Musorujsag
Élő Eredmények

Sastin Marianna bronzérmes a bukaresti birkózó Eb-n

MTI
A 62 kilós Sastin Marianna bronzérmet nyert pénteken a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon.

A Vasas versenyzője a döntőben 3-2-re múlta felül a svéd Moa Lena Maria Nygrent, ezzel 2007-es ezüstje, 2006-os, 2008-as, 2010-es és 2016-os bronza után megszerezte pályafutása hatodik Eb-érmét.

Ezzel a magyar csapat negyedik dobogós helyezését harcolta ki a bukaresti versenyen. Korábban az 57 kilós Barka Emese aranyat nyert, szerdán a szabadfogásúak 92 kilogrammos kategóriájában Veréb István, csütörtökön a nehézsúlyú Németh Zsanett pedig harmadik lett.

A döntő első menetében Sastin akarata érvényesült, többnyire ő irányította a tusakodást, ennek megfelelően egy perc után riválisát figyelmeztették passzivitás miatt, majd mivel nem változtatott harcmodorán, meg is intették. Ezután fél perce volt akciót csinálni, ez pedig elég ösztönzőleg hatott rá: lábra támadott, de a 35 éves magyar védte a próbálkozást, majd egy dobási kísérletből is sikerült kibújnia, így megszerezte a meccs első pontját (1-0). A felnőtt világversenyen még érem nélküli Nygren viszont lendületben maradt és éppen a szünet előtt kitolással egyenlített.

A folytatásban Sastin tovább fárasztotta ellenfelét, akit aztán egyszer sikerült átkarolnia, és abból csípődobással szerzett két pontot. A hátra lévő időben a 2013-ban világbajnok, 2015-ben Európa Játékokon győztes Sastin arra összpontosított, hogy ellenfele ne csináljon rajta akciót, és egy kitolást leszámítva (3-2) sikerrel járt, így szülés utáni visszatérését követően először állhatott dobogóra világversenyen.

Sastin Marianna bronzérmes lett az Európa-bajnokságon. Sastin Marianna bronzérmes lett az Európa-bajnokságon (forrás: M4 Sport)

„Most már jobb erőben vagyok, mint tavaly a budapesti vb-n, amikor ötödik lettem, de a birkózómozdulatok még mindig nem teljesen álltak össze. Dolgozunk rajta tovább, és az olimpiai kvalifikációs vébén még jobb leszek – mondta az MTI-nek Sastin, aki kitért arra, hogy a negyeddöntőt nagyon elrontotta, azt rutinból meg kellett volna oldania. – Nem hittem, hogy az olasz vigaszágra visz, nulla forintot tettem volna rá, de megcsinálta.”

Szombaton öt kötöttfogású magyar versenyző kezdi meg szereplését: Torba Erik (60 kg), Krasznai Máté (67), Fritsch Róbert (72), Nagy Péter (82) és Varga Ádám (97) lép szőnyegre délelőtt, a 87 kilós Szilvássy Erik pedig a vigaszágon a horvát Ivan Huklekkel találkozik, hogy este megmérkőzhessen a bronzéremért.

Pénteki eredmények:

női 53 kg, Európa-bajnok:
Sztalvira Orsus (Oroszország)
2. Lilja Horisna (Ukrajna)
3. Jessica Cornelia Francisca Blaszka (Hollandia) és Vanesza Kaladzinszkaja (Fehéroroszország)
…10. Dénes Mercédesz
a döntőben:
Orsus-Horisna 13-3-nál technikai tus

női 57 kg, Európa-bajnok:
Barka Emese (Magyarország)
2. Tetjana Kit (Ukrajna)
3. Aljona Kolesznyik (Azerbajdzsán) és Anastasia Nichita (Moldova)
a döntőben:
Barka-Kit 4-2

női 62 kg, Európa-bajnok:
Tajbe Musztafa Juszein (Bulgária)
2. Aurora Campagna (Olaszország)
3. Sastin Marianna (Magyarország) és Tetjana Omelcsenko (Azerbajdzsán)
a döntőben:
Juszein-Campagna 4-0

női 65 kg, Európa-bajnok:
Jelisz Manolova (Azerbajdzsán)
2. Incze Kriszta Tünde (Románia)
3. Petra Maarit Olli (Finnország) és Marija Kuznyecova (Oroszország)
…12. Sleisz Gabriella
a döntőben:
Manolova-Incze 6-4

női 72 kg, Európa-bajnok:
Alina Berezsnya Sztadnyik Mahinyia (Ukrajna)
2. Anna Carmen Schell (Németország)
3. Tatyjana Kolesznyikova Morozova (Oroszország)
a döntőben:
Berezsnya Sztadnyik Mahinyia-Schell tusgyőzelem

További tartalmak