Musorujsag
Élő Eredmények

Az ostravai Golden Spike-ot is lekörözte a Gyulai Memorial

mti
Kiemelkedően sikerült a keddi, 9. Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj, amely Spiriev Attila versenyigazgató tájékoztatása szerint ismét 90 ezer pont felett teljesített, és jó eséllyel a legjobb nem Gyémánt Liga-verseny lesz az idei egynapos nemzetközi viadalok rangsorában.

„Szerencsére az atlétikával könnyű helyzetben van az ember, az eredmények magukért beszélnek, nem kell magyarázkodni. Azok alapján pedig egyértelműen nagyszerű versenyt zártunk. A pontszámítás szerint 90 ezer fölé jutottunk, a verseny történetében harmadik alkalommal” – nyilatkozta az MTI-nek a székesfehérvári viadal másnapján Spiriev, aki azt is elmondta, hogy idén a világbajnokság szeptember végi időpontja alaposan felborította a szokásos rendet, így az atlétáknak és a versenyszervezőknek is nehéz dolguk van. A magyarországi nagydíj esetében is sok volt a lemondás, ezért rengeteg atléta pótlását kellett megoldani, de mindez jól sikerült. „Minden bizonnyal idén is a régió legerősebb viadala leszünk. A legrangosabbnak tartott ostravai Golden Spike-ot például 2000 ponttal előzzük meg, ami már kategóriányi különbség.”

A versenyigazgató méltatta a sztáratlétákat, többek között a 200-as győztes Christian Colemant (19.91 mp) és Shaunae Miller-Uibót (22.18 mp), akik nagyszerű versenycsúccsal győztek, a férfi hármasugrást és a férfi diszkoszt pedig külön is kiemelte.

„Vissza kellene néznem, de szerintem ilyen szintű hármasugró viadal olimpiákat és világbajnokságokat leszámítva nem nagyon volt máshol. A férfi diszkosz mezőnye pedig simán elmenne egy világbajnoki finálés névsornak, ám nem csupán a nevek, hanem az eredmények alapján is megállja az összehasonlítást egy vb-döntővel” – jegyezte meg Spiriev Attila.

Férfi hármasban három olyan ugró szerepelt, akinek 18 méter felett van az egyéni csúcsa. A kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok amerikai Christian Taylor és honfitársa, a londoni és a riói játékokon is mögötte második Will Claye pedig óriási csatát vívott egymással. A győzelmet végül előbbi szerezte meg 17,93 méterrel, de a nagy hátszél miatt az nem lehet hivatalos versenycsúcs, ami így második legjobb keddi ugrása, a 17,68 méter lett. Clay 17,66-ig jutott.

Spiriev Attila Spiriev Attila

Spiriev Attila a nemzetközi klasszisok kiváló teljesítményénél is fontosabbnak tartja, hogy a magyar atléták közül többen is nagyszerűen szerepeltek. Megemlítette Nguyen Anasztáziát, aki 6,70 méteres óriási egyéni csúccsal harmadik lett a nagyon erős női távolugró mezőnyben, illetve a két gátast, Kozák Lucát és Kerekes Grétát, akik 12.91 és 12.93 másodperces eredménnyel végeztek a hatodik és hetedik helyen 100 m gáton. A súlylökő Márton Anita hosszú idő után tudott ismét 18 méter felett lökni, Halász Bence pedig második lett kalapácsvetésben.

„Bedobtuk egy-két nagyon fiatal atlétánkat is a mélyvízbe, és egyikük sem ijedt meg a lehetőségtől. A 18 éves Mátó Sára közel volt a junior csúcshoz 400 gáton, pedig az erős szél legalább egy másodpercet rontott az eredményeken, a vele egyidős Endrész Klaudia hetedik lett távolban. Ez nagyon örömteli – nyilatkozta Spiriev Attila, akit lenyűgözött a székesfehérvári közönség is. – Szinte telt ház volt, de nemcsak sokan voltak, hanem a nézők értékelték és értették is a versenyt, elmondhatatlanul sokat segítettek a sportolóknak, akik imádják az itteni hangulatot.”

A jubileumi, 10. Gyulai Memorialt jövőre szintén Székesfehérváron rendezik meg, a szervezők ugyanis még hétfőn egy plusz két évre szóló új szerződést írtak alá a város polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással.

További tartalmak