Musorujsag
Élő Eredmények

Két magyar birkózó is elődöntőbe jutott pénteken az Európa Játékokon

MTI
A pénteki háromból két magyar kötöttfogású, Lőrincz Tamás és Torba Erik bejutott az elődöntőbe a minszki Európa Játékok birkózótornáján, melyen Krasznai Máté a vigaszági folytatásban reménykedhet.
Minszk, 2019. június 28. Torba Erik és a svéd Ardit Fazlija (kékben) a férfi kötöttfogású birkózók 60 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében a II. Európa Játékokon a minszki Sportpalotában 2019. június 28-án. MTI/Kovács Tamás Torba Erik és a svéd Ardit Fazlija (kékben) a férfi kötöttfogású birkózók 60 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A keddi birkózórajt óta kevés babér termett a magyar versenyzőknek a fehérorosz fővárosban, ám az a program előzetes ismerete alapján is szinte biztosra vehető volt, hogy a hétvégén jöhetnek majd a sikerek, mivel a legeredményesebb magyar szakág képviselőinek péntekig kellett várniuk a bemutatkozásra.

Az első szőnyegre lépő közülük Torba (60 kg) volt, akinek szinte bemelegedni sem volt ideje, s már mehetett is pihenni, mivel nyolcaddöntőjében a svéd Ardit Fazljija az első percben volt csak képes érdemi ellenállást tanúsítani, majd miután a bíró intette (1-0) és leküldte, a magyar birkózó négyszer is megpörgette (9-0) és technikai tussal verte.

A folytatásban Krasznainak (67 kg) hasonlóan kevés idő jutott a szőnyegen, ám ő volt a szenvedő fél. A kirobbanó formában versenyző ukrán Olekszi Kalinicsenko ugyanis kevesebb mint egy perccel a kezdést követően csípődobással levitte, majd pörgetésekkel lezárta a küzdelmet (0-8).

A legutóbbi két világbajnokság ezüstérmesének, Lőrincz Tamásnak (77 kg) szintén nem kellett sok a nyolcaddöntős sikerhez. A francia Gil Nugues-t másfél perc után egy gyönyörű derékra támadással levitte, majd kiemelte, hátára dobta és egyből pörgette is. A meccsnek ekkor kellett volna véget érnie, mivel 8-0-ás technikai tust mutatott az eredményjelző, ám a franciák videózást kértek két pontot reklamálva, amit aztán meg is kapott birkózójuk. Nugues ezzel – mint később kiderült – csupán egy percet kapott pluszban, miután a háromszoros Eb-győztes, olimpiai második riválisa fél perccel a szünet előtt levitte újra (10-2).

A negyeddöntőben aztán mindkét magyarnak lényegesen jobban meg kellett szenvednie. Torba az idei U23-as Eb-második román Razvan Arnaut elleni meccs első felében nem találta riválisa agresszív harcmodorára az ellenszert, s hátrányba került, ám csak egypontosba, miután intését követően kivédekezte a parterhelyzetet.

A másodikban aztán őt látták aktívabbnak a bírók, lentről pedig szépen dolgozott, kétszer is pörgetett, 5-1-es előnyét pedig biztosan tartotta meg a végéig.

„Az első menetben nem nagyon éreztem, mit kellene csinálni, a másodikban azonban úgy alakult minden, ahogy elterveztük. Örülök a győzelemnek, és este is győzni akarok” – nyilatkozta az MTI-nek a 23 éves sportoló, aki a magyar idő szerint 17.00-kor kezdődő elődöntőben a georgiai Dato Chkhartishvilivel csap össze, akivel 1-1 az eddigi mérlege.

Lőrincz Tamás a hazai nézők által támogatott fehérorosz Pavel Ljahhal szó szerint fájdalmas mérkőzést vívott. A BHSE klasszisának ujjait riválisa az első menetben folyamatosan tördelte, amiért figyelmeztették ugyan, de komolyabb szankcióval nem sújtották. Állásban közben nem tudtak egymással mit kezdeni a felek, Lőrinczet viszont megintették egyszer (0-1), ami után lentről biztosan védekezett, a pihenőnél viszont hátrányban volt.

A másodikban visszakapta az intést (1-1) a fáradó Ljah, a magyar pedig egyszer meg tudta pörgetni (3-1), ami döntőnek bizonyult. Az utolsó másfél percben a hazai versenyző óriási energiákat mozgósított, Lőrincznek a hajárban komoly erőfeszítésébe került már minden pillanatot kivédekezi, de végül sikerrel járt és bejutott a négy közé, melyben az örmény Karapet Csaljanlesz az ellenfele.

A 32 éves Lőrincz láthatóan teljesen elkészült az erejével, a szőnyegről lejövet nyilatkozni sem volt energiája.

Krasznai Máté legyőzője a nyolc között is gyors győzelmet aratott, így az FTC sportolójának még van esélye a vigaszágra kerülni.

További tartalmak