Musorujsag
Élő Eredmények
 

Az Ajax rossz előjelekkel néz szembe a Real Madriddal a BL-ben

Az Ajax rossz előjelekkel néz szembe a Real Madriddal a BL-ben

m4sport.hu
A holland bajnok Ajax 2006 óta először jutott a legjobb 16 közé a Bajnokok Ligájában, ahol komoly erőpróba előtt áll. A címvédő Real Madriddal kell megmérkőznie, amellyel szemben az elmúlt 16 évet tekintve nagyon gyengén muzsikált az amszterdami csapat.

Az Ajax – Real Madrid BL-nyolcaddöntőt szerdán 21 órától az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Bejutott a legjobb 16 közé az Ajax, amire legutóbb a 2005/06-os szezonban volt példa a Bajnokok Ligájában, azóta ennél tovább egyszer sem jutott a sorozatban. A közelmúltat illetően az sem szól a holland klub mellett, hogy a Real Madrid ellen utolsó hat mérkőzését elveszítette, ráadásul nagyon simán. Ezeken a mérkőzéseken húsz gólt kapott az Ajax, csupán kétszer sikerült a spanyolok hálójába találni.

Ezzel szemben a Real Madrid a 2003/04-es szezon óta állandó résztvevője a BL ezen szakaszának, az elmúlt kilenc kiírásban mindannyiszor ki is ejtette a szemben álló felet.

Ráadásul az elmúlt években még ennél is erőteljesebben mutatta meg magát a királyi csapat a Bajnokok Ligájában, az utolsó három évben elhódította a kupát, ráadásul a kieséses szakaszban legutóbb 2015-ben volt képes felülmúlni a Realt egy csapat, nevezetesen a Juventus az elődöntőben. A múlt (és jelen) alapján egyértelmű esélyese a párharcnak a címvédő.

A két klub eddig 12 alkalommal találkozott egymással az európai porondon, a madridiak hétszer arattak győzelmet, az amszterdamiak négyszer, csak egyszer nem bírtak egymással az 1967/68-as szezonban (1-1).

Amikor az Ajax megverte a Real Madridot, akkor a fináléig jutott. 1972/73-ban az elődöntőben hazai pályán 2-1, Spanyolországban 1-0, végül UEFA-kupa-győztesek lettek a hollandok, 1995/96-ban a BL csoportkörében nézett egymással farkasszemet a két csapat (1-0 otthon, 2-0 idegenben), amire jól emlékezhetünk, hisz a kvartettben a Ferencváros is szerepelt. A döntőig menetelő Ajax végül büntetőkkel maradt alul a Juventus ellen.

Delay Blind (középen piros-fehér mezben) apja, Danny nyomdokain (Forrás: Ajax - Facebook) Delay Blind (középen piros-fehér mezben) apja, Danny nyomdokain (Forrás: Ajax – Facebook)

Érdekesség, hogy akkor a csapat tagja volt Danny Blind, akinek a fia, Delay szerdán ott lehet a Johan Cruijff Arena gyepén Ramosék ellen.

Azóta viszont nem termett sok babér az amszterdami klub számára a madridiakkal szemben. A 2010/11-es, a 2011/12-es és a 2012/13-as idényben is a csoportkörben találkozott egymással a két gárda, a Real Madrid oda-vissza verte az Ajaxot a hat mérkőzésen. Legutóbb 2012 októberében Amszterdamból egy 4-1-es diadallal utazhatott haza a jelen címvédője, két hónappal később a Bernabéuban is ugyanez lett a végeredmény. Meggyőző fölény.

A Real Madrid régi és rutinos résztvevője a Bajnokok Ligájának. Az idei a 23. alkalom, hogy a Bajnokok Ligájában indul (a korábbi Bajnokcsapatok Európa Kupáját – BEK – nem számoljuk ide), mindannyiszor eljutott a kieséses szakaszig. Az elmúlt nyolc kiírásban ráadásul legalább az elődöntőig jutott.

