Musorujsag
Élő Eredmények
 

Kiesett a Leipzig és a Napoli

Az RB Leipzig és a Napoli sem jutott be a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe. A Gulácsi Péterrel a kapuban felálló lipcseiek hazai pályán kikaptak a Besiktastól, míg a nápolyiak a Feyenoord otthonában szenvedtek vereséget a csoportkör utolsó fordulójában.

Philippe Coutinho (Fotó: EPA/Peter Powell)
A Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató lipcseiek a török bajnok Besiktast fogadták Kassai Viktor játékvezetése mellett, s csak akkor juthattak volna a nyolcaddöntőbe, ha több pontot szereznek, mint a G csoport másik mérkőzésén az FC Porto a Monacóval szemben.

Az első negyedórában a hazaiak három ziccert is kihagytak, az isztambuliak pedig megszerezték a vezetést, mert a magyar származású Willi Orban szabálytalansága miatt jogosnak tűnő büntetőhöz jutottak, amit a spanyol Alvaro Negredo értékesített. Gulácsi a lövésnél az ellenkező irányba vetődött. A 22. percben Timo Werner betalált, de a bíró les miatt nem adta meg a találatot, és úgy tűnt, ezúttal is jól döntött, bár a 42 ezres közönség percekig tartó füttykoncerttel fejezte ki nemtetszését. Az FC Porto eközben - a kameruni Vincent Aboubakar duplájával - 2-0-ra vezetett az előző idényben BL-elődöntős Monaco ellen, és végül 5-2-re győzött. A szünetig hátralévő időben nagy erőkkel támadott az RB Leipzig, a Besiktas az ellentámadásokra rendezkedett be, ám az eredmény nem változott.

A játék képe a folytatásban sem változott, óriási német helyzetek maradtak ki, mert Tolga Zengin kapus bravúrosan védett. A 65. percben Jean-Kevin Augustin gólját érvénytelenítette les miatt Kassai, majd a hajrában kiállította Stefan Ilsankert, és a lipcseiek már emberhátrányban voltak, amikor az elefántcsontparti Naby Keitának sikerült egyenlítenie. Gulácsinak négy nagy védése is volt, azonban a brazil Anderson Talisca kapáslövésénél tehetetlennek bizonyult, így a Besiktas 2-1-re nyert, a 23 kapura lövésből csupán egy gólig jutó lipcseiek pedig az Európa Ligában folytathatják nemzetközi szereplésüket.

Így a Porto jutott a legjobb 16 közé azzal, hogy gólgazdag összecsapáson, közel egy órán át 10 a 10 ellen játszva begyűjtötte a három pontot a vendég Monaco ellen.

Az E csoportban mindkét hely gazdára várt a játéknap előtt, ezeket végül a hazai pályán gálázó, a mesterhármast jegyző Philippe Coutinho vezérletével hét gólt szerző Liverpool, valamint a Mariborból egy ponttal távozó Sevilla szerezte meg.

Az F jelű négyesben a második hely volt kiadó, ezt végül a Sahtar Donyeck érte el, amely 2-1-re legyőzte a Manchester Cityt. Az angol klub kispadján Josep Guardiola 100. BL-mérkőzésén ült a kispadon, hatodik vezetőedzőként elérve ezt a határt.

A címvédő, nyolcaddöntős továbbjutását már korábban bebiztosító Real Madridban betalált Cristiano Ronaldo, aki ezzel első játékosként szerzett gólt egy BL-csoportkör mind a hat összecsapásán, összesen kilencszer talált be. Egyben tovább javította saját csúcsát, és 19 góllal zárta a naptári évet a legrangosabb európai kupasorozatban.

ITT MEGNÉZHETI az összes szerdai gólt.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
E csoport:
FC Liverpool (angol)-Szpartak Moszkva (orosz) 7–0 (3–0)
gól: Philippe Coutinho (4., 15., 50. – az elsőt 11-esből), Roberto Firmino (19.), Sadio Mane (47., 76.), Mohamed Salah (86.)

Maribor (szlovén)-Sevilla (spanyol) 1–1 (1–0)
gól: Tavares (10.), illetve Paulo Ganso (75.)

A csoport végeredménye:
1. Liverpool 12 pont
2. Sevilla 9
3. Szpartak Moszkva 6
4. NK Maribor 3

F csoport:
Sahtar Donyeck (ukrán)-Manchester City (angol) 2–1 (2–0)
gól: Bernard (26.), Ismaily (32.), illetve Sergio Aguero (92. – 11-esből)

Feyenoord (holland)-SSC Napoli (olasz) 2–1 (1–1)
gól: Nicolai Jörgensen (33.), Jerry St. Juste (91.), illetve Piotr Zielinski (2.)

A csoport végeredménye:
1. Manchester City 15
2. Sahtar Donyeck 12
3. SSC Napoli 6
4. Feyenoord 3

G csoport:
FC Porto (portugál)-AS Monaco (francia) 5–2 (3–0)
gól: Vincent Aboubakar (9., 33.), Yacine Brahimi (45.), Alex Telles (65.), Tiquinho (88.), illetve Kamil Glik (61. – 11-esből), Radamel Falcao (78.)
kiállítva: Felipe (38.), illetve Rachid Ghezzal (38.)

RB Leipzig (német)-Besiktas (török) 1–2 (0–1)
gól: Naby Keita (87.), illetve Alvaro Negredo (10. – 11-esből), Anderson Talisca (90.)
kiállítva: Stefan Ilsanker (82. – Leipzig)

A csoport végeredménye:
1. Besiktas 14 pont
2. FC Porto 10
3. RB Leipzig 7
4. AS Monaco 2

H csoport:
Tottenham Hotspur (angol)-APOEL (ciprusi) 3–0 (2–0)
gól: Fernando Llorente (20.), Hjong Min Szon (37.), Georges N'Koudou (80.)

Real Madrid (spanyol)-Borussia Dortmund (német) 3–2 (2–1)
gól: Borja Mayoral (8.), Cristiano Ronaldo (12.), Lucas Vazquez (81.), illetve Pierre-Emerick Aubameyang (43., 49.)

A csoport végeredménye:
1. Tottenham Hotspur 16 pont
2. Real Madrid 13
3. Borussia Dortmund 2
4. APOEL 2

A csoportok első két helyezettje jutott a nyolcaddöntőbe, míg a harmadikok átkerültek az Európa Liga kieséses szakaszába. Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények rangsorolnak. A nyolcaddöntő párosítását hétfőn sorsolják ki (élőben az M4 Sporton és az m4sport.hu-n), a sorozat február 13-án folytatódik.

A BL-nyolcaddöntő csapatai:
csoportelsők:
Manchester United, Paris Saint-Germain, AS Roma, FC Barcelona, Liverpool, Manchester City, Besiktas, Tottenham Hotspur

csoportmásodikok:
FC Basel, Bayern München, Chelsea, Juventus, Sevilla, Sahtar Donyeck, FC Porto, Real Madrid

BL-kép