Öt éremmel zárt a magyar csapat a bukaresti birkózó-Eb-n

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában Fritsch Róbert és a 97 kilós Varga Ádám is kikapott vasárnap a vigaszágon a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon, így a magyar csapat számára véget értek a kontinensviadal küzdelmei.

Fritsch és Varga búcsújával a magyarok befejezték szereplésüket a kontinensviadalon, amelyet egy arany- és négy bronzéremmel zártak. Barka Emese sporttörténelmi győzelme mellett a nőknél Sastin Marianna és Németh Zsanett, a szabadfogásúaknál Veréb István, míg a kötöttfogásúaknál Szilvássy Erik lett harmadik. Az öt medálból, csak Verébé nem olimpiai súlycsoportban született.

Fritsch nem kezdte jól a bronzmérkőzésért zajló összecsapását, ugyanis Hrant Kalacsjan nemcsak ledöntötte a lábáról, hanem a földön a fején át is forgatta, így az örmény négypontos előnyre tett szert. A folytatásban sokkal elszántabb és koncentráltabb volt a Pénzügyőr újonca, előbb ellenfele válldobási kísérleténél ügyesen visszafogott, így ő vitte földre Kalacsjant, akit aztán saját akcióból is egyszer ledöntött, a 4-4-es döntetlen pedig az utolsó pontok miatt neki kedvezett.

Csakhogy amikor már úgy tűnt, élete első felnőtt világversenyén rögtön éremért birkózhat, akkor Kalacsjan egy válldobással a maga javára fordította a meccset (4-8), pedig már csak két másodperc volt hátra.

Vargának két meccset kellett nyernie ahhoz, hogy este a bronzért is szőnyegre léphessen. Elsőként Sziarhej Sztaradubbal találkozott, akit az első menetben intettek (1-0), de az UTE versenyzője a földön nem tudott rajta akciót csinálni. A második három percben Vargát küldték le (1-1), aki szintén kiválóan védekezett. Alig másfél perc volt hátra, és az utolsó pont miatt a fehérorosz állt továbbjutásra, azonban Varga utolsó energiatartalékait mozgósítva addig űzte-hajtotta ellenfelét, amíg azt ismét meg nem intették (2-1). Az viszont nem volt biztató a folytatásra nézve, hogy Varga láthatóan nagyon elfáradt a végére.

Ez a második találkozó második felében ki is ütközött. Az első három percben ugyan egy intéssel előnybe került az újpesti birkózó, de a földön hiába próbálta háromszor is kiemelni Orhan Nurijevet, abból megpörgetni már nem tudta. Ezzel tulajdonképpen el is készült az erejével Varga, akit a pihenő után előbb kitolt azeri ellenfele (1-1), majd a bíró megintette passzivitásért (1-2). Bár a földön remekül védekezett, a hátra lévő egy percben nem volt energiája ahhoz, hogy pontot csináljon, vagy megintesse passzivitásért Nurijevet.
Az oroszok nyolc arany-, négy ezüst- és kilenc bronzéremmel végeztek a vasárnap befejeződött bukaresti birkózó Európa-bajnokság élén, a magyarok egy arannyal és négy bronzzal nyolcadikként zártak.

Az öt vasárnapi kötöttfogású súlycsoportból kettőt az oroszok nyertek a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon, emellett török, moldovai és dán aranyérem született a zárónapon.

Eredmények:

kötöttfogású 60 kg, Európa-bajnok:
Victor Ciobanu (Moldova)
2. Szergej Jemelin (Oroszország)
3. Lenur Temirov (Ukrajna) és Kerem Kamal (Törökország)
...14. Torba Erik

a döntőben:
Ciobanu-Jemelin 5-5 - utolsó akcióval

kötöttfogású 67 kg, Európa-bajnok:
Atakan Yuksel (Törökország)
2. Gevorg Sahakyan (Lengyelország)
3. Karen Aszlanjan (Örményország) és Artyom Szurkov (Oroszország)
...10. Krasznai Máté

a döntőben:
Yuksel-Sahakyan 5-1

kötöttfogású 72 kg, Európa-bajnok:
Abdujazid Mancigov (Oroszország)
2. Cengiz Arslan (Törökország)
3. Ajk Mnacakanjan (Bulgária) és Dominik Etlinger (Horvátország)
...9. Fritsch Róbert

a döntőben:
Mancigov-Arslan 9-6

kötöttfogású 82 kg, Európa-bajnok:
Rajbek Alvievich Bisultanov (Dánia)
2. Lasha Gobadze (Georgia)
3. Alekszandr Andrejevics Komarov (Oroszország) és Emrah Kus (Törökország)
...10. Nagy Péter

a döntőben:
Bisultanov-Gobadze 4-3

kötöttfogású 97 kg, Európa-bajnok:
Musza Jevlojev (Oroszország)
2. Kiril Milenov Milov (Bulgária)
3. Daigoro Timoncini (Olaszország) és Matti Elias Kuosmanen (Finnország)
...9. Varga Ádám

a döntőben:
Jevlojev-Milov 9-0-nál technikai tus

A bukaresti birkózó Eb éremtáblázata:
arany ezüst bronz
Oroszország 8 4 9
Törökország 6 2 8
Ukrajna 5 2 3
Azerbajdzsán 4 2 7
Bulgária 2 3 1
Moldova 1 1 1
Olaszország 1 1 1
MAGYARORSZÁG 1 - 4
Örményország 1 - 2
Dánia 1 - -
Georgia - 4 5
Németország - 2 3
Románia - 2 2
Lengyelország - 2 1
Fehéroroszország - 1 3
Ausztria - 1 -
Csehország - 1 -
Franciaország - 1 -
Norvégia - 1 -
Finnország - - 2
Észak-Macedónia - - 1
Hollandia - - 1
Horvátország - - 1
Lettország - - 1
Svájc - - 1
Svédország - - 1
Szerbia - - 1