Szilvássy Erik Eb-bronzért birkózik este

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában Szilvássy Erik megnyerte a vigaszágas mérkőzését, így este a bronzéremért küzdhet a bukaresti birkózó Európa-bajnokság szombati napján. A 72 kilós Fritsch Róbert technikai tussal, a 82 kilós Nagy Péter pedig 2-1-re kapott ki a negyeddöntőben.

Az U23-asként világ- és Európa-bajnok Szilvássy és Ivan Huklek állásból nem bírtak egymással, az első menetben pedig a bíró a magyar sportolót látta passzívabbnak, így őt küldte parterhelyzetbe (0-1). Horvát ellenfele ráadásul kiemelte, de végül csak megpörgetni tudta, eldobni nem (0-3).


A félperces pihenő után a Pénzügyőr versenyzője sokkal hajtósabb felfogásban birkózott, ennek meg is lett az eredménye, ugyanis riválisát visszaintették (1-3). Szilvássy sokáig nem talált fogást, de az utolsó pillanatban a szőnyeg szélén megragadta Hukleket és átpörgette (3-3).

A horvátok ugyan videobírót kértek, azonban a zsűri nem vette el a magyar akciót (4-3). A hátralévő időben hiába ment előre vehemensen Huklek, az első felnőtt világversenyén szereplő Szilvássy remekül védekezett, így a bronzért küzdhet a litván Eividas Stankeviciusszal.

Fritsch a nyolcaddöntőben aratott gyors sikerét követően ezúttal még gyorsabban maradt alul. Abujazid Mancigov először a szőnyeg széléig tolta a Pénzügyőr újoncát, majd ledöntötte a lábáról (0-2). Később a magyar ugyan majdnem megcsinálta a csípődobást, de az utolsó pillanatban az orosz visszafogott és ebből csinált mögékerülést. A két éve Eb-bronzérmes Mancigov érezhetően erősebb volt, emiatt tudott rendre ellenállni Fritsch indításainak, és azokat megkontrázva még kétszer földre vitte a magyart, ezzel alig két perc után döntő fölényt (0-8) harcolt ki.

A felnőtt világversenyen szintén debütáló Nagyot mindkét menetben egyszer megintették passzivitás miatt (0-2), de parterhelyzetben nagyszerűen védekezett Emrah Kus ellen. A ceglédi versenyző az utolsó percben nagy hajrát indított, a tavaly vb-ezüstérmes török riválisát is megintették (1-2). Az utolsó másodpercben aztán mindössze egy-két centin múlt a kitolás és egyben a győzelem.

A 67 kilós Krasznai Máté bejutott a 16 közé, miután technikai tussal nyert a moldovai Valentin Petic ellen, míg a 97 kilogrammos Varga Ádám és a 60 kilós Torba Erik kikapott.

Nagy és Fritsch mellett a délelőtti programban korábban vereséget szenvedő három magyar közül a 97 kilós Varga Ádám bízhatott abban, hogy legyőzője vigaszágra segíti azzal, ha nyer a délutáni elődöntőben is, végül Fritsch és Varga harcolhat tovább. Előbbinek vasárnap kora délután az örmény Hrant Kalacsjant kell felülmúlnia, hogy este a horvát Dominik Etlingerrel találkozzon a bronzéremért. Utóbbinak először a fehérorosz Sziarhej Sztaradubbal kell megküzdenie, majd siker esetén az azeri Orhan Nurijeven is túl kellene jutnia, hogy a dobogós helyért szőnyegre léphessen. A 60 kilós Torba Erik és a 67 kilogrammos Krasznai Máté már korábban kiesett.

A szombat esti éremcsatákban a 87 kilós Szilvássy Erik a bronzért lép szőnyegre, ellenfele a litván Eividas Stankevicius lesz.