Musorujsag
Élő Eredmények
 

Gulácsiék németfóbiával küzdő csapattal mérkőznek a BL-ben

Gulácsiék németfóbiával küzdő csapattal mérkőznek a BL-ben

m4sport.hu
Kedden elkezdődnek a Bajnokok Ligája főtáblás küzdelmei. Az első napon egyből egy „magyaros” csapatért szoríthatunk: a Gulácsi Péterrel és Willi Orbannal felálló RB Leipzig a portugál bajnok, Benfica vendége lesz. Az egészen közeli múltat tekintve a lisszaboni Sasok nem kifejezetten szeretnek német klub ellen játszani.

Függetlenül a biztató előjelektől, Portugáliában azért nem mehet biztosra a lipcsei együttes, mert otthon stabilabbak a lisszaboni Sasok.

Szombaton kemény mérkőzést kellett vívnia Gulácsiéknak a Bundesligában a bajnok Bayern Münchennel. A Leipzig 1-1-es döntetlent ért el köszönhetően többek között a magyar kapusnak, aki a bajor támadók idegeire ment elképesztő bravúrjaival.

Mindeközben a keddi ellenfél egy könnyed ujjgyakorlaton van túl, a középmezőny aljához tartozó Gil Vicente-et különösebb erőlködés nélkül küldte haza 2-0-val a Fények Stadionjából.

Az edzésnek is beillő meccs után viszont főhet a Benfica vezetőedzőjének, Bruno Lage-nak a feje, akinek a Leipzig ellen lesz a BL-debütálása, és már maga is megtapasztalhatta, hogy a németekkel nem könnyű.
A 2015/16-os szezonban a Bayern Münchennel találkozott a Benfica a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A bajor székhelyen bizakodásra okot adó 1-0-s vereséget szenvedett el a portugál csapat, a lisszaboni visszavágón viszont képtelen volt nyerni, a 2-2-es végeredmény a búcsút jelentette.

A következő évben újra a BL-ben indultak a piros-fehérek, de megint egy német együttes jelentette a végállomást, ebben az esetben a Borussia Dortmund. A hazai 1-0-s diadal után a Signal Iduna Stadionból egy csúnya négyessel távozott az SLB.

A 2018/19-es idényben újra összehozta a sors a Benficát a Bayern Münchennel, már a csoportkörben. Mindkét meccsét elveszítette: a Luzban 2-0-ra, Münchenben 5-1-re. Utóbbin Lewandowski és Robben is duplázott. Külön pech a portugál csapat számára, hogy a bajorok mellett azzal az Ajax-szal volt egy csoportban, amely a BL elődöntőjéig jutott.

A csoport harmadik helye legalább megvolt, így a Sasok az Európa Ligában folytathatták.

Egészen addig, amíg újra bele nem futottak egy német csapatba a negyeddöntőben, ezúttal az Eintracht Frankfurtba. Ekkor már Lage volt a lisszaboniak mestere.

Az első mérkőzést, amelyet Lisszabonban rendeztek, a hazaiak „agyonnyerhették volna”, így is magabiztosnak tűnő 4-2-es győzelmet arattak, a 20. perctől emberhátrányban játszó Eintracht ellen.

A visszavágón kiderült, hogy a frankfurti portugál, Goncalo Paciencia gólja a luzitán fővárosban nagyon sokba került. Az Eintrachtban játszott találkozón egy végletekig kiélezett meccsen 2-0-ra nyertek a németek, akik idegenben szerzett több találattal a négy között találták magukat. Az már csak keserű hab a tortán – a Benfica szempontjából – hogy a Commerzbank Arénában esett első gólt lesállás előzte meg, a játékvezető mégis megadta.

Immáron elkezdődött a 2019/20-as szezon, kedden csoportkör is kezdetét veszi, a Benfica pedig egy német csapattal nézhet farkasszemet. Az előzmények alapján Gulácsiék dörzsölhetik a tenyerüket. Külön pikantéria, hogy a nyár folyamán a portugál bajnok érdeklődött a magyar kapus iránt, aki végül a maradás mellett döntött. Bizonyíthatja, hogy jó döntés volt.

Az SL Benfica – RB Leipzig mérkőzés kedden este 20:45-kor kezdődik. Az összefoglalóját megtekinthetik az M4 Sporton.

Borítókép: Gulacsi Péter fantasztikus formában véd. EPA/CLEMENS BILAN

További tartalmak