Musorujsag
Élő Eredmények

Kipchoge és Ibargüen az év atlétái

MTI
Kipchoge sikere papírformának nevezhető, mivel idén a London Marathonon és a Berlin Marathonon is nyert.
Berlin Marathon - Eliud Kipchoge - fotó: MTI/EPA/Bernd Von Jutrczenka Berlin Marathon – Eliud Kipchoge – fotó: MTI/EPA/Bernd Von Jutrczenka

A férfiaknál a maratonfutó kenyai Eliud Kipchoge, míg a nőknél a hármasugró kolumbiai Caterine Ibargüen nyerte el az év atlétája címet. A nemzetközi szövetség (IAAF) kedd este Monte-Carlóban rendezett díjátadó gáláján hirdette ki a győzteseket.

A 34 éves Kipchoge sikere papírformának nevezhető, mivel idén a London Marathonon és a Berlin Marathonon is nyert, utóbbin ráadásul új világcsúcsot állított fel. A német fővárosban szeptember 16-án 1 perc 18 másodperccel javította meg a rekordot (2:01:39 óra), ezzel 1967 óta a legnagyobbat faragott az aktuális csúcsot.

A kenyai futó mellett az amerikai sprinter, Christian Coleman, a svéd rúdugró, Armand Duplantis, a francia többpróbázó, Kevin Mayer és a katari 400 gátas, Abderrahman Szamba volt versenyben a címért.

A nőknél az idén veretlen Caterine Ibargüen távolugrásban és hármasugrásban is megnyerte a Gyémánt Liga-döntőt, s fő számában, hármasban a világ idei legjobbját (14,96 méter) is ő produkálta.

A kolumbiai ugró a brit sprintert, Dina Asher-Smith-t, a belga többpróbázót, Nafissatou Thiamot, a 200-on és 400-on is klasszis bahamai Shaunae Miller-Uibót és a 3000 méter akadályon világcsúcstartó kenyai Beatriche Chepkoechöt utasította maga mögé a voksoláson.

Az év fiatal atlétája címet a férfiaknál Armand Duplantis, míg a nőknél az amerikai 400-as és 400 gátas Sydney McLaughlin kapta.

A szavazás november közepén zárult. A szurkolók mellett – akik az IAAF közösségi oldalain adhatták le voksaikat – a szövetség tanácsa, valamint az „IAAF-család” (tagszövetségek, bizottságok, versenyszervezők, a sportág nagykövetei, a legjobb atléták, a sajtó, valamint a szponzorok képviselői) véleménye alapján dőlt el, kié lesz az elismerés. A tanács álláspontja 50, a szurkolóké, és a „családé” 25-25 százalékban számított bele a végeredménybe.

További tartalmak