Musorujsag
Élő Eredmények

Továbbra is életben van az orosz szövetség eltiltása

MTI
Az IAAF vezetői két napig tárgyalták az oroszok sokadik fellebbezését, de végül nem változtattak korábbi döntésükön.
A magasugrás, a gerelyhajítás és az akadályfutás versenyeivel kezdődött a II. IAAF ifjúsági atlétikai világbajnokság harmadik napja Debrecenben. A képen: gerelyek sorakoznak a női gerelyhajítás selejtezőjében. MTI Fotó: Illyés Tibor MTI Fotó: Illyés Tibor

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hétfőn közölte, hogy továbbra is fenntartja az orosz szövetség (RUSAF) 2015 óta tartó eltiltását.

Az IAAF vezető testülete vasárnap és hétfőn dohai ülésén vitatta meg az oroszok sokadik fellebbezését, de végül azt a döntést hozta, amit legutóbb december elején. Rune Andersen, az IAAF oroszországi munkacsoportjának vezetője közölte: az általuk szabott feltételek továbbra sem teljesültek.

Az IAAF oroszországi munkacsoportja júliusi jelentésében már beszámolt arról, hogy a RUSAF a vele szemben támasztott követelményeket illetően jelentős, de még nem teljes előrehaladást ért el. Egyrészt az Orosz Doppingellenes Ügynökségnek (RUSADA) lehetővé kellene tennie az orosz sportolók vizeletmintájához való hozzáférést. Másrészt a RUSAF-nak ki kell fizetnie az IAAF azon költségeit, amelyeket az üggyel kapcsolatban utazásra és ügyvédekre költött.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság tárta fel Oroszországban az államilag támogatott, rendszerszintű doppingolást. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az orosz sportolók a 2016-os, riói olimpián elkerülték a teljes kizárást, versenyzőiknek azonban külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez az érintett sportági szövetségektől. Az orosz atlétákat már akkor kitiltották, míg a tavalyi, phjongcshangi téli játékokon már az összes sportolójukat érintette a szankció. Aki külön engedéllyel mégis elindulhatott, az csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken.

További tartalmak