Bajnokok Ligája

Ajax: Újra itt van, újra itt van a nagy csapat?

Madrid után Torinót is bevette az Ajax, amely egyre inkább hajaz a ’90-es évek aranygenerációja által fémjelzett csapatra.

Nem véletlen és alaptalan a két alakulat közötti párhuzam, hiszen az amszterdamiak legutóbb az 1996/97-es szezonban jutottak BL-elődöntőbe (akkor egyébként éppen a Juve állította meg őket).

Ugyancsak a ’90-es évekig kell visszamennünk, hogy olyan Ajaxot találjunk, amely zsinórban három idegenbeli győzelmet aratott az elitligában (igaz, a Van Gaal-féle társaság hétig jutott 1995 novembere és 1997 márciusa között).

De Ligték a rúgott gólok tekintetében is a nagy elődök nyomába érnek: a BL-főtáblán 19-nél, az egész sorozatot figyelembe véve 32-nél járnak. Előbbihez fogható csak a ’95/96-es idényben (22) volt, utóbbi pedig egyedülálló a klub történetében.

Jari Litmanen (Forrás: Ajax - Twitter)

Jari Litmanenék is nagy gólvágók voltak, a mostani csapat pedig követi a hagyományokat (Forrás: Twitter/Ajax)

Az egészt szezont tekintve sem járnak messze a csúcstól: minden sorozatot számítva már 155 találatot jegyeznek, ez a 2009/2010-es klubrekord beállítása.

Viszont van, amiben mindenkinél nagyobbat villantanak: a mostani Ajax az első csapat a Bajnokok Ligája történetében, amely ilyen mélyről, három kvalifikációs kört túlélve jutott a legjobb négy közé.

„Nem gondolnám, hogy esélytelennek lehetett volna nevezni őket. Különösen azok után, hogy öt gólt rúgtak a Real Madridnak” – jegyezte meg a keddi visszavágó (1–2) utáni sajtótájékoztatón Massimiliano Allegri.

A Juve vezetőedzőjének egyébként biztos nem az Ajax a kedvenc ellenfele, hiszen pályafutása során még egyszer sem győzött a hollandok ellen: 6 tétmeccsen 4 döntetlen és 2 vereség a mérlege az amszterdamiakkal szemben.

További hírek