Bajnokok Ligája

Messi 31 évesen, 15 Barcában töltött szezon után is tud újat mutatni

| Szerző: Pollák Márton
A Barcelona a Lyon elleni győzelmével Bajnokok Ligája-rekordot döntött, csapatkapitánya, Lionel Messi pedig 31 évesen, 15 katalánoknál töltött szezon után olyat tett, amilyet eddigi pályafutása során még soha.

A Barcelona szerdán 5–1-re verte a Lyont, ezzel története során 17-edszer jutott be a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, amire korábban csak a Bayern München volt képes (a bajorok viszont ezúttal kiestek, a Liverpooltól kaptak ki 3–1-re hazai pályán).

A katalánok elképesztőek hazai pályán, az elitligában a franciák elleni győzelemmel már 30 mérkőzés óta veretlenek (27 győzelem, 3 vereség) a Camp Nouban, ezzel megdöntötték a Bayern München 1998 és 2002 közt felállított, 29 meccset számláló veretlenségi szériáját.

A Lyon elleni volt Lionel Messi 131. BL-mérkőzése, amivel megelőzte Andrés Iniestát (130) és már csak Xavi (151) áll előtte az örökrangsorban. A 31 éves klasszis nagyot focizott a franciák ellen, két gólt (61 hazai BL-meccsen 62. találat) és két gólpasszt jegyzett, ami még az ő példátlanul sikeres karrierjében is újdonságnak számít, eddig ugyanis még soha, egyetlen sorozatban sem volt képes ilyenre.   

Tovább növeli Messi nimbuszát, hogy már 12 BL-szezon egyenes kieséses szakaszában tudott eredményes lenni, amire rajta kívül csak Cristiano Ronaldo volt képes (13), valamint érdemes lesz figyelni, mire megy a folytatásban, hiszen már 8 találatnál tart a jelenlegi kiírásban, azaz beérte a góllövőlistán a Bayern csatárát, Robert Lewandowskit (a lengyel azonban már nem gyarapíthatja góljai számát). Ha a katalánok csapatkapitánya tartja jó formáját, akkor hatodik alkalommal lehet a BL gólkirálya, ezzel is Ronaldót venné üldözőbe, aki hétszer bizonyult az elitliga legeredményesebb játékosának.

Ezen felül Messi három asszisztot is jegyez a legrangosabb európai kupa aktuális kiírásban, azaz csapata 11 góljában működött közre, amit egyetlen játékos sem mondhat el magáról az elitliga 2018/19-es szezonjában.

Az ötszörös aranylabdás azonban nemcsak a BL-ben brillírozik az idényben, minden sorozatot tekintve már 36 gólnál tart. Elképesztő, de a legutóbbi 11 szezonban kivétel nélkül 35 gól felett termelt.

További hírek