Musorujsag
Élő Eredmények
 

Szalah elárulta Klopp és a Liverpool sikerének a titkát

A Liverpool bombaformában lévő egyiptomi támadója, Mohamed Szalah a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-döntő előtt az UEFA-nak elárulta, mitől olyan jó a liverpooli csapatszellem, és hogyan adott szárnyakat játékosainak az együttes menedzsere, Jürgen Klopp.

Mohamed Salah
Szalah lehet az első egyiptomi labdarúgó, aki megnyeri a Bajnokok Ligáját, erre pedig jó esélye van, látva a Liverpoolnál uralkodó remek hangulatot és a játékosok kiváló formáját.

„A BL-döntővel egy álmom vált valóra. A klubnál és a városban is mindenki nagyon izgatott. A két évvel ezelőtti finálét Egyiptomban néztem és emlékszem, milyen elképesztő volt hangulat” – mondta Real Madrid elleni szombati finálé előtt a 25 éves támadó, aki szerint nem szabad, hogy az ellenfél sikerei elbizonytalanítsák őket.

„A Real Madrid mindenkinél többször kaparintotta már meg ezt a trófeát. Csak az elmúlt négy évben háromszor nyert BL-t, tehát nagyon tapasztalt csapat. A döntő azonban csupán egyetlen meccsből áll, nekünk pedig koncentrálnunk kell és nem azon elmélkedni, milyen bravúrokat vitt végbe a múltban a Real.”

Arról, hogy a BL-döntő terhe ne nyomja agyon a játékosokat, sokat tehet a Pool menedzsere, Jürgen Klopp, aki remek pedagógiájával szárnyakat adott futballistáinak.

Jürgen Klopp (Fotó: EPA/Nigel Roddis) Jürgen Klopp remek hangulatot teremtett az öltözőben, s a pályán is a legjobbat hozza ki a játékosaiból (Fotó: EPA/Nigel Roddis)



„Természetesen, játékosként azt csináljuk, amit mond és elvár tőlünk, de abban, hogy hogyan focizzunk, szabadságot ad nekünk. Senkinek a stílusát sem akarta soha megváltoztatni egy pillanatra sem. Bízott a futballistáiban, ezzel pedig magabiztossá tett bennünket, s így egyre jobb teljesítményt tudtunk nyújtani. Ez az ő erőssége és titka. Nem csak a saját, mindannyiunk nevében mondom. Az önbizalmunknak köszönhetően szerzünk annyi gólt (a Liverpool szerezte a legtöbb gólt a mostani BL-kiírásban, szám szerint 40-et, mögötte a Real 30-al a második). Ő nemcsak az én barátom, hanem mindenkié a csapatban.”

De nemcsak az edzőt övezi nagy megbecsülés a Liverpoolban, hanem a csapatszellem is irigylésre méltó.

„Mi mind barátok vagyunk. A csapatból sokan együtt járunk ebédelni, és a szabadidőnkből is sokat töltünk együtt, ami hasznunkra van a meccsek alatt. Közel állunk egymáshoz és csapatként is összeértünk. Különösen az elmúlt néhány hónapban.”

Ettől „némiképp” eltérhet a Realnál uralkodó hangulat, ugyanis Cristiano Ronaldo egy már-már legendássá vált interjújában korábban azt mondta, nem szokott együtt lógni és ebédelni Karim Benzemával vagy Gareth Bale-lel, mert számára a pályán nyújtott teljesítmény a fontos.

Fotó: independent.co.uk A Liverpool támadótriója a pályán és azon kívül is jó barátságot ápol (balról jobbra: Mohamed Szalah, Roberto Firmino és Sadio Mané) (Fotó: independent.co.uk)



Azonban ha csak a támadóhármast nézzük, a Real 20, míg a Pool 29 gólt szerzett, azaz úgy tűnik a pályán kívüli barátság a meccsek alatt is kifizetődik.

„Nem foglalkozunk azzal, ki szerzi a gólokat, a lényeg, hogy segítsük a csapatot és eredményes legyen a Pool. Firmino és én 10, Mané 9 gólt szerzett a BL-ben, ami jól mutatja, hogy egyikünk sem önző, és ragaszkodik ahhoz, hogy ő legyen eredményes. Támogatjuk egymást.”

Szalahnak pedig kivételesen eredményes szezonja van, lévén minden sorozatot figyelembe véve 44 gólt szerzett, 10 találatával holtversenyben a BL második legjobb góllövője, 32 találattal lett a Premier League gólkirálya, s 10 asszisztot is kiosztott, így őt választották az angol élvonal legjobb játékosának.

„Én mindig is hittem benne, hogy képes vagyok erre a teljesítményre. A kemény munka a kulcs. Most azonban a legfontosabb, hogy tartani is tudjam ezt a szintet, s hogy a következő szezonban is így menjen a játék. Két évet voltam a Románál, ahol két nagyszerű szezont töltöttem. Mindenki arra kért, maradjak, de én Angliába akartam jönni, hogy a Premier League-ben is sikeres lehessek” – mondta az egyiptomi, akinek már gyermekkorában is az angol bajnokság volt a kedvence.

Példaképének Francesco Tottit, a brazil Ronaldót, Luis Figo és Zinédine Zidane-t tartja. Míg a szívének legkedvesebb BL-pillanata az, mikor idegenben köszönt be a Manchester City elleni negyeddöntőben, s végül 2–1-re nyert a Liverpool.