Musorujsag
Élő Eredmények

Éremért birkózhat a honosított ukrán a budapesti vb-n

m4sport.hu/MTI
Olejnik Pavlo nagyszerű teljesítménnyel, kevesebb mint másfél perc alatt legyőzte kanadai riválisát, ezzel bejutott a szabadfogásúak 97 kilogrammos kategóriájának elődöntőjébe a budapesti birkózó-világbajnokságon, melyen így már biztosan éremért birkózhat majd kedden. Méghozzá a bronzért, mert a címvédővel már nem bírt.

Az ukrán születésű, honosított versenyző a nyolcaddöntőből meccs nélkül jutott tovább, miután argentin riválisa nem állt ki ellene, a negyeddöntőben viszont a kanadai Jordan Steen ellen már birkóznia kellett, igaz, megizzadni nem nagyon, mivel riválisa kevés ellenállást tanúsított.

Steen teljesítménye különösen a nyolcaddöntőben mutatott produkcióját látva volt meglepetés, ugyanis a 16 között remek birkózással verte 4–2-re az első helyen kiemelt ukrán Murazi Michelidzét. Olejnik ellen azonban a kanadai nagyon tompa volt, a sokkal pihentebb magyar 97 kilós kis túlzással azt csinált vele, amit akart. Olejnik a kezdés után levitte és pörgette a kanadait, majd később újabb levitelt és két pörgetést mutatott be, s kevesebb mint másfél perc alatt 10-0-ás technikai tussal győzött.

Az esti elődöntőben Olejnik már nem számíthat hasonlóan könnyű csatára, ugyanis a címvédő, olimpiai bajnok Kyle Snyderrel kell megmérkőznie.

Olejnik Pavlo és a kanadai Jordan Steen a férfiak szabadfogású 97 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 22-én. (Fotó: MTI/Czagány Balázs) Olejnik Pavlo és a kanadai Jordan Steen a férfiak szabadfogású 97 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 22-én. (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Közben eldőlt, hogy Lukács Norbert számára véget ért a vb, miután örmény legyőzője a negyeddöntőben kikapott.

A nők 59 kilogrammos kategóriájában szereplő Dollák Tamara kiesett, Galambos Ramóna viszont bízhat a keddi, vigaszági folytatásban. A harmadik versenynapon érdekelt két hazai női versenyző egyaránt első meccsén vereséget szenvedett. Dollák legyőzője, a mexikói Alejandra Romero Bonilla később a nyolcaddöntőt még sikeresen vette, a negyeddöntőben viszont nem bírt török vetélytársával, így Dollák búcsúzott. A 16 között elbukó Galambos amerikai legyőzője, Jacarra Winchester a negyeddöntőben is magabiztos teljesítményt nyújtott, s 4–2-re verte az ukrán Rokszana Zasinát, ezzel bejutott a négy közé. Ahhoz, hogy Galambost vigaszágra segítse, az esti elődöntőben is győznie kell.

A hétfői elődöntők egyetlen hazai érdekeltjének, Olejniknek a bronzmeccsel kellett megelégednie. Snyder lényegesen több időt töltött a szőnyegen hétfőn, hiszen már a selejtezőben is mérkőznie kellett, így összességében három találkozón át vezetett az útja a legjobb négyig. Mindezek ellenére még így is egyértelműen az amerikaiak klasszisa, a riói olimpia és a legutóbbi két vb győztese számított a meccs esélyesének még úgy is, hogy Olejnik sem kis név a birkózásban, még ukrán színekben Európa-bajnokságot nyert, s kétszer volt vb-harmadik.

A csata első felében egyértelműen Snyder volt a kezdeményezőbb, többször is megpróbált lábra támadni, ám Olejnik minden esetben védeni tudta próbálkozásait. Ennek ellenére a szünetre Snyder mehetett 1-0-ás előnnyel, mivel a passzív Olejnik nem tudott akciót csinálni a figyelmeztetés 30 másodperce alatt.

A második szakasz nagyon rosszul kezdődött, Snyder ugyanis gyorsan kivette Olejnik lábát és mögé került, ez az akció pedig el is döntötte a meccset, mivel a folytatásban Snyder rutinosan csak arra figyelt, hogy ellenfele ne tudjon pontot csinálni rajta, az amerikai ezt sikerrel tette, így végül 3-0-ra győzött.

Olejnik Pavlo kedden a bronzéremért lép szőnyegre, ellenfele pedig a vigaszág győztese lesz.

A keddi döntőben a két favorit, Snyder és az oroszok sztárja, Abdulrasid Szadulajev csap majd össze egymással, ahogy tavaly Párizsban is.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Két magyar vereséggel kezdődött a birkózó-vb hétfői napja
A harmadik versenynap sem indult jól magyar szempontból a budapesti birkózó-világbajnokságon, miután a szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában szereplő Asarin Roman a vigaszágon kikapott és kiesett, a 70 kilóban érdekelt Lukács Norbert pedig a selejtezőben szenvedett vereséget.
Birkózás
Kellemetlen meglepetésekkel kezdődött a budapesti birkózó-vb
Meglepő és fájó vereségekkel kezdődött magyar szempontból a budapesti birkózó-világbajnokság, amelynek szombati nyitónapján Veréb István litván, Molnár József pedig szenegáli ellenféltől kapott ki simán. Ligeti Dániel ugyanakkor győzni tudott a selejtezőben és a nyolcaddöntőben folytathatja szereplését.
Birkózás