Musorujsag
Élő Eredmények
 

A Ferencváros anyagilag is nagyot nyerne a Dinamo Zagreb kiejtésével

m4sport.hu
A Ferencváros biztató helyzetből, az idegenben elért 1–1-es döntetlenről folytatja a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulós párharcát a Dinamo Zagreb ellen, a kedd este 20 órakor kezdődő visszavágót az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.
(forrás: m4sport.hu) (forrás: m4sport.hu)

A magyar bajnok továbbjutása papíron óriási bravúr lenne, hiszen horvát ellenfele nemcsak nemzetközi szinten rendelkezik jóval nagyobb tapasztalattal, keretének értéke (72 millió euró) több mint háromszorosa a Fradiénak (20 millió euró).

A zágrábi mérkőzésen elért 1–1-es eredmény azonban önbizalmat adhat Szerhij Rebrov együttesének, a Groupama Aréna teltházas közönsége óriási energiákat szabadíthat fel a játékosokban, akinek Sigér Dávid idegenben szerzett egyenlítő gólja miatt már egy 0–0 is elég lenne a továbbjutáshoz.

Az ukrán vezetőedző hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, az odavágón látottakhoz képest más taktikával lének majd pályára, ami azt sejteti, nem a 0–0-t akarja megőrizni a Fradi.

A 2016/17-es BL-selejtező második fordulójában a Ferencváros az albán Partizani ellen idegenben szintén 1–1-et játszott, akárcsak a hazai visszavágón, majd tizenegyeseket követően búcsúzott. Hajdú B. István, a keddi mérkőzés kommentátora úgy érzi, a Dinamo ellen hasonló forgatókönyvre lehet számítani, de ezúttal fordul a szerencse a magyar csapat szempontjából.

Ha már múltidézés, a Dinamo legutóbb a 2017/18-as szezonban kezdett hazai 1–1-gyel a nemzetközi selejtezős párharcot, akkor a Skënderbeu otthonában csak egy 0–0-ra futotta, így búcsúztak az Európa Liga playoffkörében.

Egy mérkőzésre a nemzetközi főtábla

Amennyiben az FTC túljut a Dinamón, már mindenképpen valamelyik kupasorozat csoportkörében játszhat. A párharc győztesére a norvég Rosenborg vagy a szlovén Maribor vár a Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörében, onnan a győztes a BL, a vesztes az EL főtábláján folytathatja ősszel.

Ha kedden vesztesként hagyja el a Groupama Arénát a Fradi, mehet még egy kört az Európa-liga főtáblájáért, a litván Suduva vagy az izraeli Makkabi Tel-Aviv ellen.

A zöld-fehérek a Bajnokok Ligája csoportkörében 24, a második számú európai kupasorozat főtábláján pedig 15 éve jártak legutóbb, így nyugodtan kijelenthető: az elmúlt évek legfontosabb mérkőzése előtt állnak.

Rebrov első csapatánál, a Dinamo Kijevénél vezetőedzőként (2014-2017) már megszakított egy hosszú európai sorozatot: a 2015/16-os szezonban továbbjutottak a Bajnokok Ligája csoportköréből, amire 1999 óta, azaz 17 évet vártak fővárosi klubnál.

(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Mennyi az annyi?

A szurkolók boldogsága és a sportszakmai siker mellett a bajnokcsapatnak anyagi szempontból is jelentős előrelépést hozna egy Dinamo Zagreb elleni bravúr.

Az UEFA a 2019/20-as szezonban összesen 2.55 milliárd eurót oszt szét a Bajnokok Ligája és az Európa Liga résztvevő klubjai között. A különbség óriási a két liga között: a BL-csapatok 2,04 milliárd eurón osztoznak, az EL-ben pedig 510 millió euró talál gazdára.

A BL-selejtező harmadik köréig jutó csapatok összesen 1 millió euró körüli összeggel számolhatnak, a playoffkörbe kerüléssel azonban nagyot lehet ugrani.

(fotó: EPA/ANTONIO BAT)

A BL-selejtező utolsó lépcsőfokának 6 vesztese 5-5 millió eurónyi fájdalomdíjat kap, míg a BL-főtáblára kerülő győztesek 15,25 millió eurós jutalomban részesülnek.

A vesztesek az Európa Liga csoportköréhez csatlakoznak, ami további 2,92 millió eurót jelent.

Leegyszerűsítve, a Dinamo kiejtésével a Ferencváros 9 millió euró körüli bevétellel számolhat, ezt majdnem megduplázhatja, amennyiben a negyedik párharcát is megnyeri.

Azt se felejtsük el, hogy a csoportkörben már minden meccsen lehet keresni: a BL-ben 2,7 millió eurót fizet egy győzelem és 900 ezer eurót egy döntetlen , az EL-ben 570 ezer eurót ér egy győzelem és 190 ezer eurót egy döntetlen.

További tartalmak