Musorujsag
Élő Eredmények
 

Kloppék zseniális ötlettel tökéletesítették a felkészülést a BL-döntőre

m4sport.hu
A Liverpool egy ravasz ötlettel tökéletesítette közvetlen felkészülését a Bajnokok Ligája döntőjére, amelyben végül 2–0-ra győzte le a Tottenhamet.
(fotó: EPA/Kiko Huesca)

Jürgen Klopp, a Pool menedzsere és Pepijn Lijnders másodedző egyértelmű hasonlóságokat vélt felfedezni a Spurs és a portugál másodosztályban negyedik helyen végző Benfica B csapatának stílusa között, így meghívták őket három napra az angol csapat marbellai edzőtáborába, ahol május 20. és 26. között készültek a madridi fináléra.

Persze a megvalósításhoz a Benfica B partnerségére is szükség volt, a Liverpool arra kérte őket, amennyire lehet, analizálják és másolják le a Tottenham játékának meghatározó elemeit, a védekezést, a támadást és a pontrúgásokat beleértve.

Fontos volt, hogy a módszert titokban tartsák és ne szivárogjon ki semmi információ, ezért kizárt volt, hogy angol ellenfelet válasszanak, Pochettino erős spanyolországi, illetve Hugo Lloris francia kötődése miatt azok a lehetőségek is kiestek, így jutottak el Portugáliába.

Az előkészületek olyan körültekintéssel zajlottak, hogy előzetesen a Benfica játékosai sem tudtak semmiről, az edzők csak annyit mondtak nekik, hogy később kezdődik a nyári szabadság.

A részletekről Renato Paiva, a lisszaboni együttes vezetőedzője mesélt az A Bolának:

(fotó: abola.pt) Renato Paiva (fotó: abola.pt)

„A Tottenham védekező-, illetve támadójátékának két-két jellemző variációját próbáltuk a pályára tenni, ahogyan a pontrúgásoknál is olyan formációkra törekedtünk, amelyekre a Tottenhamtől számítani lehetett. Kopíroztuk a kapus és védők közti labdajáratást, a védekezésben használt 4-2-3-1-es felállásukat, amelyben a csatár az ellenfél középhátvédeit, a 10-es pedig a 6-os pozíciót elfoglaló játékost próbálja zavarni, Eriksen, Dele Alli és Kane mozgására kimondottan ügyeltünk.”

Ebből arra is lehet következtetni, hogy Kloppék biztosra vették, a sérülésből felépülő angol válogatott csatár ott lesz a Tottenham kezdőcsapatában.

„A Tottenham két középpályása a támadások felépítésénél általában közel mozog a középhátvédekhez, ezzel kiugrasztva a Liverpool letámadását, hogy így tegyék bejátszhatóvá a mögöttük lévő területet a szélső védők, illetve támadók számára. A Tottenham játékának modellezéséhez csak apróbb változtatásokat kellett eszközölnünk az alapjátékunkhoz képest.”

„Klopp köszönetet mondott nekünk” – tette hozzá.

A mérkőzést végül 3–0-ra nyerte a Pool, és Sadio Mané pont egy olyan szituációból szerzett gólt a mérkőzésen, amely a Tottenham elleni finálé első percében befújt büntetőt is megelőzte, így kijelenthető, hogy abszolút hasznosnak bizonyult Kloppék elképzelése.

További tartalmak