Musorujsag
Élő Eredmények
 

Guardiola hat év alatt 812 milliót költött játékosokra, de a BL-dőntő csak álom marad

m4sport.hu
A bajorokkal legalább az elődöntő összejött, az angol klubbal még az sem, ráadásul kétszer is angol csapaton buktak el.
Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere . EPA/NEIL HALL

Érdekes összeállítást közölt a spanyol Marca című napilap. Számba vették, mennyit költött játékosokra Pep Guardiola  legutóbbi két csapatánál, a Bayern Münchennél és a Manchester Citynél. Összesen 812 millió eurót adott ki játékosokra, de a nemzetközi siker egyik együttesnél sem jött össze.

A katalán szakember a Barcelonával négy év alatt két Bajnokok Ligája elsőséget is ünnepelhetett, azóta viszont hiába húzott le 3-3 évet a bajor illetve angol klubnál, és költött el összesen 812 millió eurót, a Bayernnel három elődöntő, míg a Cityvel a negyeddöntő volt számára a csúcs a BL-ben.

A Bayernre korábban nem volt jellemző a nagy bevásárlás, évente 2-3 fiatal Németországból, esetleg egy-egy nagy név (Robben, Ribéry). Guardiola érkezésével ez változott, hiszen érkezett többek között Mario Götze, Xabi Alonso, Thiago Alcantara, Arturo Vidal és Douglas Costa is.

Összesen 204 milliót költött Münchenben, és bár a bajnoki címek jöttek, a BL-ben három éven át az elődöntő jelentette a végállomást. Az már saját pechje, hogy mindhárom évben spanyol csapat, sorrendben Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid verte ki őket.

Angliában csak az első évben többet költött (213 millió), mint Münchenben, de hiába szerezte meg John Stonest, Gündogant és Gabriel Jesust, a Monaco kiejtette őket a legjobb 16 között. Egy évvel később már Bernardo Silva, Ederson, Kyle Walker, Benjamin Mendy, Aymeric Laporte és Danilo is a csapat tagja volt, de a Liverpool kettős győzelemmel verte ki őket a negyeddöntőben. Azt csak halkan tesszük hozzá, hogy a City történetének legjobb BL-eredménye (elődöntő) még mindig Manuel Pellegrini nevéhez fűződik.

Összesen 608 millió eurót költött a City edzőjeként – volt olyan nyár, amikor 317 milliót -, ami annak fényében is szép summa, hogy a klubbot 2008-ben megvevő Mansour sejk eddig 1,66 milliárd eurót fizetett ki játékosokra, és a bajnoki címek ugyan jöttek, de a Bajnokok Ligájában még a döntő is csak álom marad.

További tartalmak