Bajnokok Ligája

Eddig 15 csapat biztosította helyét a BL csoportkörében

Pierre-Emerick Aubameyang (balra) és az Arsenal még kiharcolhatja az indulást BL-főtáblán, amennyiben megnyeri az Európa Ligát. A Chelsea-nek, Olivier Giroud-val emiatt már nem kell izgulnia az EL-döntőben. (Fotó: EPA/WILL OLIVER)
Még nem mindenhol értek véget a bajnokságok Európában, így vannak még országok, ahol hatalmas küzdelem várható a maradék helyekért a Bajnokok Ligája csoportkörében, amelyek alanyi jogon járnak az UEFA-koefficiensek alapján.

Összesen 26 olyan csapat van, amelyik automatikusan a Bajnokok Ligája csoportkörébe jut a 2019/20-as szezonban:

A Bajnokok Ligája-címvédő; az Európa Liga-győztes; az első négy helyezett a spanyol, az angol, az olasz és a német bajnokságból; az első két helyezett a francia és az orosz bajnokságból; a portugál, az ukrán, a belga és a török bajnok.

Mivel a Bajnokok Ligája döntőjébe két olyan csapat jutott – Liverpool és Tottenham – amelyek bajnokságukban már bebiztosították helyüket a BL-csoportkörben, annak az országnak a bajnoka kezdhet a csoportkörben, amely a 11. helyen áll az UEFA rangsorolása alapján. Ez az ország Ausztria, ahol a Szoboszlai Dominikot a soraiban tudó Salzburg lett a bajnok.

Amennyiben mára minden bajnokság véget érne, ezek a csapatok várhatnák a csoportkör sorsolását (kiemelve a bár biztos résztvevők):

Spanyolország: Barcelona, Atlético Madrid, Real Madrid, Valencia
Anglia: Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham Hotspur
Olaszország: Juventus, Napoli, Atalanta, Internazionale
Németország: Bayern München, Dortmund, Leipzig, Mönchengladbach
Franciaország: Paris Saint-Germain, LOSC Lille
Oroszország: Zenit, Lokomotiv Moskva
Portugália: Benfica
Ukrajna: Shakhtar Donetsk
Belgium: Genk
Törökország: Galatasaray
Ausztria: Salzburg

Ez eddig 25 csapat, a 26. induló az Európa Liga döntőjének végeredményétől függ. A finálét a Chelsea – amely már biztosította helyét a főtáblán – illetve a szintén angol Arsenal játssza.

Amennyiben utóbbi nyer, akkor nincs kérdés, az Ágyúsok kiharcolják helyüket a BL-csoportkörben. Viszont a Chelsea győzelme esetén a francia bajnokság harmadik helyezettje örülhet, jelen állás szerint a Lyon, amelynek így nem kellene selejtezőt játszania.

A selejtezőkből további hat klub jut a főtáblára.

Azt is biztosan lehet tudni, hogy a BL-sorsoláson a spanyol- (Barcelona), angol- (Manchester City, olasz- (Juventus), német- (Bayern vagy Dortmund), francia- (PSG) és orosz-bajnok (Zenit), emellett a BL- illetve a EL-győztes az első kalapba kerül.

Némileg meglepő érdekesség, hogy az idei BL-szezonban remeklő holland Ajaxnak, amely már szinte biztos bajnoknak vallhatja magát hazájában, megint a selejtezőből indul a szezonja.

További hírek