Baji Balázs: Lehet, hogy a vb-t is kénytelen leszek elengedni

Február 9-én edzés közben elszenvedett sérülése miatt Baji Balázs lábát meg kellett műteni, de a világbajnoki bronzérmes gátfutó az SzPress Hírszolgálatnak elárulta, még egy sebészeti beavatkozás vár rá, ha minden jól megy, akkor március végén.

„Nem lehet váratlan fordulatról beszélni, mert már az első műtét után tisztában voltam azzal, hogy gyógyulásom érdekében szükség lesz egy másodikra is. Hónapokba telik majd, amíg újra fel tudom építeni magamat. Hatalmas türelemre és fokozott óvatosságra lesz szükségem ahhoz, hogy a versenyzés felé visszavezető úton ne hibázzak és semmit se siessek el” - hangsúlyozta a Budapesti Honvéd sportolója.

A 2017-ben az Év Sportolójának megválasztott Baji Balázsnak a márciusi fedettpályás Európa-bajnokságból sajnos csak a látvány élménye jutott, illetve egy számára eddig szokatlan szerep is. Sportpályafutása során először televíziós szakkommentátorként, az M4 Sport munkatársaként követte a gátfutás döntőjét.

„Minden verseny más, mindig új a kihívás, azt a gondolatot mégis nehéz volt elhessegetni, hogy a 7.53 másodperces egyéni csúcsommal, vagy annak megközelítésével bizony dobogós is lehettem volna, de emiatt most már nem szabad keseregni” – állapította meg. A Glasgow-i győztes 7.60-at futott, az ezüstérmes egy századdal, a harmadik helyezett pedig hárommal maradt el az aranyérmestől.

Bízik abban, hogy az orvosok és a gyógytornászok hathatós segítségével, nem különben a saját szívós akaratával és megfontolt lépéseivel képes lesz visszatérni az atlétika élvonalába, de hogy erre mikor kerülhet sor, arra most nehéz megfelelő választ adni.

„A gyógyulás folyamatában érlelődhet meg bennem annak eldöntése, hogy mikor állhatok neki úgy istenigazából edzeni, milyen tempóban kocoghatok, majd futhatok, miként terheltem a lábamat – folytatta. – Egyelőre csak gyógytornázok, azt viszont naponta többször is, és próbálom valamennyire karbantartani a felsőtestem és a karjaim izmait. Lehet, hogy csak a szabadtéri idény első feléről kell lemondanom, de ha azután is fennáll a sérülés kiújulásának a veszélye, a szeptember végén kezdődő világbajnokságot is kénytelen leszek elengedni. Számomra mindennél fontosabb a jövő évi tokiói olimpia, azt a „gátat” viszont tökéletesen felkészülve szeretném venni. A kellő motiváció megvan bennem, de egy pillanatig sem szabad megfeledkeznem arról, hogy a következő hónapok a türelmem próbatételéről szólnak” – jelentette ki Baji Balázs, aki 2010-től egészen mostanáig sérülés nélkül zárta az idényeit.