Musorujsag
Élő Eredmények
 

Soha nem látott szintre lépett a Vidi a BL-ben

m4sport.hu
Kedd este a magyar futballban régen látott bravúrt hajtott végre a Mol Vidi FC: a svéd Malmö kiejtésével biztosította helyét a nemzetközi kupák őszi csoportkörében. Legutóbb 2012 őszén volt hasonlóra példa.
(fotó: MTI/Illyés Tibor)

Az 1–1-es svédországi mérkőzés felcsúti visszavágóján gól nélküli döntetlen született, így idegenben szerzett góllal a magyar bajnok lépett a Bajnokok Ligája-selejtező playoff-körébe, amelyben a Celticet búcsúztató AEK Athén lesz az ellenfele, az első mérkőzést jövő szerdán rendezik a Groupama Arénában, a visszavágó egy héttel később lesz a görög fővárosban – az M4 Sport és az m4sport.hu természetesen mindkét találkozót élőben közvetíti.

Amennyiben a Vidi sikerrel veszi negyedik párharcát is, bejut a BL-főtáblára, de már akkor is nyer, ha veszít, ugyanis abban az esetben az Európa Liga csoportköre vár Marko Nikolics együttesére.

Legutóbb 2012 őszén járt magyar csapat egy nemzetközi kupasorozat főtábláján, akkor szintén a Vidi jutott el az EL-csoportkörig, még Paulo Sousa vezetésével. A Bajnokok Ligájában még soha nem jutott főtáblára a székesfehérvári együttes, sőt, a playoff-kört is először érte el, azaz a legrangosabb európai sorozatban eddig ez a klub történetének legeredményesebb szereplése. Három évvel ezelőtt (2015/2016) a Bate Boriszov állította meg a BL-selejtező harmadik fordulójában a Vidit, majd a Lech Poznan is legyőzte az EL-csoportkörér vívott párharcban.

(fotó: MTI/llyés Tibor) (fotó: MTI/llyés Tibor)

A Bajnokok Ligájában legutóbb kilenc évvel ezelőtt (2009/2010) volt főtáblás magyar csapat, akkor a Debrecen győzte le a bolgár Levski Sofiát a csoportkörbe jutásért rendezett párharcban, a magyar bajnokot a Liverpoollal, a Fiorentinával és a Lyonnal sorsolták össze.

A legnagyobb falat, a görög bajnok következik

A BL-selejtező negyedik fordulójában az eddigieknél is nehezebb ellenfél vár a Vidire: az AEK Athén, amely az előző idénybe az Olympiakosz és a Panathinaikosz 24 éves dominanciáját megtörve ért a csúcsra hazájában.

A korábbi Inter-játékos, Marko Livaja a legnagyobb név az AEK Athénban, gólja győzelmet ért a Celticv ellen (fotó: EPA/Georgia Panagopoulou)

A Vidivel ellentétben a görög bajnok csak a harmadik fordulóban csatlakozott a Bajnokok Ligája selejtezőjéhez, de rögtön tekintélyt parancsolt a skót Celtic kiejtésével. Skóciában 1–1-es döntetlen született, a görög fővárosban pedig magabiztos teljesítménnyel 2–1-re győzte le a glasgow-i együttest, amely a beszámolók alapján önmagához képest gyenge teljesítményt nyújtott.

A görög csapat keretének értéke (37,5 millió euró) Ludogorec és a Malmö közé tehető, kevesebb a bolgár bajnokénál (50,5 millió euró), de magasabb a svéd együttesénél (16,2 millió euró). A Mol Vidi 14 millió eurós értékű kerettel rendelkezik.

A magyar bajnok az elmúlt öt szezonban elért nemzetközi eredményei alapján kalkulált UEFA-koefficiens alapján is hátrébb van, mint riválisai. A Vidi 216., az AEK 123., a Malmö 107., a Ludogorec 39.

Az athéni klub viszonylagos gyengébb helyezése annak az következménye, hogy az elmúlt öt szezonban csak kétszer indulhatott nemzetközi kupasorozatban, a 2016/17-es idényben hamar elhullottak, de az előző szezonban már csoportkörbe jutottak az EL-ben, sőt, a Milan mögött tovább is léptek a kieséses szakaszba, ahol Kádár Tamás csapata, a Dinamo Kijev jelentette a végállomást.

A bajnokságok erősségét tekintve is tisztán látszik, a Vidinek a playoff-körben is egy nála magasabban jegyzett, tapasztaltabb ellenfélen kell túllépnie.

Bajnokságok aktuális UEFA-rangosra:
1. spanyol
2. angol
3. olasz
4. német

15. görög
22. svéd
24. bolgár
36. MAGYAR

A Ludogorec és a Malmö kiejtésével a Vidi jelezte, nem érzi magát kényelmetlenül az esélytelenebb csapat szerepében és rendkívül fegyelmezett, tudatos játékával el tudja tűntetni a papíron létező különbséget. Abban azonban ne legyen kétségünk, hogy Marko Nikolics érkezése óta az eddigi legnehezebb feladata és legnagyobb kihívása előtt áll a székesfehérvári együttes, hiszen szakmailag és anyagilag is óriási a különbség a Bajnokok Ligája és az Európa Liga között.

Azaz a tét továbbra is óriási, még akkor is, ha a fejekben ott lehet a megnyugtató tudat: a 2018/2019-es szezonban biztosan lesz magyar klubcsapat a nemzetközi kupák csoportkörében.

További tartalmak