Musorujsag
Élő Eredmények

Világcsúcskísérlet a székesfehérvári Gyulai Memorialon

Világcsúcskísérlet a székesfehérvári Gyulai Memorialon

MTI
A keddi Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon a záró versenyszámban, női 2000 méteren világcsúcskísérletre készül az etióp Genzebe Dibaba, a szám és az 1500 méter rekordere.

A Gyulai Memorialt az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben, a hármasugrást pedig 18:20-tól teljes egészében láthatják az m4sport.hu-n.

A viadal előtt tartott hétfői, székesfehérvári sajtótájékoztatón Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy Dibaba megdönthesse saját, 5:23.75 perces csúcsát. Arra is emlékeztetett, hogy tavaly a katari Mutaz Essza Barsim férfi magasugrásban tett világcsúcs-kísérletet.

Az idei viadalon 43 országból 46 olimpiai- és világbajnok vesz részt.

„Ilyen méretű, ilyen minőséget képviselő nem világverseny nincs másik hazánkban” – fogalmazott.

Az idei lesz a hatodik Gyulai Memorial Székesfehérváron, Deutsch pedig most bejelentette, hogy a hetedik, a nyolcadik és a kilencedik is a városban lesz, ráadásul jövőre jubilál a verseny: az lesz a tizedik Atlétikai Magyar Nagydíj. Ennek megerősítésére 1+2 évre szóló megállapodást írt alá Cser-Palkovics András polgármesterrel.

A városvezető kiemelte: komoly városmarketing-értékkel bír a viadal, hiszen világsztár sportolók érkeznek évről évre Székesfehérvárra, ilyenkor pedig tényleg a városra figyel a világ. Hozzátette: nem volt kérdés, hogy folytatni szeretnék az együttműködést.

A nagydíjon rajthoz áll a férfi hármasugrás örökranglistájának második és negyedik helyezettje, az egyaránt amerikai Christian Taylor és Will Claye. Férfi 110 gáton a világ idei legjobb eredményét elérő amerikai Grant Holloway, illetve a regnáló olimpiai és világbajnok jamaicai Omar McCleod is érkezik. Kétszáz méteren indul az amerikai Christian Coleman, a világ jelenlegi leggyorsabb embere, aki a férfi 60 m világcsúcstartója, 100 m-en pedig 9.81 mp-cel a világ idei legjobb eredményét érte el. Ott lesz a sprinterek versenyében a szám 2017-es világ- és tavalyi Európa-bajnoka, a török Ramil Guliyev, valamint a riói olimpián bronzérmes kanadai Aaron Brown.

Női 100 m gáton az idén a fedettpályás Eb-n országos csúccsal döntőbe jutott Kozák Lucának, valamint a fedettpályás Eb-n ötödik Kerekes Grétának a világcsúcstartó, jelenlegi világranglista-vezető amerikai Kendra Harrisonnal kell megküzdenie. A hétpróbázó Krizsán Xénia ezúttal távolugrásban szerepel, és olyan ellenfelei lesznek, mint az olimpiai aranyérmes amerikai Tianna Bartoletta vagy a tavalyi fedettpályás világbajnok szerb Ivana Spanovic.

Női 200-on a 400 méteren olimpiai bajnok bahamai Shaunae Miller-Uibo legnagyobb riválisa a kétszeres vb-ezüstérmes elefántcsontparti Marie-Josée Ta Lou lesz, míg női 400 m-en a londoni világbajnok amerikai Phyllis Francis a Londonban ezüstérmes brunei Szalva Eid Naszerrel vívhat kiélezett csatát.

Női súlylökésben dobókörbe lép az olimpiai bronzérmes Márton Anita, ellenfelei között a nemzetközi szövetség (IAAF) ranglistájának első tíz helyezettje közül öten jelen lesznek. Férfi kalapácsvetésben az Eb-bronzérmes Halász Bencének többek között a háromszoros világbajnok lengyel Pawel Fajdekkel, az Eb-címvédő Wojciech Nowickival, valamint a riói ötkarikás aranyérmes tadzsik Dilshod Nazarovval kell felvennie a versenyt.

További tartalmak