Musorujsag
Élő Eredmények
 

Barca–Pool 4–10 – kecsegtető előjelekkel utazik a Camp Nouba a Klopp-csapat

Barca–Pool 4–10 – kecsegtető előjelekkel utazik a Camp Nouba a Klopp-csapat

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
Szerdán jön a mostani Bajnokok Ligája-szezon slágermeccse, a Barcelona–Liverpool elődöntő, melyen két kiváló formában játszó gárda méri össze tudását. Érdekesség, hogy az esélyesebbnek tartott katalánok ugyan 31 mérkőzés óta veretlenek hazai pályán az elitligában, viszont az európai kupaporond egyenes kieséses szakaszában eddig mindig elvéreztek a Mersey-parti együttessel szemben, amely a Gracenote statisztikáira támaszkodó cikkünkben 10–4-re verte a spanyol bajnokot.

A Barcelona–Liverpool Bajnokok Ligája-elődöntőt szerdán 21 órától az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.

Szerdán talán az egész szezon leginkább várt, döntőnek is beillő párharca következik a Bajnokok Ligájában, az elődöntő első meccsén a Barcelona a tavalyi döntős Liverpoolt fogadja. Az európai klubfutball talán két legjobb formában lévő együttese csap össze a Camp Nou Stadionban: a gránátvörös-kékek 22, az angolok pedig 19 tétmérkőzés óta veretlenek.

A Barcelona abból a szempontból örülhet, hogy mivel szinte borítékolható volt a bajnoki címe (szombati, Levante elleni győzelmével meg is védte címét), Ernesto Valverde vezetőedző a La Ligában rendre pihentetni tudta legnagyobb ászait. Ennek ellenére a statisztikák alapján nem a katalánoknak áll a zászló.

A Barca hazai pályán még nem tudta legyőzni a Liverpoolt az európai kupaporondon (Fotó: EPA/PETER POWELL)

A Liverpool mellett szólhat:

– A Liverpool az egymás elleni mérleget tekintve jobban áll a Barcánál, a két csapat nyolcszor találkozott az európai kupaporondon, ebből három döntetlen mellett háromszor nyert és csak kétszer kapott ki.

– A két klub most negyedszer találkozik az európai kupák egyenes kieséses szakaszában (egyszer a csoportkörben futottak össze), és az elmúlt három párharcból kivétel nélkül a Liverpool jutott tovább.

– A katalánok négy európai kupaporondon vívott hazai mérkőzésükből egyet sem tudtak megnyerni a Liverpoollal szemben (két döntetlen mellett kétszer kikaptak).

– A Bajnokok Ligája 1992/93-as szezontól íródó történetében a Liverpool négyből háromszor sikerrel vette a Bajnokok Ligája-elődöntőt:

2004/05 – Chelsea–Liverpool 0–0, Liverpool–Chelsea 1–0
2006/07 – Chelsea–Liverpool 1–0, Liverpool–Chelsea 1–0 (büntetőkkel a Pool jutott a fináléba)
2017/18 – Liverpool – AS Roma 5–2, AS Roma – Liverpool 4–2

– A Mersey-parti klub az európai kupaporondon négyből háromszor továbbjutott az elődöntőből, ha spanyol ellenféllel találkozott (az egyetlen kivétel az Atlético Madrid elleni elődöntő a 2009/10-es szezonban.)

– A Barcelona négyszer futott össze angol csapattal a BL elődöntőjében, ezek közül háromszor elvérzett (az egyetlen kivétel a Chelsea elleni 2008/09-es párharc volt).

– A Barcelona (Real Madrid és a Bayern München mellett) esett ki a legtöbbször a négy között, szám szerint hatszor (igaz, a katalánok 12-szer játszottak a négy között).

A Barca játéka és eredményessége a mostani szezonban hatványozottan függ Lionel Messitől (10 találattal vezeti a góllövőlistát), az argentin csillag viszont nem igazán villog a négy között, 13 BL-elődöntős meccséből csak kettőn talált be (mindkettőn duplázott).

– Messi a legrangosabb európai kupában még nem szerzett gólt a Liverpool ellen.

– A Barcelona csatára, Luis Suárez a legutóbbi 20 BL-meccsén csupán egyszer volt eredményes (2018 áprilisában, a Roma ellen 4–1-re megnyert negyeddöntő első meccsén szerzett gólt).

Lionel Messi (balra, 10-ez mezben) nem villog a BL-elődöntőkben, Luis Suárez (középen) pedig konkrétan gólínségben szenved, így kérdés, kitől várhat gólt/gólokat a Barcelona (Fotó: MTI/EPA-EFE/Alejandro Garcia)

A Barcelona mellett szólhat:

– A Barcelona ötből négyszer megnyerte a BL-t, amikor Lionel Messi tovább jutott a sorozatban, mint Cristiano Ronaldo.

2005/06 – a Manchester United a csoportkörben búcsúzott
2008/09 – az MU a Barcától kapott ki a döntőben
2010/11 – a Real Madrid az elődöntőben esett ki a Barcával szemben
2014/15 – a Real az elődöntőben vérzett el

– A katalán csapat az egyetlen a mostani szezonban, amely még veretlen (hét győzelem, három döntetlen), ráadásul még hátrányba sem került.

– A Barcelona immáron 31 mérkőzés óta veretlen hazai pályán a BL-ben (legutóbb, 2013-ban kapott ki a Camp Nouban, akkor a Bayern München verte 3–0-ra).

– A Barcelona csak egyet vesztett el a legutóbbi 24, angol csapatok ellen vívott BL-meccséből (14 győzelem, 9 döntetlen, 1 vereség), igaz, a 2006/07-es szezonban éppen a Liverpool tréfálta meg a nyolcaddöntő első mérkőzésén, és idegneben szerzett több góllal a Vörösök jutottak a negyeddöntőbe.

Hogy nem ígérkezik eseménytelen/góltalan meccsnek a Pool barcelonai vendégjátéka, arra az is garanciát jelenthet, hogy mindkét gárda tele van gólerős játékosokkal. Közülük is kiemelkedik a Barcelona  ötszörös aranylabdás zsenije, Lionel Messi, aki tíz találattal vezeti a sorozat góllövőlistáját – pályafutása során hatodszor zárhat az élen -, a bajnokságban 34 gólnál jár, ezek közül 2019-ben 25 meccsen 25-ször talált az ellenfelek kapujába.

A túloldalon Sadio Mané legutóbbi 12 mérkőzésén 11 gólt szerzett, ezzel csak eggyel marad el a Premier League-ben a 21 találattal listavezető Mohamed Szalahtól.

A 21 órakor kezdődő mérkőzést a holland Björn Kuipers vezeti.

További tartalmak