Musorujsag
Élő Eredmények

Pars Krisztián nem tett le a 80 méteres álomhatárról

m4sport.hu/Kossuth Rádió
Egyelőre két dobást bír az olimpiai bajnok kalapácsvető térde, ám másfél éves kihagyása után újra éhes a sikerre Pars Krisztián, aki a Kossuth Rádiónak elmondta, 37 évesen sem tett le arról, hogy „80 méteres dobó legyen” belőle.
Peking, 2015. augusztus 23. Pars Krisztián a férfi kalapácsvetők döntőjében a pekingi atlétikai világbajnokságon 2015. augusztus 23-án. (MTI/AP/Li Dzsin Man) Pars Krisztián a férfi kalapácsvetők döntőjében a 2015-ös, pekingi atlétikai világbajnokságon (Fotó: MTI/AP/Li Dzsin Man)

Elmosta az eső az atlétikai ob második napját, Pars Krisztián visszatérő versenyét, de egyébként sem volt problémamentes az olimpiai bajnok felkészülése, hiszen makacs térdsérülés gyötri tavaly december óta .

„Az időjárás nagyon kibabrált velünk, pedig nagyon rá voltam koncentrálva a versenyre, főleg arra, hogy két dobást mindenképp meg kell oldanom a hatból, hiszen sajnos most a térdem nem bír el többet” – kezdte a Kossuth Rádiónak a másfél év után visszatérő Pars.

London olimpiai bajnoka elmondta, a felhőszakadás miatt először estére (később szerdára) halasztották a versenyt, így jó pár órán át tűzben kellett tartania magát, ám már elszokott az efféle versenydrukktól.

Hozzátette, úgy tekint kihagyására, mint egy „nagyon hosszú nyaralásra”, kötetlen volt az élete, nem volt rajta nyomás, nyolc hónapig pálya közelébe sem ment, és nem tagadja, ebben a motivációhiány is közrejátszott.

„Úgy gondoltam, hogy ha októberben nekiállok az edzésnek, akkor hat hónap alatt visszarázódok. Fokozatosan bele is kezdtem, de karácsony előtt két nappal jött a térdemben egy szúró érzés, ami egy több éves sérülés, csak most újult ki, úgyhogy ezt meg is műtettem februárban. De én abban a tudatban voltam, hogy azt műtik, amit kell” – idézte fel decemberben kezdődött kálváriáját.

Pars Krisztián és Katona László beszélgetése a lejátszóra kattintva hallgatható meg:

„A bal térdemben egy tisztítást végeztek a Sportkórházban, de igazából az ínszalaggal van baj. Ez visszavet a dobásban, minimum két-három méterrel kevesebbet tudok ahhoz képest, ahol tartanom kéne.”

Pars elárulta, már tavaly januári eltiltása előtt gondolkozott egy év kihagyáson. „Fel akartam töltődni a 2020-as, tokiói olimpiára. Lenyomtam 18 évet, és egy kicsit belefáradtam a mindennapi munkába, a mindennapi elvárásokba. Az utóbbi években ráadásul gyakrabban jöttek a sérülések, nem úgy regenerálódott a szervezetem, így meg kellett találni azt a módszert, amivel ki tudom hozni magamból azt, ami bennem van. A mai napig nem tettem le arról, hogy 80 méteres dobó legyek. Ha nem lenne sérülésem, jelenleg 77-78 métert kéne dobnom, ami olimpiai szint.”

A 37 éves kalapácsvető persze reálisan látja helyzetet, amondó, „ez az év elúszott, biztosan nem lesz meg a kvóta, sőt már annak örülne, ha szerdán 75-76 méter körül dobna”.

„Felszabadultabb lettem. Át tudtam gondolni azt, ami még vár rám, és amit még el kell érnem a kalapácsvetésben” – összegezte az utóbbi időszakot Pars, aki szerint jelenleg nem jelent veszélyt az 23 éves, Eb-bronzérmes Halász Bencére.

„Nekem most nem az a fontos, hogy vele versenyezzek, hanem magammal kell versenyeznem. Vele majd jövőre, az olimpia évében – ha rendbe teszik a térdem – felveszem a versenyt” – zárta sorait az olimpiai bajnok.

További tartalmak