Musorujsag
Élő Eredmények
 

BLog: Lewandowski megtalálása és Salahék pontossága döntő faktor lehet

m4sport.hu | Szerző: Áder András (A Vasas Kubala Akadémia videoelemzője)
A gól nélküli döntetlennel végződő első mérkőzés tükrében több kérdés is felvetődik a Bayern München–Liverpool Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő szerda esti visszavágója előtt. Magára talál Jürgen Klopp támadótriója? A bajorok hazai pályán is véghez tudják vinni, amit elterveztek? Ki hogyan pótolja majd a hiányzó láncszemeket?

Első mérkőzés: pontatlan Liverpool, visszafogott Bayern

190313_LIV-BAY_STAT

Nagy várakozás előzte meg a nyolcaddöntők egyik legkiegyenlítettebb párharcát, az Anfield Road szurkolói ki is tettek magukért, a „You’ll never walk alone” teljesen elnyomta a Bajnokok Ligája himnuszát. Mezőnyfölénnyel és 63 százalékos labdabirtoklással kezdett a Liverpool, a helyzetek azonban leginkább csak a középső harmadban szerzett labdákból akadtak, főleg amikor a felfutó szélső védők, Alexander-Arnold vagy Robertson be tudtak lépni a támadásokba.

Hiába volt háromszor több kulcspassza a mérkőzésen Jürgen Klopp csapatának, nagyon dekoncentrált volt az együttes, ami rossz döntésekben és technikai hibákban mutatkozott meg. A 16 gólszerzési kísérlet mindössze 2 kaput eltaláló lövést eredményezett, ráadásul csak Mané második félidei fejesét lehet nagy helyzetnek nevezni.

Az első hármasnak nem volt területe, lehetősége az ellenfél védelmére rágyorsítani, így először fordult elő az idei BL-ben, hogy egyikük sem sprintelt 30 km/h felett. Ráadásul összjátékban sem muzsikált megszokott módon a trió, mindössze 18 passz volt közöttük, Salah és Mané között összesen három.

SALAH-FIRMINO-MANE

A Bayern ezzel szemben elérte azt, amiért jött, a gól nélküli döntetlent. A második félidőben mindössze négy kapura lövéssel veszélyeztetett (egy blokkolt centerezés, Gnabry méterekkel lőtt fölé a 16-os sarkáról, egy mélységi bejátszás a felfutó Alabának (les), és James 4 méterrel mellé lőtt lövése).

Thiago és főleg Javi Martínez semmilyen kockázatot nem vállalt, ketten mindössze 1 kulcspasszt és 5 sikeres támadó párharcot hoztak össze a mérkőzésen. Főleg Martínez passzivitása volt szembetűnő, a labdakihozataloknál nem lépett be a területekbe, így a szokottnál jóval több hosszú labdával operált a német együttes. Egyetlen látványos előretörése volt a vélhetően a szezon végén Bilbaóba visszatérő középpályásnak, abból sárga lapot is kapott Henderson. (Martínez előtte és azóta is remekül játszott a Bundesligában, a legutóbbi meccseken ráadásul két gólt is szerzett.)

 

javi_mertinez

Egy másik látványos jelenség Lewandowski eltűnése volt. A lengyel támadónak mindössze 10 sikeres passza volt a mérkőzésen, erre 17 találkozó óta nem volt példa, a november eleji, Dortmund elleni 3-2-es vereség alkalmával azonban ugyanilyen mutatókkal két gólt szerzett. Ez azonban inkább a taktikának tudható be, mint Lewandowski formájának, ugyanis 20 párharcából 13 levegőben volt, ilyen mutatóhoz pedig 70 mérkőzést kell visszamenni (2017.12.16., a Stuttgart ellen). Oka a kockázatkerülő bajor támadásépítésben keresendő, amit jól mutat, hogy Neuernek az 5. legtöbb passza volt a csapatban (61/49), a lengyel csatár pedig a 26 kapott passzából 9-et a német kapustól kapott, messze volt az angol kaputól, így veszélyes helyeken nem tudott szabadrúgásokat kiharcolni.

 

LEWANDOWSKI

Többismeretlenes egyenletek a visszavágó előtt:

Niko Kovac mentsége legyen, hogy Tolisso és Goretzka sérülése és Müller eltiltása miatt sok variációs lehetősége nem volt a középpályán, a kispadon pedig így három tinédzser kapott helyet (Mai, Shabani, Davies). A visszavágón sem lesz egyszerűbb a helyzet, hiszen Robben és Tolisso biztosan, Ribery vélhetően nem lép majd pályára sérülés miatt, Coman és Alaba hétfőn már az első csapattal edzett, Müller és Kimmich eltiltás miatt fognak hiányozni, így főleg a széleken maradhat kevés bevethető játékosa az német együttesnek.

Joachim Löw ráadásul három korábbi bayernes alapemberét hagyta ki a német válogatott Eb-selejtezős keretéből, és habár Hummels, Boateng és Müller sem élete szezonját futja, a szövetségi kapitány kerethirdetésének időzítése nem volt éppen megfelelő a rekordbajnok számára, persze motivációs szempontból akár jól is elsülhet.

A másik oldalon sem minden tökéletes, hiszen a Liverpool legutóbbi 5 meccséből háromszor nem szerzett gólt és lecsúszott a Premier League éléről. A kisebb sérüléssel bajlódó Firmino helyén Origi kapott lehetőséget, (egy gól a Watford ellen), Jürgen Klopp ugyanakkor ritkán nyúl az első hármashoz, ha mindenki egészséges. A 4-3-3-as felállás már-már kőbe van vésve, pedig korábban akár meccs közben is átállt a 4-2-3-1-re, amiben például Shaqirinek jutott több lehetőség, a svájci válogatott támadó azonban február eleje óta mindössze 39 percet játszott.

Gólgazdag visszavágóra nem érdemes számítani (a jó bajnoki főpróbák ellenére sem), de egy korai gól ezen az estén is drámai forgatókönyvet és élvezetes meccset generálhat.

A Bayern München–Liverpool mérkőzést szerda 21 órától az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

BLog sorozatunk ezentúl a Bajnokok Ligája minden játékhetén új résszel jelentkezik, a PSG–Man. United visszavágó beharangozóját itt találja:
BLog: Jó angol kezdés, álomszerű francia eredmény

További tartalmak