Musorujsag
Élő Eredmények
 

A BL-elődöntő, amelyben biztos, hogy csodát látunk

m4sport.hu
Habár egyértelműen a Barcelona–Liverpool a Bajnokok Ligája 2018/19-es elődöntőjének slágerpárosítása, legalább akkora figyelmet érdemel a Tottenham és az Ajax összecsapása, kedden 21 órától a két meglepetéscsapat Londonban kezdi meg a madridi fináléért folytatott küzdelmet, amelynek minden rezdülését, így az amszterdami visszavágót is élőben közvetíti az M4 Sport és az m4sport.hu.
(fotók: EPA) Ki jut a döntőbe? (fotók: EPA)

Azt előre leszögezhetjük, hogy csodát fogunk látni, hiszen egy váratlan résztvevője biztosan lesz a június 1-jei BL-döntőnek.

Az Ajax 1997 óta először jutott el a BL elődöntőjéig, Hollandiából legutóbb erre a PSV volt képes (2004/05), de olyanra most először akadt példa a BL történetében, hogy egy klub három selejtezőkört túlélve jutott el a legjobb négyig.

A holland klub csupán a 14. legértékesebb kerettel érkezett a csoportkört követő nyolcaddöntőbe, amelyben hatalmas meglepetésre búcsúztatta a címvédő Real Madridot, az eredményt akkor még sokan a spanyolok ebben a szezonban mutatott gyengébb teljesítményével magyarázták, ezért volt talán ennél is megrázóbb, hogy az Ajax a végső esélyesek között számon tartott, Cristiano Ronaldóval felálló Juventust is kiütötte.

Mindkét párharcban megmutatkozott Erik ten Hag fiatal együttesének két legnagyobb erénye:

• a spanyol és az olasz sztárcsapat ellen is hátrányból álltak fel, mindkétszer idegenben voltak kénytelenek megvívni a visszavágót, amelynek kezdetén nem álltak továbbjutásra, végül kiharcolták a győzelmet

• az elsőből következik, de az Ajax rutinosabb futballistái erről több alkalommal is beszéltek: a keret fiataljai egyszerűen nem ismerik a félelmet, nem érzik a nyomást, tapasztalatlanságuk ellenére a tét nem bénítja, hanem fokozza a teljesítményüket, és ez pontosan megmutatkozott a Real és Juve elleni meccseken, hiszen rendre a második félidőre javultak fel és nőttek az ellenfél fölé minőségben.

(fotó: EPA/ALESSANDRO DI MARCO)

Az elődöntőben azonban egy teljesen új helyzetben találta magát a szezon végi triplázásra is esélyes Ajax: a Spurs ellen már nem léphetnek pályára az esélytelenebb nyugalmával, az angolok több kulcsemberüket is nélkülözni kényszerülnek, míg náluk minden alapjátékos bevethető, a holland bajnokságban a hétvégén pihenőt kaptak, ráadásul a második mérkőzést Amszterdamban rendezik, azaz ha vékonyan is, de ebben a kieséses szakaszban most először az esélyesség terhével is szembe kell nézniük.

A másik oldalon a Tottenham szintén váratlan bejelentkező a fináléra, a londoni klub története során csupán másodszor szerepelhet BEK/BL-elődöntőben, az elsőre csak kevés olvasónk emlékezhet, hiszen az 1961/62-es szezonban történt és a végső győztes Benfica állította meg őket.

(fotó: EPA/ANDY RAIN) (fotó: EPA/ANDY RAIN)

A Spurs előbb a Dortmundot búcsúztatta meggyőző magabiztossággal és 4–0-s összesítéssel, míg a Manchester City elleni negyeddöntőben még az első mérkőzésen elért 1–0-s hazai győzelem után sem számítottak favoritnak, a manchesteri 4–3-as vereség (te jó ég, micsoda dráma volt a végén!) és az idegenben szerzett több gól azonban Mauricio Pochettino együttesének kedvezett, de aligha érdemtelenül, hiszen a 180 perc során csupán 14 percig állt továbbjutásra a City.

A 47 éves argentin menedzser munkássága több szempontból is hasonlít arra, amit honfitársa, Diego Simeone vitt/visz véghez az Atlético Madriddal. Mindketten évek óta szolgálják klubjukat és egy biztos alapokon nyugvó, hosszú távú projektet visznek sikerre egy tudatos és jól körülhatárolható filozófiát követve, a fejlődést pedig egy-egy kulcsember esetleges nyári eladása sem töri, törheti meg. Mert nem sztárokra, hanem a tudatos munkával felépített egységre épül.

(fotó: EPA/ANDY RAIN) (fotó: EPA/ANDY RAIN)

2018 nyarán a Tottenham lett a Premier League-éra első klubja, amely nem szerződtetett új játékost egy átigazolási időszakban. Ezek után mi történt januárban? Senki sem érkezett.

A Manchester United 50, az Arsenal 75, a Chelsea 150 millió eurót költött új játékosokra a nyáron, két fordulóval a PL-szezon vége előtt két fordulóval a harmadik helyen álló Tottenham mindhárom riválist megelőzi és a jóval esélyesebb Manchester Cityt búcsúztatva ott van a BL elődöntőjében is, 57 év után először. Mi a bravúr, ha nem ez?

Az Ajax elleni első mérkőzés újabb megoldandó feladatok elé állítja Pochettinót, hiszen több kulcsjátékosa sem léphet pályára Londonban, Harry Kane sérült, Moussa Sissoko játéka kérdéses, a City ellen három gólt szerző Szon Hung Min pedig sárga lapos eltiltása miatt hiányzik majd.

(fotó: EPA/NIGEL RODDIS) A negyeddöntőben brillírozó Szon nagyon fog hiányozni az elődöntő első mérkőzésén (fotó: EPA/NIGEL RODDIS)

Ellenben négy korábbi amszterdami futballista ott lehet a pályán, a Spurs jelenlegi keretéből Toby Alderweireld (2008–13), Jan Vertonghen (2006–12), Davinson Sánchez (2016–17) és Christian Eriksen (2009–13) is volt Ajax-játékos.

A BL-elődöntő mezőnyében csak az Ajax és Tottenham mondhatja el magáról, hogy a szezon eddigi összes BL-mérkőzésén szerzett legalább egy gólt, a pártatlan néző számára minden bizonnyal jól csengő sorozat remélhetőleg a négy között is folytatódik, kedd este 21 órától érdemes lesz az M4 Sportra kapcsolni vagy az m4sport.hu-ra kattintani, izgulják velünk végig a meglepetéscsapatok küzdelmét a fináléért, a visszavágót április 8-án rendezik Amszterdamban.

További tartalmak