 éves Liu három bronzérem mellett immár harmadszor játszhatott vb-finálét ebben a számban úgy, hogy eddig egyszer sem tudott nyerni, míg a 25 esztendős Csen – a magyar fővárosban rendezett januári World Tour-verseny győztese – a négy közé is most először került egyéniben.

 

Kettejük külön párharcában egyértelműen a világranglista jelenlegi harmadik helyezettje, Csen a jobb, s ő is kezdte jobban a találkozót, megnyerte a szoros első szettet. Ezután azonban a nemzetközi szövetség rangsorában ötödik Liu – csakúgy, mint pénteken Ting ellen – sebességet váltott, a gyors labdamenetekből rendre ő jött ki jobban, így két, egyformán 7-re megnyert játszmával sikerült fordítania.

A negyedik felvonásban Csen 7-4-re vezetett, innen 7-6 lett, így időt kért magának – a két kínai hagyományosan edzők nélkül játszotta a meccset –, ez használt is, és ki tudta egyenlíteni a szettarányt. Több sikerélmény azonban már nem jutott neki a találkozón, a folytatásban ugyanis Liu ellenállhatatlanul játszott, neki is kiosztott egy 11-0-s játszmát – pénteken Ting sem tudott ellene pontot csinálni az ötödik szakaszban –, s végül hat szettben megnyerte pályafutása első egyéni vb-címét.

A csapatban és párosban aratott győzelmekkel Liu Si-ven most már nyolcszoros világbajnok, Budapestnek pedig kétszeres győztese, miután pénteken Hszü Hszinnel vegyes párosban is a dobogó tetejére állhatott.

A  férfi párosok szombati fináléját is a sportági nagyhatalom Kína játékosai örülhettek. A 18. helyen kiemelt Ma Lung, Vang Csu-csin duó öt szettben győzte le a hetedikként rangsorolt Ovidiu Ionescu, Alvaro Robles román, spanyol kettőst, amely már a döntőbe kerüléssel óriási tettet hajtott végre. Európai egység legutóbb 2005-ben játszhatott az aranyért ebben a számban.

Robles Spanyolország történetének első vb-érmét szerezte, miként az elődöntőben búcsúzó, ezzel harmadikként záró Tiago Apolonia, Joao Monteiro kettős is az első dobogós Portugáliából.

A 30 éves, egyesben kétszeres címvédő Ma Lung pályafutása 11. vb-aranyát gyűjtötte be, míg a mindössze 18 éves, ifjúsági olimpiai bajnok Vang Csu-csin – a tavalyi csapatarany után – most már kétszeres világbajnok.
női egyes, döntő:
Liu Si-ven (kínai, 4.) – Csen Meng (kínai, 2.) 4-2 (-9, 7, 7, -7, 0, 9)
A kínai Ting Ning és Vang Man-jü lett a bronzérmes.

férfi páros, döntő:
Ma Lung, Vang Csu-csin (kínai, 18.) – Ovidiu Ionescu, Alvaro Robles (román, spanyol, 7.) 4-1 (3, -8, 7, 3, 5)
A Tiago Apolonia, Joao Monteiro portugál és a Liang Csing-kun, Lin Kao-jüan kínai duó lett a bronzérmes.

később:
férfi egyes, elődöntő:
Liang Csing-kun (kínai, 9.)- Ma Lung (kínai, 11.) 17.00
Mattias Falck (svéd, 16.) – An Dzse Hjun (dél-koreai) 18.00

női páros, elődöntő:
Hajata Hina, Ito Mima (japán, 1.)-Hasimoto Honoka, Szato Hitomi (japán, 3.) 19.00
Csen Meng, Csu Jü-ling (kínai, 4.) – Szung Jing-sa, Vang Man-jü (kínai, 2.) 20.00

vasárnap:
férfi egyes, döntő 13.30
női páros, döntő 14.30

További tartalmak