Bajnokok Ligája

Messin és Neymaron éleződött ki újra az ősi ellentét

Azok után, hogy a világ egyik legelismertebb szakembere, Louis van Gaal Lionel Messit és Neymart tette felelőssé klubcsapataik gyengébb Bajnokok Ligája-szereplésért, korábbi játékosa, a brazil világbajnok Rivaldo védelmére kelt korunk két kiemelkedő klasszisának, és inkább – akárcsak a múltban – egykori edzőjét vádolta meg azzal, hogy egyszerűen csak nem érti a különleges játékosokat.

Van Gaal és Rivaldo között jó két évtizede éleződött ki az ellentét, mikor a holland tréner a Barcelonánál más feladatot szánt rendszerében a klub akkori legfőbb csillagának. A pályán szabadságra vágyó kiválóságot a centrumból a bal szélre vezényelte, ahol jóval korlátozottabb faladatot szánt volna a brazilnak, amihez Rivaldo nem vágott jó pofát. „Ekkor szakadt meg valami közöttünk, és ezt követően is sokszor összekülönböztünk egymással. Mindig oda lyukadtunk ki, üljünk le, beszéljük meg, és ahányszor csak leültünk, mindig arra a megállapításra jutottunk, hogy egy világ választ el minket egymástól” – nézett ki a szituáció a futballista szemszögéből David Espinar róla szóló Győzelem a sors felett című könyvében.

Louis van Gaal továbbra is kitart az általa legfontosabbnak tartott elvek mellett (fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Elsőre úgy tűnt, az ügy Van Gaal lemondásával zárult – a miheztartás végett, a csúcson lévő Rivaldóval, a ’99-es aranylabdással packázott –, ám mikor két évvel később visszatért, a friss világbajnok eligazolt a Milanba. A tréner gondja röviden úgy foglalható össze, szerinte a játékosa nem volt csapatember, nem a csapatért játszott.

És két napja az El Paísnak adott nyilatkozatában mivel szállt bele Messibe és Neymarba? Hogy nem a csapatért játszanak. „Nézzük a Barcelonát! Hány Bajnokok Ligáját nyertek [mostanában], azzal a játékossal, akit ők a világ legjobbjának tartanak? Vagy vegyük a PSG-t és Neymart. Hány Bajnokok Ligáját nyertek? Szeretem Messit és Neymart mint egyéni futballistákat, de nem mint csapatembereket. Azt hiszem, egy csapatsportban a legfontosabb a csapatért játszani.”

„Messinek meg kell kérdeznie magától, miként fordulhat elő, hogy ilyen régóta nem jön össze a Bajnokok Ligája-győzelem. Nem vagyok ott sem az öltözőben, sem az edzéseken, így nem bírálhatom. (…) Szeretem a játékát. Egyénileg ő a legjobb a világon, elképesztőek az egyéni statisztikái. De miért nem nyert Bajnokok Ligáját öt éve? Miért? Kapitányként meg kell kérdezd magadtól, hogy a csapat miért nem nyer Európában. A Barcának remek csapata van. Rakiticre nem mondhatjuk, hogy rossz. Vagy Coutinhóra. Vagy Jordi Albára, vagy Ter Stegenre, vagy Arthurra, Vidalra…” – melegedett bele Van Gaal, aki szerint az argentin zseninek felelősséget kell vállalnia a történtekért.

Azt is hozzátette, a keretben harmincan vannak, és nem harmincuknak kéne alkalmazkodni egyhez, még ha Messiről is van szó, hanem annak az egynek a többiekhez. Kiemelte, Guardiolánál még a csapat közös erőfeszítéseihez idomult, de azóta „az edzők túlságosan is alkalmazkodtak hozzá, a csapatszellem védelmezése helyett, pedig az a legfontosabb.”

Van Gaal a Liverpool elleni kiesést is ez utóbbi, azaz a egység hiányából vezette le, mert ha az megvan, akkor ezen a szinten lehetetlen az első meccsen megszerzett három nullás előnyt elherdálni.

A PSG-ről és Neymarról, aki az is lehet újra visszatér Messi mellé a Barcelonához, hasonlóan vélekedett. Mesésnek tartja a képességeit, de individualizmusa nem a csapatot szolgálja szerinte, és úgy vette észre, a társainak sem nyerte el a tetszését a stílusa.

A szakember minden sikerénél alapvetésként tekintett a fegyelemre és a csapategység kialakítására, így valójában nincs min meglepődni a fenti gondolatfutama kapcsán, de ezzel szemben jött Rivaldo véleménye, melyet a saját Instagram-oldalán tette közzé. És azon sem kell csodálkozni, hogy amiként a közös dolgaikban, épp az ellenkező álláspontot képviseli, és nem azt várja a kimagasló labdarúgóktól, hogy James Milnerként hajtsák igába a fejüket, ahogy azt Van Gaal példaként állította eléjük.

Rivaldo (középen) a világ legjobbjaként sem értett egyben Van Gaallal (fotó: MTI/EPA/ EFE/P.FRIAS)

„Messi, Neymar vagy Cristiano Ronaldo a különbséget jelentő játékosok. Sem a csapat, sem az edző nem tudja, hogyan csinálják, nem e világi, amit tesznek. De sok edzőnek nem tetszenek, ezek a játékosok, mert csökkentik az önbecsülésüket, így inkább úgy beszélnek róluk, mintha nem tudnák, hogyan kell csapatként játszani, és csak egyénileg jók.”

Rivaldo ezt hogy, hogy nem saját példáján keresztül magyarázta, miszerint 24 éves pályafutása során a legtöbb edzője, játékosként átlagos volt, vagy még az sem. „Aztán edzőként már azt akarják, hogy a csapatuk úgy játsszon, ahogy akarják, mert az egy nagy edző érdeme.” Majd önmagát sem kihagyva kiemel jó néhány korszakos egyéniséget Pelétől Maradonán át Mbappéig, akik megkönnyíthetik a siker felé vezető utat. Igaz, hozzáteszi, ez még nem egyenes út a sikerhez, mert megfelelő taktikai elképzelések nélkül az eredmények sem jönnek, de újra leszögezi, azokat az egyéniségeket kedveli a legjobban, aki a győzelmet jelenthetik.

„Mert a futball öröm, és mindenkinek a szokatlan jön be. A csapat mindig fontos, de szükséged van az ilyen játékosokra, mert ők képesek hozzáadni a pályán valami többletet.”

A díszletek mások, ám a nézőpontok mit sem közelítettek, a frontvonalak megdermedtek, a hitvita húsz éve tart a felek között. Van Gaal és Rivaldo kellően szélsőségesek hozzá, de a konkrét téma valódi tartalma egyáltalán nem új keletű. Lényegében a labdarúgás legnagyobb és egyben örök kérdése; hogyan kell futballozni, művészien vagy gépiesen?

További hírek