Musorujsag
Élő Eredmények
 

Történelmi tett a Liverpool döntőbe jutása

m4sport.hu
A Pool sikerében egy kiegészítő ember és egy kényszerű csere játszották a főszerepet, így Kloppék lettek a második angol csapat, amelyik egymást követő két évben BL-döntőt játszik.
epa07554590 Georginio Wijnaldum (C) of Liverpool celebrates with teammates after scoring the 3-0 for his team during the UEFA Champions League semi final 2nd leg match between Liverpool FC and FC Barcelona at Anfield, Liverpool, Britain, 07 May 2019. EPA/NEIL HALL

A Liverpool 4-0-ra legyőzte az FC Barcelonát a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének keddi visszavágóján, így háromgólos hátrányról fordítva kiharcolta a fináléba kerülést. A Pool a negyedik csapat, amelyik háromgólos hátrányból tudott továbbjutni a BL egyenes kieséses szakaszában.

2004 tavaszán a Deportivo 4-1-re verte a Milant, de a visszavágón 4-0-ra kikapott, míg két éve a Barcelona mutatta be minden idők legnagyobb fordítását a nyolcaddöntőben, hiszen 4-0-s vereség után a visszavágón 6-1-re győzött a PSG ellen. Tavaly viszont épp a katalánok buktak, hiszen a hazai 4-1 után 3-0-ra kikaptak a negyeddöntőben az AS Romától.

Korábban csak kétszer fordult elő, hogy egy csapat úgy jutott tovább az elődöntőből, hogy annak első felvonásán háromgólos vereséget szenvedett. Az 1970/71-es kiírásban a Puskás Ferenc vezette Panathinaikosz, az 1985/86-os idényben pedig a Barcelona mutatta be ezt a bravúrt. Mivel mindkettő még a Bajnokcsapatok Európa Kupájában történt, a BL-ben a Liverpool lett az első.

Pedig az angolokat számos tényező hátráltatta. Az alapemberek közül sérülés miatt nem játszhatott Fimino, Szalah és Keita, ráadásul van Dijk játéka is kérdéses volt a visszavágó előtt, miközben az egész évben remekül teljesítő Robertson kiesett a szünetben.

Ehhez jön hozzá, hogy az első meccsen számtalan helyzetet kihagytak, a visszavágón pedig olyan támadókkal a kezdőben kellett megfordítani a párharcot Origi és Shaqiri személyében, akik idén csak kiegészítő emberek voltak. Az már csak a futball kiszámíthatatlanságát jelzi, hogy végül éppen Origi és a Robetson sérülése miatt pályára küldött Wijnaldum voltak a nyerőemberek.

A Pool kilencedik alkalommal jutott a BL-döntőjébe, és hatodik győzelmére készül. Hendersonék a második angol klub amelyik a BL-ben egymást követő két évben is döntőt játszik. A Manchester United 2008-ban megnyerte, 2009-ben elbukta a fináléját. (A Liverpool korábban a BEK-ben kétszer is megtudta csinálni a bravúrt, hiszen 1977 és 78-ban, valamint 1984-ben és 85-ben is döntőt játszott, míg a Nottingham 1979-ben és 80-ben jutott a fináléba.)

További tartalmak