Musorujsag
Élő Eredmények

Focicsapathoz igazolt Caster Semenya

m4sport.hu
Egy dél-afrikai női labdarúgó-csapat leigazolta Caster Semenyát, a női 800 méteres síkfutás kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnokát.
Caster Semenya (Fotó: EPA/Darren) Caster Semenya (Fotó: EPA/Darren)

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség tavaly áprilisban jelentette be, hogy a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a női versenyzők tesztoszteron-szintjére, ez pedig veszélyezteti Semenya pályafutását, mivel a 28 éves sportoló hiperandrogenizmussal küzd. A nők esetében ez a szindróma akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobin-szintet.

Az új szabályok választás elé állítják a – sokak által interszexuálisnak tartott – dél-afrikai futót: vagy gyógyszerekkel korlátozza a tesztoszteron-szintjét, vagy csak hosszabb távon indulhat a továbbiakban, ugyanis a 400, 800 és 1500 méteren versenyzők esetében a vér tesztoszteron-szintje nem érheti el az 5 nanomolt literenként.

Semenya a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, amely azonban elutasította az atléta fellebbezését, aki így minden bizonnyal nem indulhat a szeptember végén kezdődő, dohai atlétikai világbajnokságon.

A dél-afrikai sportoló ezek után leszerződött a helyi JVW női focicsapatához, jelenleg már a kerettel edz. Mivel azonban az átigazolási időszak már véget ért a Dél-afrikai Köztársaságban, legkorábban a 2020-as szezonban mutatkozhat be a a félprofi Sasol Ligában.

„Örülök ennek a kirándulásnak, és nagyra becsülöm azt a szeretetet és támogatást, amit már eddig is kaptam a csapattól” – idézi a BBC Semenyát.

A gárdát az a Janine van Wyk edzi, aki a dél-afrikai női válogatottat is irányítja. „Nagy megtiszteltetés, hogy a világ összes női csapata közül a JvW-t választotta arra, hogy megmutassa futballtehetségét” – nyilatkozta a tréner.

További tartalmak