Musorujsag
Élő Eredmények

Négy világcsúcstartó és négy világranglista-vezető jön a Gyulai Memorialra

MTI
Négy világcsúcstartó és nyolc világranglista-vezető jön többek között az idei, sorrendben 9. Gyulai István Memorial-Atlétikai Magyar Nagydíjra, amelyet jövő kedden rendeznek Székesfehérváron.
A kenyai Lawrence Kipsang (j) és Jairus Birech a férfi 3000 méteres akadályfutás döntőjében a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyen Székesfehérváron 2018. július 2-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka A kenyai Lawrence Kipsang (j) és Jairus Birech a férfi 3000 méteres akadályfutás döntőjében a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyen (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

Deutsch Péter, a szervező bizottság elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón pazarnak nevezte a versenyen indulók névsorát, s emlékeztetett arra, hogy az eseményre már hatodszor kerül sor Székesfehérváron. Kiemelte azt is, hogy 1514 nap múlva, 2023 augusztusában kezdődik majd az első magyarországi szabadtéri atlétikai világbajnokság.

Spiriev Attila versenyigazgató elmondta, hogy a Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központban sorra kerülő eseményen öt földrész 43 országának 180 atlétája vesz részt, közülük 160-an indulnak el a 17 nemzetközi versenyszámban. Hozzátette: összesen 53-an vannak olyanok a mezőnyben, akik olimpiai vagy vb-érmet nyertek, igaz, közülük heten csak fedettpályán.

„Az Európa-bajnoki dobogósok száma 26, s 32-en vannak olyanok, akik saját kontinensük bajnokai, s 11-en, akik a verseny csúcstartói” – jelentette ki a versenyigazgató.

Spiriev Attila a rangos és népes mezőnyből kiemelte Christian Colemant, a világ jelenlegi leggyorsabb emberét: a férfi 60 m világcsúcsát 6.34 mp-cel tartó amerikai sprintert, aki 100 m-en 9.81 mp-cel a világ idei legjobb eredményét tartja.

„Coleman Fehérváron 200 m-en fog indulni, s szeretne megdönteni 19.85-ös egyéni csúcsát” – hívta fel a figyelmet a versenyigazgató, akinek tájékoztatása szerint a 200-as mezőnyben ott lesz még a szám 2017-es világ- és tavalyi Európa-bajnoka, a török Ramil Guliyev, valamint a riói olimpián bronzérmes kanadai Aaron Brown.

Férfi 110 m gáton jelezte indulását a regnáló ötkarikás és világbajnok jamaicai Omar McCleod, akinek többek között a világ idei legjobb eredményét elérő amerikai Grant Hollowayjel – Spiriev szerint az atlétika új nagy sztárjával – kell megküzdenie az elsőségért. Érdekesség, hogy Hollowaynek ez lesz az első profi versenye. Ebből a számból hiányozni fog a sérült Baji Balázs.

A záró versenyszámban, női 2000 méteren ismét rajthoz áll az etióp Genzebe Dibaba, a szám és az 1500 m világcsúcstartója, akinek célja, hogy a világ idei legjobbját fussa Fehérváron.

Ami a magyarokat illeti, a női súlylökésben nehéz dolga lesz az olimpiai bronzérmes Márton Anitának, hiszen az IAAF-ranglista első tíz helyezettje közül hatan jönnek el a Gyulai Memorialra.

„Anita tavalyi sérülése után fedettpályán éremmel tért vissza, az elmúlt hetekben technikai problémák miatt gödörbe került, de remélem, hogy sikerül belőle kilábalnia” – fogalmazott Spririev.

Férfi kalapácsvetésben az Eb-bronzérmes Halász Bence ellenfele lesz a háromszoros világbajnok lengyel Pawel Fajdek, az Eb-címvédő Wojciech Nowicki, valamint a riói ötkarikás aranyérmes tadzsik Dilshod Nazarov.

Női 100 m gáton elindul az idén a fedettpályás Eb-n országos csúccsal döntőbe jutott Kozák Luca – aki a fináléban sérülés miatt nem indult -, valamint a fedettpályás Eb-n ötödik Kerekes Gréta. Ott lesz a szám mezőnyében a világcsúcstartó, jelenlegi világranglista-vezető amerikai Kendra Harrison.

Ezúttal távolugrásban szerepel a hétpróbázó Krizsán Xénia, akinek olyan sztárokkal szemben kell helytállnia, mint a tavalyi fedettpályás világbajnok szerb Ivana Spanovic, vagy a Rióban olimpiai aranyérmes amerikai Tianna Bartoletta.

Spiriev bejelentett két lemondást is, nem jön a női kalapácsvetés legnagyobb alakja, a lengyel Anita Wlodarczyk, aki hátfájása miatt már Ostravában sem indult, valamint a női 400 gát olimpiai bajnoka, az amerikai Dalilah Muhammad aki megsérült, s emiatt az egész európai turnéjától visszalépett.

További tartalmak