Bajnokok Ligája

Debütál a videobíró a BL-ben – minden, amit a működéséről tudni kell

Az UEFA 2018 őszén határozott arról, hogy nem vár a következő szezonig és már a Bajnokok Ligája 2018/2019-es szezonjának kieséses szakaszában alkalmazni fogja a játékvezetők munkáját segítő VAR-t, azaz a videobíró technológiát.
(fotó: uefa.com)

(fotó: uefa.com)

A videobírót a Premier League kivételével már az összes európai topligában alkalmazzák, illetve a 2018-as világbajnokságon is közreműködött. Használata tehát aligha nevezhető forradalminak, az UEFA oldalán azért közzétett  egy összefoglalást az alkalmazás szabályairól.

• A négyfős videobíró csapat a mérkőzések helyszínén, a stadionban segíti a játékvezetők munkáját.

• A videobíró a mérkőzés folyamán minden eseményt és döntést felülvizsgál, különös tekintette a végeredményt jelentősen befolyásoló történésekre, mint a gólok, a büntetőterületen történő incidensek, piros lapok és tévesen beazonosított játékosok.

• A videobíró csak akkor avatkozik bele a játékvezető munkájába, amikor kétséget kizáróan bírói hiba vagy mulasztás történt. Amennyiben egyértelmű bizonyíték áll rendelkezésre ennek bizonyítására, a videobíró felkérheti a játékvezető, hogy rendelje el az eset felülvizsgálatát a pálya mellett kihelyezett monitor segítségével.

• A végső döntést minden esetben a játékvezető hozza meg.

• Egyéb tévedéseknél (les, szabálytalanságok) a videobíró tájékoztatja a játékvezetőt az esetleges tévedésekről, aki ezek alapján döntést hoz.

Az UEFA hozzáteszi, az Európa Liga 2019-es döntőjében, a Nemzetek Ligája 2019-es négyes döntőjében és a 2019-es U21-es Eb-n is használni fogják a videobírót.

A tervek szerint a 2020-as Eb minden mérkőzésén lesz VAR, az Európa Liga teljes szezonját pedig a 2020/21-es idénytől fedi majd le a technológiai kiegészítés.

További hírek