Az egészen közeli múlt sem mutat biztató jeleket a hollandok számára. Utolsó három mérkőzésükből kettőt elveszítettek, ráadásul bő két hete a Feyenoord ellen történetük egyik legnagyobb pofonjába szaladtak a bajnokságban (2-6). Bár utána kiköszörülték a csorbát a Venlo 6-0-s legyőzésével, de az elmúlt hétvégén újra kikaptak, ezúttal a Heracles otthonában (0-1), amivel ez szép sorozat szakadt meg. Szeptember 23-a óta ez volt az első olyan mérkőzése az Ajaxnak, amelyen nem talált az ellenfél kapujában – sorozatban 23 találkozón volt eredményesek.

A BL-csoportkörből nagyon magabiztosan jutott tovább a csapat a Bayern München mögött, három-három győzelemmel és döntetlennel, lényegesen simábban a vártnál.

A Bayern München gólerős csatárának, Robert Lewandowskinak meggyűlt a baja az Ajax védőivel (Forrás: Ajax: Facebook) A Bayern München gólerős csatárának, Robert Lewandowskinak meggyűlt a baja az Ajax védőivel (Forrás: Ajax: Facebook)

Mindez jól mutatja, hogy mennyire hektikus idén a klub teljesítménye, amely az Eredivisiében a második helyen áll, hat pontos lemaradással a PSV Eindhoven mögött.

A Real Madrid esetében is akadtak hullámvölgyek, kellemetlen vereségek – elég, ha felidézzük, hogy a BL-ben kétszer is kikapott a CSZKA Moszkvától – ettől függetlenül csoportja élén végzett, és az AS Romával karöltve jutott a 16 közé.

A La Ligában nyögvenyelősen indult a szezon, nem véletlen, hogy menet közben megköszönték a vezetőedző, Julen Lopetegui munkáját, helyét Santi Solari vette át, aki előtte a második csapat, az RM Castilla edzője volt.

Vezetésével kiegyenesedett a csapat olyannyira, hogy legutóbbi hét mérkőzésén veretlen, hat győzelemmel és egy döntetlennel a Király Kupában (Barcelona, 1-1), ezt a lendületet használnák ki a Bajnokok Ligájában a spanyolok.

Az is növelheti a madridiak önbizalmát, hogy az elmúlt évet a FIFA Klubvilágbajnokság megnyerésével zárták, egy trófea már vitrinbe került ebben a szezonban.

A Real Madrid nyerte 2018 végén a FIFA Klubvilágbajnokságot (Forrás: Real Madrid - Facebook) A Real Madrid nyerte 2018 végén a FIFA Klubvilágbajnokságot (Forrás: Real Madrid – Facebook)

Sérültekben nincs hiány egyik csapatban sem. Az Ajaxnál a nyáron igazolt Hassane Bandé júliusban, érkezése után nem sokkal sérült meg, azóta sem húzta magára a csapat mezét. Az argentin Lisandro Magallannak a lábával vannak gondjai, várhatóan ő sem léphet pályára a Real ellen, az ágyéksérülés miatt veszélyeztetett Frenkie de Jong azonban zöld utat kapott, a holland középpályásért a téli átigazolási időszakban 75 millió eurót fizetett a Barcelona.

De Jong nyártól már a Barcelona mezét videli (fotó: EPA/EFE / FC BARCELONA)

A Real Madridnál Marcos Llorrentének is az ágyékával van baja, míg a fiatal Jesus Vallejónak a combja fáj. Isco a hátproblémákkal küzd, így rájuk nem számíthat Solari.

Az Ajax – Real Madrid BL-nyolcaddöntőt szerdán 21 órától az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Borítókép: Karim Benzema (balra) és Delay Blind a BL-csoportkörében a 2021/13-as kiírásban (Forrás: uefa.com)

További tartalmak