Harminc centi is maradhatott Márton Anita Eb-bronzérmes dobásában

A fedettpályás Európa-bajnokságon bronzérmes Márton Anita szerint technikailag és fizikálisan is van fejlődési lehetősége az októberi, szabadtéri világbajnokságig.

Az olimpiai bronzérmes békéscsabai versenyző – aki féléves kihagyás után januárban kezdte újra a versenyzést – vasárnap idei legjobbjával, a harmadik sorozatban elért 19 méterrel a harmadik helyen végzett súlylökésben a glasgow-i Eb-n, ez pedig azt jelenti, hogy ötödik éve minden világversenyen érmet szerzett. A számot meglepetésre a bolgár Radoslava Mavrodieva nyerte 19,12 méterrel, mindössze egy centiméterrel előzte meg a nagy esélyes Christina Schwanitzot.

A magyar atléta az M1-nek adott interjúban elmondta, nem volt elégedett a selejtezőben elért 18,05 méteres dobással, amellyel a hetedik helyen került a fináléba, de bízott abban, hogy a döntőben jobb teljesítményt fog nyújtani. „A selejtező nem sikerült jól, de tudtam, hogy a döntő egy másik nap, másik verseny. Éreztem, hogy sokkal jobb eredmény vann bennem, ezért is bíztam abban, hogy egy jó eredménnyel érmet lehet hozni.”

Márton Anita hozzátette, a selejtező és a döntő között eltelt szünnapon fejben és technikailag is fejlődésre volt szüksége. „Nagyobb magabiztosság kellett, illetve a pihenőnapon is arra próbáltunk koncentrálni, hogy kijavítsuk azt a technikai hibát, amely az egész fedett szezonomat végigkísérte, és tényleg jól összeállt a döntőre.”

A bronzérmes Márton Anita a női súlylökés eredményhirdetésén a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon 2019. március 3-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)A magyar atlétika első világbajnoka elárulta, „maradt még” a teljesítményében, jobb technikával az Eb-bronzérmes lökés is nagyobb lehetett volna. „Úgy érzem, egy pici még maradt benne, hiszen ahogy az edzőm, Eperjesi László is mondta, ha a harmadik lökés egy picit magasabb lett volna, az akár 20-30 centit is jelenthetett volna. Megyünk, dolgozunk tovább, a jövő héten elkezdjük a felkészülést a nyári szezonra. Mind technikailag, mind fizikálisan van hova fejlődni.”

A jövővel kapcsolatban a 30 éves Márton Anita elmondta, hétvégén immár szabadtéren fog szerepelni a dobó Európa Kupán, a szezon pedig a világbajnoksággal zárul, amelyet a korábbaktól eltérően jóval később rendeznek. „Emiatt jobban meg kell tervezni a nyári szezont, hiszen nem volt még ilyen, hogy augusztus közepéről egészen október eljére kitolják a szabadtéri világversenyt. Egyelőre megbeszélés alatt van, hogy hogyan legyen a nyári szezon, de a Gyémánt Liga-versenyek mindenképpen fontos állomásai lesznek majd a felkészülésnek.”

A teljes interjúért kattintson a lejátszóra!


Márton Anita az elmúlt években fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi szabadtéri Európa-bajnokságon (19,04 m – országos csúcs), 2015-ben első lett a prágai fedettpályás Eb-n (19,23 m – ocs), s negyedik a pekingi vb-n (19,48 m – ocs). Három éve ezüstöt nyert a fedett vb-n (19,33 m – ocs) és a szabadtéri Eb-n is, majd a dobogó harmadik fokára állhatott fel a riói olimpián (19,87 m – ocs). Tavalyelőtt újabb fedett Eb-aranyat szerzett, a londoni szabadtéri vb-n pedig ezüstérmet nyert. Az elmúlt évben megszerezte a magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét: a birminghami fedett vb-n 19,62 méteres országos csúccsal diadalmaskodott.