Musorujsag
Élő Eredmények
 

A Tottenham a mostani BL-szezon Keljfeljancsija

A Tottenham a mostani BL-szezon Keljfeljancsija

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
Nehéz dolga lesz az esélyesebbnek tartott Liverpoolnak a Bajnokok Ligája-döntőben, hiszen ha a mostani szezonban van csapat, amely bizonyította, pokoli nehéz két vállra fektetni, akkor az a Tottenham.

A Tottenham–Liverpool BL-döntőt június 1-jén, szombaton 21 órától az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti!

Nagy csata várható a szombati fináléban, hiszen a mostani az egyik, ha nem a legőrültebb BL-szezon, ráadásul a Pool és a Spurs is bizonyította, vesztes helyzetből is oroszlánként képes küzdeni.

Hogy a Tottenham megszenvedett a BL-döntőért, azt az Ajax elleni drámai elődöntős visszavágón túl az is bizonyítja, hogy a mostani szezonban lejátszott eddigi 1080 (a rendes játékidőt tekintve) játékpercéből Mauricio Pochettino együttese csupán 179-et volt előnyben, az összes csapat közül a legtöbb percet (455) játszotta hátrányban, valamint a legtöbb találkozón (8) került vert helyzetbe. Lefordítva, mindig akkor vezetett, amikor a leginkább kellett, pont, mint a magyar pólóválogatott a 2004-es athéni olimpia vízilabdatornájának döntőjében.

„Mert egyszer vezet csupán a meccsen, a legvégén” – kiabálta Hajdú B. István, miután végig hátrányban játszva, címünket megvédve 8–7-re legyőztük a szerbeket.

Igen, nyilván sokaknak beugrott, ezután jött a népszerű kommentátor azóta méltán elhíresült mondata: „Hát kedves nézők, sosem hittem volna, hogy 13 fürdőgatyás férfitól még egyszer elsírom magam”.

Hogy fognak-e sírni a Spurs játékosai és szurkolói a döntő után? Ha elvesztik, nyilván igen, hiszen a klubnak nem minden nap adatik meg a siker: utoljára 2008-ban nyert trófeát a Spurs, mikor az angol Ligakupát hódította el, BL-döntőbe (1992/93-as szezon óta hívják így a sorozatot) pedig története során először jutott be.

És mi van, ha nyer a Tottenham? A fentebbi adatokat, na meg a klub elittől eltérő üzletpolitikáját nézve bizony záporozhatnak az örömkönnyek is, főként, hogy a FiveThirtyEight elemzőoldal 2018. október 29-én, három csoportmeccset követően csupán 1% esélyt adott arra, hogy a Spurs bejut a döntőbe.

a FiveThirtyEight elemzőoldal 2018. október 29-én nem sok esélyt adott arra, hogy a Tottenham BL-döntőbe jut A FiveThirtyEight elemzőoldal 2018. október 29-én nem sok esélyt adott arra, hogy a Tottenham BL-döntőbe jut (Fotó: fivethirtyeight.com)

Ha a Tottenham behúzza a szombati finálét, úgy hatodik angol csapatként emelheti a magasba a BL-serleget, amit egyetlen más ország sem mondhat el magáról (Olaszország, Németország és Hollandia 3-3 győztest adott).

A Liverpool sem dúskált a jóban az elmúlt években, a klubnál 2012 óta várnak arra, hogy trófeát helyezhessenek el a vitrinben.

A Mersey-parti klubnak ez lesz a kilencedik döntője a legrangosabb európai kupában, melyben hatodszor érhet fel a csúcsra (négyszer kikapott a fináléban). Ezzel együtt Jürgen Klopp csapata a Juventus (1997,1998) és a Valencia (2000, 2001) után a harmadik lehet, amely egymás után két döntőt veszít, amire a statisztikák alapján bőven megvan az esély: a Pool német trénere pályafutása során hétből hat döntőt elbukott (ebből hármat a Liverpoollal), a Vörösök pedig a legutóbbi három európai kupadöntőjükről (2007, AC Milan elleni BL-döntő, 2016, Sevilla elleni Európa Liga-döntő, 2018, Real madrid elleni BL-döntő) vesztesen kullogtak le.

 

 

További tartalmak